Hopp til innhold

FHI: – Beskytter deg mot en alvorlig sykdom som rammer unge kvinner

De som velger å ikke vaksinere seg mot HPV øker risikoen for å få livmorhalskreft. – Vaksinen beskytter mot det som er årsaken til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft

Alle kvinner født i 1991 og senere fikk denne uken en SMS om at de får gratis HPV-vaksine, som forebygger livmorhalskreft. Kvinnene som tar vaksinen får over 90 prosent beskyttelse mot de to typene HPV som kan føre til livmorhalskreft, opplyser Folkehelseinstituttet.

Alle kvinner født i 1991 og senere fikk denne uken en SMS om at de får gratis HPV-vaksine, som forebygger livmorhalskreft.

Kvinnene som tar vaksinen får over 90 prosent beskyttelse mot de to typene HPV som kan føre til livmorhalskreft, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

VACCINATION
Foto: CHRIS WATTIE / Reuters Creative

Viktig beskyttelse

Margrethe Greve-Isdahl
Foto: Heiko Junge

Overlege ved Folkehelseinstituttet Margrethe Greve-Isdahl sier at de som ikke velger å vaksinere seg mot HPV mister muligheten til å beskytte seg mot livmorhalskreft.

– Vaksinen beskytter mot det som er årsaken til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft, sier overlege ved Folkehelseinstituttet Margrethe Greve-Isdahl til NRK.

Livmorhalskreft er årsaken til mer enn 250.000 dødsfall i året. I Norge får hvert år rundt 300 kvinner livmorhalskreft og rundt 70 kvinner dør årlig av sykdommen i Norge, ifølge FHI.

– Hva vil du si til jenter som ikke ønsker å ta vaksinen?

– Beslutningen om å ta HPV-vaksine er opp til den enkelte kvinne. Det er mange unge kvinner som spør oss om det er noe poeng å ta vaksinen hvis de bare har en partner. Andre lurer på om det er for sent hvis de har hatt flere partnere, forteller Greve-Isdahl.

– Svaret er at vaksinen beskytter deg mot livmorhalskreft og vi vet at dette er en alvorlig sykdom som rammer unge kvinner. Vi anbefaler vaksinen om de har ingen, en eller flere partnere, sier hun.

Norge og Danmark startet å tilby HPV-vaksine til unge jenter i 2009, i Sverige fikk de det samme tilbudet i 2012. Island har hatt vaksinen i sitt vaksinasjonsprogram siden 2011 og Finland siden 2013.

SMS fra FHI
Foto: NRK

– Vi har fylt listene

Flere kommuner NRK har kontaktet opplever stor pågang rundt HPV-vaksinering. I Sogndal opplever de at flere ringer og vil bestille time.

Sprøyte
Foto: NRK

– Flere ringer hver eneste dag, og det er stor pågang. Vi har fylt listene for lang tid fremover, forteller helsesøster i Sogndal kommune Birgit Neset til NRK.

Også i Trondheim er interessen stor, spesielt blant studentene.

– Vi har en del kontakt med studentmiljøet og der får vi en del spørsmål. Vi har mange studenter som ikke er folkeregistrert i Trondheim som er i målgruppa, forteller smittevernoverlege i Trondheim kommune Eli Sagvik.

I Fredrikstad opplever de også mange som ringer og spør om når det er mulig å bli vaksinert.

– Det er ganske mange som ringer og spør om når det er mulig å bli vaksinert, så vi tror det kommer til å bli en del som vil vaksinere seg, sier helsesøster på vaksinasjonskontoret i Fredrikstad Astrid Lieng.

AKTUELT NÅ