Hopp til innhold

– Det er ikke mulig å være opplagt i tolv timer

Ansatte i helsevesenet frykter at arbeidsdager på opptil tolv timer kan føre til flere alvorlige feil som kan gå utover pasienters liv og helse, viser en ny undersøkelse.

Radiumhospitalet sykepleier

ØNSKER IKKE LANGE VAKTER: Over halvparten av helsearbeiderne i en ny undersøkelse har opplevd at risikoen for å gjøre alvorlige feil øker i svært stor eller stor grad når de jobber lange vakter.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Jeg er stolt av yrket mitt og ønsker å stå lenge i jobben. For å få til dette må arbeidsmiljøloven være slik den er i dag, sier hjelpepleier og tillitsvalgt i Fagforbundet, Elin Kvarekval Hansen.

Den erfarne hjelpepleieren har prøvd det meste og mener turnus er flott - også i helgene, men ikke med for lange vakter.

– Vi kjempet for åtte timers arbeidsdag for mange år tilbake. Nå skal vi tilbake til lange vakter på tolv timer. Da blir man fryktelig sliten. Det er ikke mulig å være opplagt så lenge og det vil pasientene fort merke, sier hun.

Risikoen for alvorlige feil øker med lange vakter

Elin Kvarekval Hansen

VIL BEHOLDE DAGENS ARBEIDSMILJØLOV: Hjelpepleier Elin Kvarekval Hansen fra Drammen frykter lengre arbeidsvakter. – Pasientene vil fort merke at de ansatte er slitne, sier hun.

Foto: Kari-Sofie Jenssen/Fagforbundet
Robert Eriksson

Arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) vil endre arbeidsmiljøloven og utvide antall timer det er lov å arbeide per dag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har foreslått endringer av arbeidsmiljøloven. Han vil utvide antall timer det er lov å arbeide per dag og fjerne regelen om at folk som jobber turnus skal ha fri minst annen hver helg.

Eriksson vil dessuten fjerne fagorganisasjonenes rett til å behandle spørsmål der arbeidsgiver ønsker arbeidstider som går ut over arbeidsmiljølovens grenser.

Dette reagerer Fagforbundet på. For en ny undersøkelse (se faktaboks) gjort blant ansatte som jobber på sykehus, sykehjem og i hjemmesykepleien viser at over halvparten har opplevd at risikoen for å gjøre alvorlige feil øker i svært stor eller stor grad når de jobber lange vakter.

14 prosent har svart at dette skjer i liten eller svært liten grad. 27 prosent svarer både og.

LES OGSÅ: Helsefarlig å «myke opp» arbeidslivet

– Stor motstand mot endringene

Mette Nord

– Denne undersøkelsen viser at det er stor motstand mot de endringene arbeidsminister Robert Eriksson prøver å innføre, sier Mette Nord, Fagforbundets leder.

Foto: NRK

– Dette er alvorlige tall. Det er urovekkende at både arbeidsministeren og helseministeren kan godkjenne og anbefale at man endrer lovverket for arbeidstidene, slik at man faktisk kan øke risikoen for å gjøre alvorlige feil når det gjelder pasienters liv og helse, sier Fagforbundets leder, Mette Nord, som i dag har en kronikk om dette i NRK Ytring.

I Sentios undersøkelsen gjort for Fagforbundet kommer det også frem at sju av ti helseansatte i sykehus, sykehjem og i hjemmesykepleien svarer nei til flere lange arbeidsvakter.

– Denne undersøkelsen viser at det er stor motstand mot de endringene arbeidsminister Robert Eriksson prøver å innføre. Det arbeidsministeren kaller mer fleksibilitet og større rådighet over egen tid, det er å kaste blår i øyne på folk. Det er regelrett tull. Dessuten er det svært få som sier at de ønsker, eller tror de orker, slike arbeidstidsordninger, sier Mette Nord.

– Endringene vil gi mer fleksible ordninger på jobben

Thor Sættem, statssekretær i Arbeidsdepartementet, mener de ansatte i helsetjenesten har lite å frykte.

– Det er ikke sånn at vi ønsker at flere skal jobbe lengre vakter enn det de gjør i dag, men det er den friheten til å lokalt finne en bedre løsning som er helt avgjørende for regjeringen. Vi vil flytte makten til lokale tillitsvalgte og lokale fagforeninger, og redusere makten til fagforeningene sentralt i Oslo.

Thor Sættem

Thor Sættem, statssekretær i Arbeidsdepartementet, mener de ansatte i helsetjenesten har lite å frykte.

Foto: Arbeidsdepartementet

Nå er spørsmålene om endringene i arbeidsmiljøloven ut på høring. Både Fagforbundet og andre på fagforeningens side får nå muligheter til å komme med sine synspunkter til regjeringen.

– Disse synspunktene venter vi spent på. Det er friheten vi ønsker å styrke. Vi har jo eksempler på at sykefraværet har gått ned blant ansatte, nettopp fordi det har vært mulig å inngå en avtale slik at ansatte kan arbeide lengre, sier Thor Sættem, statssekretær i Arbeidsdepartementet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger