Hopp til innhold

Finansbransjen vil lære barn om penger

Det er kraftig økning i antall barneskoler som går til bankene for å få undervisning om personlig økonomi. Politikerne vil ikke ha det som eget fag.

Personlig økonomi på skolen - farge

Skoler står i kø for å få læringsverktøy om privatøkonomi. Det mener finansbransjen taler for å få det som et eget skolefag.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

Hittil i årets skoleår er det over 800 barneskoler som har meldt seg på for å få læringsverktøy om privatøkonomi. Det er dobbelt så mange som i hele fjor.

– Det forteller oss at det er et behov for å få tilrettelagte læringsverktøy som de kan bruke i skolehverdagen, sier konserndirektør for personmarkedet i Dnb Trond Bentestuen.

Dnb har sammen med Røde Kors og Universitetet i Agder utviklet det digitale læringsvektøyet «Lærepenger». Finansnæringen har lenge etterlyst personlig økonomi som et eget fag i skolen, uten å få gehør fra politisk hold. Derfor har de selv laget flere undervisningsopplegg.

Trond Bentestuen, konserndirektør for kommunikasjon.

Trond Bentestuen, konserndirektør for personmarkedet i DnB.

Foto: DnB NOR

Det siste året har det vært en kraftig økning i inkassosaker etter kredittkortgjeld og forbrukslån, spesielt blant unge.

Det mener konserndirektøren i Dnb er enda en viktig grunn til å styrke økonomi-opplæringen.

– Grunnkompetanse på personlig økonomi er avgjørende for et godt voksenliv. Vi arver fra foreldrene våre på godt og vondt. I dag har vi overlatt opplæringen i personlig økonomi til foreldrene, og det kan dessverre slå veldig ulikt ut, sier Bentestuen.

Lærepenger skjermdump
Foto: Skjermdump. larepenger.no

Etterlyser personlig økonomi i pensum

Nordpolen barneskole i Oslo er blant stadig flere som tyr til læringsmateriell fra finansbransjen, for at elever skal lære om personlig økonomi. Over en tredjedel av landets barneskoler bruker nå Lærepenger.

Og i tillegg fikk 27.000 elever i ungdomsskolen, og 6.000 elever i videregående skolen opplæring i personlig økonomi av Finans Norge.

Anne Nyborg er lærer på Nordpolen barneskole og etterlyser mer personlig økonomi i læreplanene allerede fra 5. klasse.

– Aldersgruppen 18–26 år skylder 1 milliard kroner i inkasso, for å unngå det er det fint å snakke om dette tidligere i skolen, sier hun.

Personlig økonomi i skolen

6.-klassingene Mina Myren og Moad Bouzidi sammen med lærer Anne Nyborg ved Nordpolen skole i Oslo.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

6.-klassingene Mina Myren og Moad Bouzidi er glade for at de har fått bruke programmet Lærepenger, et læringsverktøy som ikke finnes i pensum.

– Det viktigste jeg har lært er å ha oversikt over inntekter og utgifter. Og de pengene vi har må vi ikke bruke så fort som mulig, men vi bør spare 50–70 prosent, sier Bouzidi.

Blir ikke skolefag

Personlig økonomi vil neppe komme inn som et eget skolefag. Det ønsker ikke dagens regjering, og det er heller ikke stortingsflertall for det. Men temaet vil likevel bli styrket om to-tre år, sier saksordfører for stortingsmeldingen.

– Når vi reviderer læreplanen i skolen er jeg glad for at livsmestring med personlig økonomi er foreslått som et tverrfaglig fagovergripende tema, jeg har tro på at det vil styrke undervisningen, sier Christian Tynning Bjørnø (A).

AKTUELT NÅ