Hopp til innhold

Enighet om hvordan OL-regningen fordeles

Rett før Høyres stortingsgruppe avgjør om de støtter statsgaranti for et OL, er det klart at Oslo kommune tar 2,5 milliarder kroner av OL-investeringene.

Stian Berger Røsland

KOM MED SVAR: Høyres byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland ga Høyres stortingsgruppe svar på kostnadsfordelingen rett før de møtes for å avgjøre om de støtter statsgaranti for OL i 2022.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Artikkelen oppdateres

Klokken 15 i dag samler Høyres stortingsgruppe seg for å avgjøre om de skal si ja eller nei til statsgaranti til vinter-OL i 2022.

Men som NRK fortalte i går, har ikke fordelingen mellom hva Oslo kommune og resten av landet skal betale vært klar.

Tre timer før det avgjørende Høyre-møtet på Stortinget, kom svaret.

Oslo kommune og Kulturdepartementet er enige om kostnadsfordeling, organisering og risikodeling for Oslo-OL i 2022.

Oslo kommunes bidrag inkludert søknadsprosessen blir på 2,5 milliarder kroner.

Da er ikke ny ishall i Oslo tatt med. Denne avtalen legger til grunn at Vikingskipet på Hamar tas i bruk.

– Det er mange som har etterlyst dette. Alle uklarheter man kan rydde av veien er bra, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til NRK.

Oslo betaler mer for samferdsel

Byrådslederen erkjenner at kommunen nå påtar seg en større byrde når det gjelder utbygging av veier og t-bane.

– Oslo tar et større ansvar for samferdselsinvesteringer som gjøres her i byen, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til NRK.

– Betyr det at Oslo kommune må ta alle samferdselsinvesteringene?

– Det betyr at de investeringene i veier, t-bane, og stasjoner som er foreslått i OL-budsjettet, de må Oslo finansiere. Den gode nyheten for Oslo er at dette er investeringer vi uansett hadde tenkt å gjennomføre. Vi hadde fått kostander på dette uansett, men vi tar det nå i dette opplegget, sier Røsland.

– Blir samferdselsinvesteringene litt dyrere for Oslo enn det man hadde sett for seg?

– Alle disse investeringene er ting vi har tenkt å gjøre, men vi kommer til å måtte gjøre dem ferdig før 2022. Så noen av dem kommer vi til å flytte litt mer fram enn vi ellers hadde tenkt, sier Røsland.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Lars Nehru Sand i stortingets vandrehall om den kommende diskusjonen om OL i Høyres gruppe?

Hvem skal dekke overskridelser?

Enigheten innebærer blant annet at:

  • Oslo kommune betaler for alle OL-relaterte samferdselsinvesteringer i Oslo.
  • Oslo kommune betaler for sin andel av investeringer i idrettsanlegg, i tråd med finansieringsmodellen foreslått av Idrettstinget.
  • Oslo kommune betaler alle kostnader i forbindelse med OL-relaterte plan- og reguleringsarbeid i kommunen, og investeringer i blå-grønne områdehevingstiltak. (som åpning av bekker, bygging av gang og sykkelveier etc.)

Etter det NRK erfarer, har stridsspørsmålet vært om hvem som skal sitte med ansvaret ved en eventuell kostnadssprekk.

Dette er særlig komplekst fordi noen av anleggene skal bygges av og driftes i nabokommuner.

«Oslo kommune vil dekke eventuelle overskridelser ved investeringer kommunen selv har ansvar for, og vil i tillegg dekke en avtalt og begrenset andel av eventuelle overskridelser av det totale OL-budsjettet», står det i pressemeldingen fra Oslo kommune.

– Vi har strukket oss langt for å komme i mål med forhandlingene. Det har vi gjort fordi investeringene er fornuftige, og er prosjekter vi uansett har tenkt å gjennomføre. Da er det også naturlig at Oslo tar en betydelig del av regningen, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i en pressemelding.

Etterspurt

Svar på kostnadsfordelingen har vært noe Høyres stortingsrepresentanter har etterspurt i forkant av dagens avgjørelse.

– Når stortingsgruppa skal gi en endelig anbefaling er det fornuftig at vi vet hva ting koster. Vi vet fortsatt ikke hva Oslos andel av investeringene vil være, og det er et viktig moment, sa Høyres stortingsrepresentant Arve Kambe til NRK i går.

– Det er flere i gruppa som ikke har bestemt seg, og for noen av dem er akkurat dette med hvor mye Oslo kan bidra med veldig viktig, sa partikollega Svein Harberg, som leder Kulturkomiteen og dermed også er den som leder Høyres OL-arbeid på Stortinget.

Til NRK i går sa Røsland at han mente det ikke ville være noe problem for Høyres stortingsgruppe å komme med et svar, selv om fordelingen ikke foreligger.

I dag fikk Høyres stortingsgruppe svar rett før de skal bestemme seg.

Om to dager skal Høyres stortingsgruppe ta stilling til et OL i Oslo. Men beslutningen må partiet ta uten kunnskap om finansieringen. Forhandlingene om hvor mye Oslo Kommune skal ta av regningen, blir trolig ikke klare til stortingsgruppen skal bestemme seg. Og i Nord-Norge sier et samlet Høyre nei til Oslo-OL.

AKTUELT NÅ