Hopp til innhold

Grand Hotel åpner dørene for Dalai Lama

Mens regjeringen og stortingspresidenten holder seg unna Dalai Lama, åpner «fredsprisvinner-hotellet» dørene når han kommer tilbake til byen.

Dalai Lama

PRIVAT BESØK: Tibetanernes statsoverhode og åndelige leder Dalai Lama kommer til Norge neste uke, men regjeringen nekter å møte den tidligere Nobelsfredsvinneren. Erna Solbergs lag håper at den kalde skulderen kan bidra til å reparere det dårlige forholdet til stormakten Kina. Dette bilde er fra 2005 hvor han var velkommen gjest i Storting og regjering.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Hotellets ledelse vil ikke bekrefte det prominente besøket, men NRK vet at Dalai Lama skal bo på det tradisjonsrike hotellet i hovedstadens paradegate Karl Johan under det tre dager lange besøket.

Vil fortsatt komme

Sikkerhetstiltak og andre forberedelser er i gang ved hotellet, som ligger et steinkast unna Stortinget, ifølge NRKs kilder.

Dalai Lama vil dermed få den samme forpleiningen som andre offisielle gjester og Nobels fredsprisvinnere får – til tross for at regjeringen og stortingspresidenten har takket nei til å møte ham.

Beliebers utenfor Grand hotell

BOR SOM EN FREDSPRISVINNER: Dalai Lama får bo på Grand hotell og kan motta hyllesten fra fakkeltoget som vil passere hotellet til hans ære under oppholdet.

Foto: Daris Zoric/NRK

Av samme grunn har det den siste tiden vært spekulert i om Dalai Lama likevel ikke vil komme til Norge, eller om arrangørene ville avlyse besøket etter den opphete debatten rundt hans besøk. Kina gjorde det i forrige uke klart at det ville få store konsekvenser for forholdet mellom Norge og stormakten i øst dersom representanter for regjeringen møter Tibets åndelige leder.

Les også: Det er flaut å være norsk

Men så er ikke tilfelle.

– Dalai Lama kommer til Norge som planlagt, og vi har ikke fått noen indikasjoner om at han ikke ønsker å komme til Norge. Vi har jevnlig kontakt med folkene rundt Dalai Lama i London, sier Wenche Stene arrangementskomiteen til NRK.

Den norske Tibet komité og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn står sammen med Nobelkomiteen bak invitasjonen til Dalai Lama.

Løse tråder

Det jobbes nå på spreng med å planlegge det tre lange dager besøket.

På grunn av den norske regjeringens nei til å møte Tibets statsleder og åndelige overhode, er det fortsatt mange løse tråder, og mye av hans tid i Oslo er fortsatt ikke belagt.

Nicolas SARKOZY og DALAI LAMA

FRANSK PRESIDENT: Dalai Lama er vant til å bli mottatt av konger og presidenter, her med Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy.

Foto: ERIC FEFERBERG / AP

Det som er klart er at den første dagen under besøket vil Dalai Lama tilbringe mesteparten av tiden på Det norske Nobelinstituttet hvor det ville være en markering for at det i år er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Etter lunsj vil det være en rundebordskonferanse med journalister.

Torsdag morgen holder Dalai Lama en publikumsforelesning om mindfulness på Chateau Neuf, Universitetet i Oslo med utgangspunkt i den opprinnelige buddhistiske tradisjonen. På universitetet vil han også møte studenter og delta på et arrangement som skal være åpent og gratis.

Fredagen starter med besøk på Nobels Fredssenter, hvor han vil få omvisning med senterets direktør Bente Erichsen, og møte elever fra en videregående skole.

Besøkets store publikumsarrangement finner sted på fredag ettermiddag i Folketeateret. Dalai Lama vil snakke om temaet «Cultivating Compassion in Everyday Life».

Dalai Lama

KOMMER TIL OSLO: Dalai Lama kommer til Oslo, selv om den norske regjeringen ikke tar imot ham.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

Billettsalg for nesten en mill.

Alle billettene til de to foredragene, som er åpne for alle, ble revet bort på få dager. Men det er fortsatt mulig å skaffe seg billetter til en streaming-seanse under oppholdet hans.

Det er solgt billetter for 930.000 kroner, og overskuddet vil gå til veldedige formål.

Etter det NRK kjenner til vil noe av overskuddet fra billettinntektene under besøket gå til å betale hotelloppholdet på det eksklusive hotellet på Karl Johan.

Det er også klart at Nobelsfredsvinneren skal møte flere politikere på Stortinget fra andre partier enn regjeringspartiene.

– Vi får dessuten stadig henvendelser fra flere som vil møte ham, forteller Stene.

De tre arrangørene Det Norske Nobelinstitutt, Karma Tashi Ling buddhistsamfunn og Den norske Tibetkomité skal ikke selv arrangere fakkeltog eller andre folkemønstringer. De frykter det vil oppfattes som en politisk protesthandling mot regjeringen, får NRK opplyst.

Men NRK vet at det jobbes med private initiativ for å organisere dette og andre appeller.

Kjølig forhold

Etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010, har forholdet mellom Norge og Kina vært svært dårlig.

Ønske om å normalisere forholdet til stormakten Kina er årsaken til at regjeringen vil ikke møte den tidligere Nobelsfredsvinneren. Regjeringens beslutning om å ikke motta Dalai Lama har vakt sterke reaksjoner.

Tibetanernes åndelige leder blir av kinesiske myndigheter sett på som en opponent og systemkritiker.

Han har siden 1970-årene besøkt store deler av verden og har engasjert seg sterkt som talsmann for verdensfred og en buddhistisk humanisme med vekt på individets rett til et verdig liv. For dette fikk han i 1989 Nobels fredspris. Etter at Kina tok makten i Tibet på 1950-tallet har han bodd i landflyktighet i India.

AKTUELT NÅ