Hopp til innhold

Eirik Jensen etter rettssaken: – Sommeren blir et helvete

Korrupsjonstiltalte Eirik Jensen (59) er fortsatt optimist på egne vegne etter fem måneder i retten, men innrømmer at han er redd for å bli dømt.

Eirik Jensen på rettssakens siste dag

LANG VENTETID: Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen er ferdig i Oslo tingrett. Jensen må fortsatt vente minst fire måneder før han får vite resultatet av forhandlingene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Til podkasten «Purk eller skurk» sier ekspolitimannen at det blir tøffere og tøffere å stå oppreist.

Tirsdag denne uken lukket Oslo tingrett dørene for hovedforhandlingene i den svært omfattende rettssaken mot den tidligere polititoppen og narkotiltalte Gjermund Cappelen.

Etter fem måneder, 122 vitner og 6000 sider med dokumenter, avsluttet påtalemyndigheten med en knusende påstand om 21 års fengsel for Eirik Jensen og 18 års fengselsstraff for Gjermund Cappelen. Forsvarerne til Jensen ber om full frifinnelse. Dommen mot de to faller trolig ikke før i september.

Det gir Eirik Jensen god tid til å tenke.

Eirik Jensen etter rettssaken

NRK fikk en prat med Eirik Jensen etter at rettssaken i Oslo tingrett var ferdig.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

– Det er klart at det slår. Jeg mener at jeg fortsatt skal stå oppreist og se folk i øya, men det blir tøffere og tøffere, for du blir jo på en måte litt hjernevasket av prosessen, sier Jensen til NRK.

Han har stort sett vinket journalistene videre til forsvarer John Christian Elden, men går med på å gi ett intervju etter rettssakens slutt.

– Hadde jeg ikke hatt en trygg havn hjemme og en del veldig solide støttespillere, så hadde ikke dette gått, innrømmer 59-åringen overfor NRK-podkasten «Purk eller skurk».

På bakrommet i Oslo tingrett gir han uttrykk for at det var tøft å høre påstanden om 21 års fengsel.

Til sommeren fyller han 60 år.

– Er du redd for å bli dømt til fengsel?

– Alle er jo det, svarer Jensen kort.

  • Hør den nyeste episoden av «Purk eller skurk»:
Årets største rettssak er over. I denne episoden møter vi vitner som ikke har villet snakke før – og vi oppsummerer hvilke bevis Spesialenheten mener de har for å dømme Eirik Jensen.

PROMO: To nye episoder av «Purk eller skurk». Illustrasjon Marco Vaglieri/ Foto Martin Giæver

Har beholdt «guarden»

Jensen sier fortsatt at han er optimist. Likevel framstår svaret etter fire måneder i retten som mer ettertenksomt.

– Det er mange som har fått det spørsmålet av dere reportere, og de fleste sier jo nei. Og ut fra det vi har sett til nå, så er jeg optimist. Guarden har vært oppe i snart fire år, men det begynner å røyne på, og evnen til å se objektivt og se lyspunkt, sier Jensen før han avbryter seg selv:

– Det har jo vært en eneste lang svertekampanje fra saken startet. Det har kommet fra utplukkede kolleger. Selvfølgelig har strategien vært å skape mistenkelige forhold rundt meg. Det kan jeg ikke forsvare meg mot. Jeg må bare ta det løpet de kjører mot en domsavsigelse.

– Hvordan vil du takle en eventuell fengselsstraff?

– Det vet jeg ikke.

Eirik Jensen mottar blomster etter rettssaken

Mange har engasjert seg i saken til Eirik Jensen i sosiale medier. Her får den pensjonerte politimannen blomster av en støttespiller på rettssakens siste dag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tviler på bevisene

Jensens forsvarere, John Christian Elden og Arild Holden, brukte rettssakens siste dag til å påpeke det de mener er feil og mangler i påtalemyndighetens fremstilling av saken. Forsvarerne sier tiltalen er basert på Gjermund Cappelens «eventyrhistorie», kombinert med «synsing, troing og tolking».

Jensen er svært kritisk til Spesialenhetens etterforsking av saken, og beskriver den som «rimelig spesiell i norsk politihistorie».

– Jeg er ikke spesielt trygg på at dette har vært en objektiv etterforskning, sier Jensen til NRK.

Han viser blant annet til at Kripos la et tips om ham dødt i 2011.

– I 2013 er det mesteparten av de samme opplysningene som fremkom i 2011 som brukes som grunnlag for å starte etterforskning. Og jeg er litt sånn: «Ja vel, hvor er de kritiske brillene?» Hvor er validitetssjekken av Cappelens påstander før man starter?», sier eks-politimannen.

Kripos har tidligere ikke ønsket å snakke om Jensen-tipset fra 2011.

Guro Glærum Kleppe i Spesialenhetens avviser Jensens påstander om at etterforskningen kun har vært rettet mot å få bekreftet Cappelens forklaring. Hun understreker at Spesialenheten hele tiden har søkt etter objektiv informasjon.

Rettssaken mot den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

Eirik Jensens samboer, Ragna Lise Vikre, har vært til stede i retten mange av de 68 rettsdagene.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sviket

I sin prosedyre i Oslo tingrett sa aktor Kristine Schilling at hun ikke fant noen formildende omstendigheter. Jensens handlinger «et svik mot kollegaer i politiet», hevder Spesialenheten.

I tillegg til de mye omtalte SMS-ene og baderomsoppussingen, som forsvarer Elden mener det finnes gode, alternative forklaringer på, har et av de mest sentrale temaene i saken vært hvordan Jensen ikke kunne vite at Cappelen drev med hasjsmugling.

Jensen sier han alltid har registrert at bærumsmannen hadde finer biler, og var opptatt av å fremstå som vellykket. Samtidig hevder han at han trodde bærumsmannen hadde funnet «en mer lavrisiko måte å tjene penger på».

– Jeg hadde en følelse av at han i det ene øyeblikket spilte på travbanen, så har han drevet med eiendomsutvikling, klokker, og han har solgt huset sitt. Hans livsstil, det han har vist overfor meg – har ikke vist at han har drevet tilnærmet i milliardklassen når det gjelder narkotika, sier Jensen.

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Gjermund Cappelen hevder Eirik Jensen hjalp med å smugle hasj i en årrekke.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Til NRK sier Jensen at han var klar over Cappelen hadde drevet med narkotika «tidligere». I rettssaken har det kommet frem at Jensen tok med Cappelen til et møte om kriminalitetstrender i Oslo i 2012. Cappelen skal ha blitt omtalt som en som drev med narkotika før år 2000.

– Du er en pioner innen informantvirksomhet, også sier du at du ikke vet hva Gjermund Cappelen drev med. Hvordan henger det i hop?

– Det har en naturlig forklaring. Som jeg har sagt i retten, var Cappelen et oppslagsverk om narkotika i mange år. Og jeg har sagt at jeg har skjønt at han har kriminell kompetanse. Informasjon om Cappelen, slik jeg oppfatter det, har vært en lokal greie ute i Asker og Bærum (politidistrikt, journ.anm.). De hevder de har delt det med hele Norge, noe jeg finner utrolig vanskelig å forstå, sier Jensen.

Et av Spesialenhetens viktigste bevis i saken er Jensens kontantbruk. Jensen avviser at pengene stammer fra Cappelen, og har fortalt om kjøp – og salg av kjøretøy, dykkeroppdrag, og pengegaver fra foreldrene.

Har du brukt mer penger enn det du har tjent lovlig?

– Det er jo det de ønsker at det skal se ut som. Ja, jeg har brukt penger, men jeg mener at det er fullt mulig å få frem hvor pengene kommer fra, sier Jensen til NRK.

Lang sommer

Tingrettsdommer Kim Heger antydet tirsdag at en dom i saken i beste fall først kommer i slutten av september. Jensen er helt tydelig på at sommeren og ventetiden blir lang.

– Jeg tror det blir et helvete, sier Jensen.

Så blir han stille.

Hør hele intervjuet med Eirik Jensen i «Purk eller skurk»: Episode 7 og 8

AKTUELT NÅ