Hopp til innhold

Flere sier nei til organdonasjon - antallet hjertetransplantasjoner halvert

Selv om like mange nordmenn fortsatt venter på nytt hjerte, er tallet på hjertetransplantasjoner halvert fra i fjor. Hver tredje som blir spurt om organdonasjon, avslår.

Donorhjerte

FLERE SIER NEI: Flere pårørende sier nei til organdonasjon, samtidig som innstramminger i lovverket har gjort det lettere å si nei.

Foto: OUS Rikshospitalet

Arnt Fiane

ALVORLIG: Vi trenger å få flere til å si ja til organdonasjon, sier overlege og kirurg Arnt Fiane.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

De siste ni årene har tallet på hjertetransplantasjoner ligget på rundt 30 i året. I 2015 fikk 37 pasienter et nytt hjerte. Så langt i år har det blitt gjennomført 15 transplantasjoner.

– Dette har ingenting med kapasiteten å gjøre. Behovet er like stort som før, men det er få hjerter som egner seg, sier Arnt Fiane, overlege og hjertekirurg ved Rikshospitalet til NRK.

Pårørende sier nei

Det er ikke bare færre hjerter som doneres. Andelen som sier nei til organdonasjon i år kan bli rekordhøy. Så langt er det sagt nei 41 ganger – flere enn noen gang. Dette gir en avslagsprosent på 33.

– Det er høyere enn normalt og noe vi ser svært alvorlig på, sier Fiane.

Sist gang avslagsprosenten var så høy var i 2008, da 34 prosent sa nei til organdonasjon.

Ifølge en oversikt fra Oslo universitetssykehus er det i hovedsak de pårørende som sier nei. I kun seks av tilfellene i år, var det den avdøde selv som hadde tatt avstand fra organdonasjon.

​Kan skyldes lovendring

Per Arne Bakkan

HØYE TALL: Avslagsprosenten i år bekymrer transplantasjonskoordinator ved OUS Per Arne Bakkan.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

1. januar 2016 trådte den nye transplantasjonsloven i kraft, med flere endringer.

Nå er helsepersonell pålagt å informere pårørende om at de har rett til å si nei. I tillegg er det etter den nye loven nok at kun én av de pårørende sier nei.

Tranplantasjonskoordinator ved Rikshospitalet, Per Arne Bakkan, tror dette gjør samtalen forvirrende.

– Ved så tydelig å opplyse om retten til et «nei» kan pårørende som i utgangspunktet var positive til organdonasjon bli usikre, og ende med å trekke seg. Vi er redde for at lovendringen har påvirket nei-andelen, sier Bakkan.

Fryktet nedgang i donorer

Da lovforslaget var på høring, fryktet mange at endringene ville føre til økning i avslag.

Bakkan understreker at det er for tidlig å konkludere, men håper at politikerne følger med.

– Er dette en trend som vedvarer bør lovteksten gjennomgås. Kravet om å måtte opplyse om retten til å si nei bør kanskje fjernes, sier han.

Det trengs flere donorer

Hege Lundin Kuhle

SNAKK SAMMEN: Ved å gi beskjed til to av dine nærmeste er du organdonor, sier Hege Lundin Kuhle i Stiftelsen Organdonasjon.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

Fiane vil ikke slå fast en direkte sammenheng mellom flere «nei» og nedgangen i hjertetransplantasjoner, men påpeker at hjertet er et sårbart organ.

– De som donerer organer blir eldre og dette rammer hjertet spesielt. Vi trenger flere og yngre donorer.

Dette får støtte av leder for Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle. Hun oppfordrer alle til å snakke om organdonasjon.

– Alt som skal til er å informere dine nærmeste om at du er organdonor. Da slipper andre å ta valget for deg i en krise.

AKTUELT NÅ