Hopp til innhold

Frykter alternative fluktruter over Middelhavet

Antallet mennesker på flukt over Middelhavet har gått ned sammenlignet med i fjor. Men mange velger farligere ruter enn tidligere.

EUROPE-MIGRANTS/SHIPWRECK

Hundrevis av flyktninger ble reddet da denne båten kantret utenfor den libyske kysten 25. mai. Flyktningene ble reddet av de to italienske kystvaktskipene «Bettica» og «Bergamini».

Foto: HANDOUT / Reuters

Både Røde Kors og Flyktninghjelpen er bekymret for at flere mennesker vil forsøke å ta seg til Europa via Libya.

– Våre folk i Tyrkia forteller at mange syrere diskuterer muligheten å dra til Libya via Sudan, for så å ta sjøveien over til Italia. Dette er mennesker som har bestemt seg for å komme til Europa uansett, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesset.

Ruten mellom Libya og Italia var den mest brukte før 2015, før innvandringen steg kraftig mellom Tyrkia og Hellas våren og sommeren i fjor.

Nedtrapping av frivillige

På grunn av avtalen som EU og Tyrkia ble enige om i mars, som i realiteten betyr at Balkan-ruten er stengt, har antallet migranter til de greske øyer sunket drastisk.

– Sammenlignet med samme tid i fjor har ankomsttallene gått ned de siste månedene. Samtidig er det viktig å understreke at tallene fortsatt er høye, det var bare eksepsjonelt høyt i 2015, sier Christine Weima Lager, programansvarlig for Europa i Røde Kors.

Styrkesjef for de norske styrkene i Middelhavet, Tom Giertsen, er stasjonert på Lesvos i Hellas. Han merker at antallet nye ankomster har falt radikalt.

– Tidligere kunne det komme 4000 daglig, mens nå kan det gå flere dager uten at det kommer nesten noen. Frivillige organisasjoner har begynt å trappe ned, og Frontex vurderer å gjøre det samme, sier Giertsen.

Redningsskøyta Peter Henry von Koss holder til på Lesvos, mens forsyningsskipet Siem Pilot jobber tett med den italienske kystvakten.

– Siem Pilot har hatt flere store redninger den siste tiden. Blant annet en redning med over 900 mennesker, og denne uken leverte de over 1000 flyktninger til de italienske myndighetene, sier pressesjef i Kripos Ida Dahl Nilssen, som selv har vært til stede på Siem Pilot.

Fluktruter over Middelhavet

Pilene viser de mest benyttede fluktrutene fra Nord-Afrika mot Europa.

Foto: Marco Vaglieri / Grafikk NRK

Høysesong for flukt

– Når været blir bedre, øker ofte antallet flyktninger. Det ser vi hvert år, sier Lager. Hun frykter at flere mennesker vil velge alternative ruter for å komme seg til Europa.

Veien til Europa fra den afrikanske kysten er lang og vanskelig. Det ble søndag meldt om at 700 migranter kan ha mistet livet i tre forlis mellom Libya og Italia.

– Det er fryktelig at disse forferdelige tingene fortsatt skjer. Det er gått over et år siden 800 mennesker døde i et skipsforlis, og mediene og politikere virkelig begynte å få opp øynene for denne humanitære krisen, sier Lager.

Færre mennesker til Europa

Det anslås at det har kommet like under 200 000 migranter til Spania, Italia og Hellas så langt i 2016. I hele 2015 var det over en million som krysset Middelhavet, de fleste av dem tok den kortere turen via Tyrkia til de greske øyer.

Tallene i år har gått jevnt nedover. I januar i år kom over 73 000 migranter sjøveien til Europa, mens i april var tallet det minste siden mars 2015, på under 13 000.

Giertsen sier at grekerne fortsatt er bekymra for hva som kan komme.

– Grekerne er fortsatt usikre og situasjonen her er fortsatt ustabil. Vi vet ikke hva som skjer over på tyrkisk side. Vi er her, og vi kommer til å være her minst til november, sier Giertsen.

AKTUELT NÅ