Hopp til innhold

Her er invitasjonen til Frp-ekteparets hemmelige møte

Christian Tybring-Gjedde og kona hevder de gikk så fort de skjønte hva som var på ferde, mens vitner forteller at de i to timer var med på å diskutere et nytt innvandringskritisk parti.

NATO PA i Stavanger 11102015, Stavanger Konserthus

MAKTPAR: Statssekretær Ingvil Tybring-Gjedde i Olje- og energidepartementet sammen med sin stortingsmann Christian Tybring-Gjedde på vei inn i Stavanger konserthus i februar i fjor.

Foto: Morten Brakestad / Stortinget

Både internt i Frp og i regjeringen har det vekket oppsikt at det profilerte ekteparet var tilstede da investoren Mikkel Dobloug, en sensommerkveld i år, inviterte en forsamling hjem til seg for å diskutere oppstarten av et nytt politisk parti.

Paret, som er henholdsvis stortingsrepresentant og statssekretær for Frp, har overfor sine sjefer i parti og regjering hevdet de forlot det de omtaler som en «privat middag», så fort det ble snakk om et nytt parti.

I dag kan NRK gjengi invitasjonen til møtet, ført i pennen av arrangør og initiativtaker til det planlagte partiet Alliansen, Mikkel Dobloug. Den etterlater ingen tvil om hva som stod på agendaen:

«...om vi ønsker å sette en retning på landet med påvirkning, er veien til dette kortest via et nytt parti. Vi har jobbet hardt med dette en god stund og vi er klare til å lansere. Vi har et veldig bra mannskap ombord, nettsider er ferdig, strategi og prinsipper ligger til grunn».

«...nå mangler kun finansiering og noen som tror på prosjektet vi tror på».

«...av hensyn til de involverte (tunge navn) kan vi ikke røpe dette nå, men dere vil se tegningen når dere kommer hit til meg».

(PS: Klikk på den blå pilen under for å åpne invitasjonen i sin helhet).

Flere av de andre gjestene som var tilstede bekrefter at de fikk en invitasjon som enten er lik eller ligner på den NRK gjengir her.

Ekteparet Tybring-Gjedde nekter på sin side for at de visste hva de gikk til.

– Min mann fikk en muntlig invitasjon til en privat middag hvor vi begge deltok. Under middagen kom det opp en diskusjon om behov for et nytt parti. Vi forlot derfor middagen like etterpå da vi ikke har interesse av et nytt parti, skriver Ingvil Tybring-Gjedde til NRK.

– Deltok engasjert i diskusjonen

Jan Petter Sissener

GIKK FØRST: Finansnestor Jan Petter Sissener deltok på møtet om det nye partiet Alliansen som en potensiell økonomisk støttespiller.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det var imidlertid den kjente finansmannen Jan Petter Sissener som først forlot sammenkomsten på Oslo vest.

Han var etter det NRK forstår tilstede i kraft av å være en potensiell økonomisk bidragsyter til det nye partiet.

– Jeg dro derfra etter nærmere to timer, og da hadde man allerede lenge snakket om og diskutert dette nye partiet, sier Sissener til NRK.

– Og da var Tybring-Gjedde fortsatt tilstede?

– De var tilstede. Det er det ingen tvil om.

Sissener sier at inntrykket han fikk på møtet var at Christian Tybring-Gjedde skulle inngå i ledelsen når det nye partiet fikk etablert seg. Noe han sier var avgjørende for at han selv raskt slo fra seg å støtte opp om prosjektet.

– Jeg hadde på forhånd fått inntrykk av at dette nye partiet skulle være et sentrumsalternativ, men da kan man jo ikke ha Tybring-Gjedde involvert, sier Sissener.

NRK har vært i kontakt med flere av de som var tilstede på møtet. Alle beskriver spesielt Christian Tybring-Gjedde som både engasjert og pratsom rundt middagsbordet på Gimle denne kvelden.

Noen mener også at stortingspolitikeren bidro til å dra diskusjonene rundt det nye partiet i en mer innvandringskritisk retning enn hva de hadde sett for seg.

– Det står ikke til troende at Tybring-Gjedde ikke visste hva han var med på. Alle var der av samme grunn, og det burde ikke være så vanskelig å stå for at man har vært nysgjerrig, sier en av gjestene, som ikke ønsker å stå frem med navn, til NRK.

Partiet ser nærmere på saken

Det var Finansavisen som allerede i september først fortalte om møtet som fant sted på fasjonable Gimle terrasse i Oslo, om kvelden onsdag 24. august.

Frp-ekteparets tilstedeværelse er nå blitt en sak for organisasjonsutvalget i partiet.

Helge Andre Njåstad

FØLGER OPP SAKEN: Stortingsrepresentant Helge André Njåstad leder Frps organisasjonsutvalg.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

– Vi har hatt samtaler med Christian, og tror på han når han sier at han ikke fikk noen invitasjon på forhånd, og at han og Ingvil gikk hjem når dette tok en retning de ikke ville være med på, sier Helge André Njåstad, som leder utvalget og innehar vervet som internt i Frp kalles «skandalepolitisk talsperson».

Njåstad, som sitter i partiets sentralstyre, legger ikke skjul på at det vil være illojalt og en alvorlig sak dersom tillitsvalgte Frp-ere bidrar til at det blir stiftet konkurrerende partier.

– Jeg skal ikke si til NRK hva vi i utvalget vil foreta oss videre, men per nå er det vel ikke mer å gjøre enn å undersøke fakta, sier Njåstad til NRK.

– Ikke forenlig

Også på Statsministerens kontor har man engasjert seg i saken. Kontoret har arbeidsgiveransvar for alle statssekretærene i regjeringen, inkludert Ingvil Tybring-Gjedde, som til daglig jobber under statsråd Tord Lien i Olje- og energidepartementet.

Julie Brodtkorb

STABSSJEF: Julie Brodtkorb (H) ved Statsministerens kontor har hatt personalsamtale med Ingvil Tybring-Gjedde om møtet på Gimle.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Hun har forklart til meg at hun ikke har vært med på noe arbeid knyttet til å starte et nytt politisk parti, og at hun ikke var klar over at denne middagen skulle ha det som tema, sier Erna Solbergs stabssjef Julie Brodtkorb (H).

Tror du på at de har sittet i dette møtet i to timer uten å forstå hva de var med på?

– Jeg forholder meg til det hun har forklart til meg, sier Brodtkorb.

– Dersom det hadde vært slik at en statssekretær hadde vært med på å starte et annet parti er det selvsagt ikke forenlig med å jobbe for denne regjeringen, legger hun til.

Christian Tybring-Gjedde er for tiden i USA og har ikke besvart NRKs henvendelser om denne saken.

AKTUELT NÅ