Hopp til innhold

Dette er de mulige utfallene i Sigrid-saken

Fredag faller dommen i en av de mest omtalte drapssakene i Norge i nyere tid. Foreldrene til Sigrid Giskegjerde Schjetne er forberedt på at det kan bli en ny rettsrunde.

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Den tiltalte 38-åringen, sammen med advokatfullmektig Ida Andenæs, under rettssaken i Oslo tingrett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tre uker etter at aktor Nina Prebe og forsvarer John Christian Elden la fram sine avslutningsprosedyrer i Oslo tingrett, er det fredag klart for domsavsigelse i Oslo tingrett.

Sigrid forsvant natt til 5. august i fjor og ble funnet død en måned senere. Selv om den tiltalte har knyttet seg selv svært tett opp til forsvinningen av 16-åringen gjennom forklaringene sine, nekter han konsekvent for å ha drept henne.

Klokken 09.00 begynner tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen å lese opp avgjørelsen. 38-åringen fra Sunnmøre er både tiltalt for drapet på Sigrid, og for å ha bortført henne fra en barnehage ved Østensjø.

Aktor: Bør ikke dømmes til fengsel

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant natt til 5. august i fjor. Hun ble funnet død rundt en måned senere.

Foto: Privat / NTB scanpix

Påtalemyndigheten la i sin avslutningsprosedyre ned påstand om at 38-åringen skal vurderes som utilregnelig, og dermed idømmes tvungent psykisk helsevern.

Påtalemyndigheten mener den tiltalte er en meget farlig person, og la ned subsidiær påstand om at 38-åringen idømmes forvaring i 21 år, med en minstetid på 10 år.

Den tiltalte 38-åringen har hele tiden nektet for å ha drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Forsvarer John Christian Elden mener 38-åringen må frifinnes.

Når det gjelder tilregnelighet, har Elden sagt at det er hans jobb som forsvarer å argumentere mot straff på dette punktet. På spørsmål fra NRK.no har Elden bekreftet at han dermed gikk imot sin klient, som selv mener han er tilregnelig.

Elden trengte imidlertid ikke legge fram en subsidiær påstand om tvungent psykisk helsevern, ettersom han ba om full frifinnelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nina Prebe og Jens Olav Sæther

Aktoratet, her ved statsadvokatene Nina Prebe og Jens Olav Sæther, har lagt ned påstand om at den Sigrid-tiltalte skal dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Foto: Svein Olsson/NRK

Flere mulige utfall

Fredagens domsavsigelse har dermed flere mulige utfall:

  • Retten følger aktors påstand, og kommer til at den tiltalte er skyldig i drapet på Sigrid, men strafferettslig utilregnelig. Av de tre sakkyndige er det nevropsykolog Anne Lill Ørbeck som har uttalt seg med størst grad av sikkerhet. Hun mener den tiltalte er paranoid schizofren, og utilregnelig.
  • Det andre alternativet er at retten finner det bevist at 38-åringen har drept Sigrid, men at han skal vurderes som tilregnelig. Sakkyndigparet Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud vurderte den tiltalte som tilregnelig, under sterk tvil.
  • Dersom retten kommer til at den tiltalte er skyldig og strafferettslig tilregnelig, må retten ta stilling til om han skal idømmes ordinær fengselsstraff, eller forvaring. Ved forvaring er det vanlig å operere med en minstetid. Aktors subsidiære påstand er at denne skal settes til ti år.
  • Det siste alternativet er at dommeren mener det ikke er tilstrekkelig bevist at 38-åringen drepte Sigrid, eventuelt at dette kan utelukkes. I så tilfelle skal den tiltalte frikjennes for drapet. Det er likevel en mulighet for at han dømmes for bortføring, noe som vil medføre langt mildere straff.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sigrids foreldre

Ingrid Ruth Giskegjerde, Tom Schjetne og bistandsadvokat Harald Stabell til stede i sal 250 i Oslo tinghus på siste dag av rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne sommeren 2012.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Forberedt på ny rettsrunde

Den tre uker lange rettssaken i Oslo tingrett viste steile fronter og stor uenighet mellom partene. Det er dermed grunn til å tro at dommen kan bli anket, enten av forsvarer eller Riksadvokaten, uansett utall.

Dersom dommen ankes, er det opp til lagmannsretten å vurdere om dommen skal fremmes til full ankebehandling.

Bistandsadvokat Harald Stabell representerer Sigrids foreldre, Ingrid Giskegjerde og Tom Schjetne. Han sier til NRK.no at foreldrene er forberedt seg på en ny rettsrunde.

– De er godt forberedt på at dommen kan bli anket. Slik situasjonen er nå ser de at det er en stor sannsynlighet for at dette nok ikke blir et endelig punktum, sier Stabell.

– Hvilke forventninger har foreldrene til dommen?

– De håper tiltalte blir domfelt, dersom det er ham som har begått drapet. De har ikke hatt noen stor oppmerksomhet rundt spørsmålet om tilregnelighet eller utilregnelighet. Det er andre ting de gjerne ville ha svar på, som de ikke har fått ennå.

– Vet at de ikke får alle svar

Stabell forklarer at foreldrene har gjort seg noen tanker om en dom på tvungent psykisk helsevern, sammenlignet med en forvaringsdom.

– Ved en dom på utilregnelighet, vil domfelte ha anledning til å nærmest hvert år å begjære seg løslatt. Etter en forvaringsdom vil det være en minstetid på 10 år. Det de er bekymret for ved en årlig begjæring om løslatelse, er ny oppmerksomhet rundt saken, og at den igjen kommer opp igjen i offentligheten. Dette vil vanskeliggjøre sorgprosessen.

– Er de glade for at saken nå i alle fall får et foreløpig punktum?

– De vet at det kommer en dom nå. De vet også at den ikke svarer på de sentrale spørsmålene de har, men de er tilfredse med at de er gjennom denne runden, sier Stabell.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dommerne

Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen og meddommerne skal avgjøre om den tiltalte 38-åringen kan dømmes for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Forventer en riktig dom

Forsvarer John Christian Elden brukte sin avslutningsprosedyre i tingretten til gå gjennom aktors bevispunkter. Han mente retten kunne se bort fra fem eller seks av de åtte punktene, og at de som gjenstod ikke beviste at hans klient hadde drept Sigrid.

Elden ønsker ikke å si om han vil anke dommen, dersom 38-åringen finnes skyldig.

– Forventningen er at dommen blir riktig. Spørsmål om påtalemyndigheten eller vi vil anke, er det umulig å svare på før dommen foreligger, sier Elden til NRK.no.

– Framlagt riktig

Heller ikke statsadvokat Nina Prebe ønsker å forskuttere mulige reaksjoner på dommen.

– Det er ikke naturlig å kommentere det nå, vi må avvente dommen først, så får vi se på eventuell avgjørelse fra forsvarer eller Riksadvokaten, sier Prebe til NRK.

– Har statsadvokaten noen forventninger til dommen?

– Vi har fremlagt saken slik vi mener det er riktig, så får vi se hva utfallet blir når dommen faller i morgen. Det er ikke riktig av meg å kommentere om vi har noen forventninger til dommen, som sådan.

John Christian Elden

Forsvarer John Christian Elden sier han forventer at dommen blir riktig.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix