Hopp til innhold

Forliksrådet sjekker ikke adresser når de innkaller

Forliksrådet sender ut innkallelser uten å kontrollere at de sender dem til riktig adresse. – Skremmende sier Jussbuss, som viser til at man kan bli dømt uten å være klar over det.

Marie Natland Wabakken

UROVEKKENDE: – Klientene våre har ikke fått varsel om at det pågikk en sak mot dem før lenge etter dommen var avsagt, forteller Marie Natland Wabakken i Jussbuss.

Foto: Andreas Hætta / NRK

– Klientene våre har ikke fått varsel om at det pågikk en sak mot dem før lenge etter dommen var avsagt. Posten er rett og slett sendt feil, og kommer ikke frem i tide. Det syns vi er veldig urovekkende og skremmende, sier Marie Natland Wabakken i Juss-Buss.

Havner i feil postkasse

Både Jussbuss, Gatejuristene og JURK har opplevd flere tilfeller hvor klienter oppgir at de har fått en dom mot seg i en sak de aldri har hørt om. Dommen de har fått mot seg er en fraværsdom, siden de ikke svarte på henvendelse eller møtte opp til forliksmøtet.

– Men hvordan kan man svare på noe man ikke vet om? spør Wabakken.

Sjekker ikke folkeregisteret

Forliksrådene er de eneste domstolene i landet som kan sende ut dokumenter med vanlig post. Og de viktige dokumentene blir sendt til den adressen klageren i saken har oppgitt.

Ingen av de 20 forliksrådene vi har snakket med, sjekker den oppgitte adressen opp mot folkeregisteret.

Aut Ruthi Andersen

Fungerende namsfogd i Stavanger, Aud Ruthi Andersen.

Foto: Andreas Hætta / NRK

– Hvis adressen viser seg å være feil, får vi som regel forsendelsen i retur, og kan gjøre noe med det, sier Aud Ruthi Andersen, fungerende namsfogd i Stavanger.

Forliksrådene behandler rundt 100.000 saker årlig, og av effektivitetshensyn er prosessreglene slik, forklarer hun. Justisdepartementet mener systemet fungerer.

– Vi har flere mekanismer som sørger for at ting skal gå rett for seg. Blir du urettmessig dømt, kan du anke saken videre til Tingretten, sier statssekretær i justisdepartementet, Ove André Vanebo.

– Ikke godt nok

Juss-buss mener ankeordningen er langt ifra god nok, og at mange ikke orker å ta saken videre etter å ha fått en fraværsdom mot seg.

– Mange betaler, selv om kravet ikke er rett. Og det er mange som hverken har råd eller ressurser til å anke til tingretten, hvis de da er så heldige å få vite om dommen før ankefristen er gått ut, sier Wabakken.

AKTUELT NÅ