Hopp til innhold

Hemmeligholder ekstern granskingsrapport om Telenor

En ekstern granskingsrapport om Telenors virksomhet i flere asiatiske land hemmeligholdes. Rapporten skal handle om virksomheter i Asia som konsernsjefen tidligere hadde ansvaret for.

Brekke og M Mæland

NÆRINGSMINISTER PÅ TUR: Monica Mæland (H) besøkte i 2014 Myanmar og lot seg imponere av Telenors virksomhet i landet. Sigve Brekke, den gang sjef for Asia-virksomheten, var vertskap.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I Telenors hovedkvarter på Fornebu er julelysene tent, men igjen er det strid rundt ledelsen i selskapet som opptar ansatte.

– Jeg er urolig over det som skjer. Det er bare trist og påvirker hele selskapets handlekraft, sier en Telenor-ansatt til NRK. Det er dårlig stemning på Fornebu etter at Dagens Næringsliv omtalte den dype splittelsen mellom styreleder og konsernsjef.

Les: – Alvorlig hvis Wærsted har gått bak ryggen på styret

I løpet av fredagen har NRK snakket med en rekke kilder som jobber i eller har jobbet i telegiganten de siste årene. Ingen er upåvirket av striden mellom styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke.

Gunn wærsted

HØRING PÅ STORTINGET: Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke og styreleder i Telenor Gunn Wærsted under den åpne høringen om VimpelCom-saken på Stortinget

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Forholdet skal være så betent at styrelederen i høst ba Brekke om å gå av, ifølge Dagens Næringsliv. Det var en oppfordring Brekke unnlot å følge.

Splittelse i styret

Det skal være flere forhold som gjør at Wærsted mener Brekke bør trekke seg som konsernsjef.

NRK vet at det finnes opplysninger rundt telegigantens satsinger som beskriver brudd på Telenors interne etiske retningslinjer.

En hemmelig rapport, ført i pennen av PwC, forteller om kritikkverdige forhold som skal ha skjedd i Bangladesh og Thailand i tiden da Sigve Brekke var sjef for Asia-virksomheten.

Brekke og Mæland

ASIATISK TRIUMF: Satsingen i Mynanmar er blant investeringene både Norge og Telenor gjerne viser frem. Brekke og Mæland i Myanmar i 2014.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Selskapets etiske vandel i flere land ble undersøkt, også den bulgarske virksomheten.

I styret er det uenighet om sakene bør påvirke konsernsjefens stilling.

– Under tiden i Asia ble Brekke kjent som en karismatisk leder, god til å bygge makt, men noe dårligere på transparens rundt forretningsmessige avgjørelser, forteller en kilde til NRK.

Bransjeavisa Inside Telecom har i lengre tid forsøkt å få informasjon om granskningsrapporten, men fått nei.

Bygget maktbase i rekordfart

I årene i Asia bygget Brekke opp en maktbase og var viden kjent for ta å raske beslutninger, gjerne forbundet med litt risiko.

De siste dagene har det vært mange spekulasjoner rund Sigve Brekkes periode i Asia.

– Brekkes styrke er også hans svakhet, sier en kilde til NRK.

Telenors konsernsjef Sigve Brekke må besvare knallharde beskyldninger om juks med opplysninger på hans egen CV fra Vibeke Holt i Kapital.

INNRØMMET FEIL I CV: For et år siden innrømmet Sigve Brekke at flere opplysninger i hans CV ikke var korrekte.

Til tross for gjentatte henvendelser til departementet, har ikke NRK klart å få næringsminister Monica Mæland i tale (H). Det er hun som via Statens eiermakt på 54 prosent, som har makt til å påvirke.

– Næringsministeren har tillit til sittende styreleder og styret, skriver departementet i en uttalelse til NTB.

Heller ikke hos Telenor på Fornebu får NRK noen i tale, men selskapet understreker at rapporten var en generell evaluering. I en e-post skriver kommunikasjonssjef Glenn Mandelid:

«PwC gjennomførte i 2015 en gjennomgang av Telenors antikorrupsjonsprogram. Formålet var å kartlegge antikorrupsjonsprogrammet opp mot internasjonal praksis»

I en annen e-post skriver Telenor:

«Dette var en generell evaluering for å kvalitetssikre og forbedre antikorrupsjonsarbeidet og var altså ikke knyttet til konkrete compliance-forhold.»

På mandag er det styremøte i selskapet. Hva slags oppvask som venter er det ingen styremedlemmer som ville fortelle NRK i dag.

Telenor Asia

PIONER OG LOKAL KJEMPE: Grameenphone er den største mobiloperatøren i Bangladesh. •Telenor-konsernet eier 55,8 prosent av Grameenphone. For to måneder siden måtte sjefen i selskapet gå av, årsaken er ukjent.

Foto: Stringer / NTB scanpix

Les: Brekke: – Ikke stolt av kvinneandelen i Telenor-toppen

AKTUELT NÅ