Hopp til innhold

Mener Bråthen vil utgjøre voldsrisiko dersom han ikke får behandling

Som de aller siste som forklarte seg i straffesaken mot Espen Andersen Bråthenn avga de rettspsykiatrisk sakkyndige sin erklæring torsdag.

Rettssak etter Kongsberg-drapene

SAKKYNDIGE: Psykiater Helge Haugerud (til venstre), sakkyndig Knut-Petter Langlo og sakkyndig Harald Brauer i rettslokalet i Hokksund.

Foto: Lise Åserud / NTB

– De sakkyndige vurderer at observanden tilfredsstiller kriteriet for diagnosen paranoid schizofreni, kronisk, leste psykologspesialist Knut-Petter Langlo opp fra den rettspsykiatriske erklæringen.

Rettssaken mot Espen Andersen Bråthen

Spesialist i nevropsykologi og klinisk voksenpsykologi, Knut-Petter Sætre Langlo, under rettssaken mot Espen Andersen Bråthen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Han sa at det er grunn til å anta at sykdommen debuterte tidlig i tyvårene. De sakkyndige sa at «kronisk» viser til varigheten av diagnosen.

I rapporten skriver de sakkyndige at han senere har hatt «et vedvarende og progredierende forløp».

– Han har derfor hatt tilstanden på handlingstiden, konkluderer de.

På spørsmål fra aktor om hvordan de sakkyndige vurderer Bråthen i retten, sa de at de vurderer at han fremdeles har psykotiske symptomer.

Tiltalte Espen Andersen Bråthen i retten

Tiltalte Espen Andersen Bråthen i retten.

Illustrasjon: Esther Bjørneboe / NRK

Bråthen har fremstått følelsesløs under rettssaken. Dette mente de sakkyndige at er en del av sykdomsbildet.

Kan utgjøre voldsrisiko

– I møter med de sakkyndige har tiltalte fremstått med tydelige vrangforestillinger. Han har hatt en tydelig og alvorlig psykoselidelse, sa Knut-Petter Langlo som sa Bråthen verken har sykdomsfølelse eller sykdomsinnsikt.

De sakkyndige sa at de mener at tiltalte vil utgjøre en voldsrisiko i fremtiden, dersom han ikke får behandling.

– Det store spørsmålet er prognose. Vi har ikke sett veldig stor fremgang. Dette vil være en alvorlig tilstand som vil kreve nøye overvåking og behandling fremover, sa psykiater Helge Haugerud i retten.

Rettssaken mot Espen Andersen Bråthen

Rettspsykiater Helge Haugerud under rettssaken mot Espen Andersen Bråthen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Haugerud sa at han tror Bråten vil ha en betydelig funksjonsnedsettelse, også i tiden fremover.

– Det vil være mye vi ikke vil se en bedring på, sa Haugerud, som la til at det er store sjanser for at Bråthen må gå på medisiner resten av livet.

Den første psykiatriske statusen av Bråthen, knyttet til hendingene, fant sted 14. oktober. Det er gjort flere samtaler med Bråthen i etterkant for å vurdere psykisk status.

Espen Andersen Bråthen

De sakkyndige mener Bråthen har en psykisk lidelse som gjør han utilregnelig.

Foto: Esther Bjørneboe

Den tidligere behandlingen Bråthen fikk før hendelsene i Kongsberg ble også tema i rettssalen torsdag.

De sakkyndige sa i retten at det var vanskelig å forstå at Bråthen ble utskrevet fra Blakstad sykehus i 2019 uten medisiner. Sykehuset ga ham heller ikke diagnosen paranoid schizofreni, som han hadde fått tidligere.

– Det hadde de også kunne funnet, hvis de hadde hatt tid. Det er ikke heldig at det er så stor uenighet om en diagnose, sa Helge Haugerud.

Les også Kongsberg-drapene: Psykiater kritisk til helsetjenestens praksis

Skyting med pil og bue i Kongsberg

Mener han er utilregnelig

De sakkyndiges erklæring om Espen Andersen Bråthen satte punktum for den rettslige gjennomgangen av dramaet som utspant seg i Kongsberg 13. oktober i fjor. Fem menneske ble drept og en rekke mennesker ble truet og drapstruet.

Det er psykiaterne Harald Brauer og Helge Haugerud samt psykologspesialist Knut-Petter Langlo som har gjennomført den rettspsykiatriske vurderingen av Bråthen.

Denne leverte de til påtalemyndigheten i februar i år, hvor de konkluderte med at Bråthen har en psykisk lidelse som gjør at han trolig ikke kan straffes med fengsel for drapshandlingene.

– Innholdet i rapporten vil bli lagt fram under hovedforhandlingen, sa politiinspektør Odd Skei Kostveit da påtalemyndigheten mottok rapporten.

Tvungent psykisk helsevern

Påtalemyndigheten varslet i tiltalebeslutningen at de vil legge ned påstand om at Espen Andersen Bråthen bør dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Det er retten som skal ta stilling til om Bråthen var utilregnelig under handlingene.

Til retten fortalte Bråthen at trangen til å drepe var utløst av at han hadde hatt smerter bak øynene i flere måneder, noe som gjorde at han var redd for å bli blind. Bråthen var overbevist om at han måtte drepe for å bli født på nytt.

Les også Bråthen i retten: – Jeg skulle ønske alle som er drept, var i live

Espen Andersen Bråthen i retten.

Bråthens forsvarer, advokat Fredrik Neumann, mener klientens forklaring underbygger innstillingen om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Første dag i retten leste Neumann fra de sakkyndiges rapport:

– Observanden hadde vrangforestillinger med religiøst og magisk innhold. Han mente han hadde fått beskjed om å drepe mennesker for deretter å bli gjenfødt, leste Neumann fra rapporten.

Rettssaken mot Espen Andersen Bråthen

Forsvarer Fredrik Neumann på fjerde dag av rettssaken mot Espen Andersen Bråthen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

AKTUELT NÅ