Hopp til innhold

– Veldig urettferdig at andre får snike i køen

BODØ (NRK): Hinda (55) fikk oppholdstillatelse og var klar for bosetting i juni 2012. Tre år senere sitter hun fortsatt og venter på å få flytte ut av asylmottaket.

Hinda har ventet i tre år for å få en kommune

Flere romkamerater har kommet og gått ut av mottaket, mens Hinda sitter fortsatt og venter det lille tomannsrommet på Tverlandet Asylmottak i Bodø.

Foto: Simon Solheim / NRK

Valglogo

– De nye flyktningene som kommer hit, blir redde når de snakker med meg. De spør meg hvorfor jeg ikke blir valgt av kommunene, og lurer på hva som er galt med meg, sier Hinda.

– De er redde for at det samme skal skje med dem. Men jeg vet ikke hvorfor jeg ikke blir valgt, sier den 55 år gamle kvinnen oppgitt til NRK, gjennom en tolk.

Hinda er somalisk, men er født og oppvokst i Etiopia. Hun søkte asyl og fikk oppholdstillatelse i juni 2012. Papirene var i orden, og hun var klar for bosetting.

– Jeg ble kjempeglad og lykkelig, sier Hinda til NRK.

– Men det ble ikke slik som jeg hadde håpet.

Hinda har bedt om at NRK bruker kun fornavnet hennes.

– Urettferdig

I over tre år har hun sittet på det lille tomannsrommet på Tverlandet Asylmottak i Bodø. Gjentatte ganger har hun sett sine romkamerater, også de som fikk opphold etter henne, få en kommune og flytte ut av mottaket.

Mottaksleder Are Skancke Andreassen

Are Skancke Andreassen mener at flyktningene som har ventet lengst, skal få bli bosatt først.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– De kommer hit, blir her i noen måneder eller ett år, før de drar videre og starter nye liv. Jeg er den eneste som sitter igjen.

– Det er veldig urettferdig at andre som kommer etter meg får plass før meg, sier Hinda.

I sommer fikk Hinda høre at hun skal få komme til Sagene bydel i Oslo kommune. Men hun må bli boende på mottaket til kommunen finner en egnet bosted for henne.

– Alle taper på dette

Are Skancke Andreassen, mottaksleder på Tverlandet asylmottak, mener alle de involverte i denne saken taper.

– Dette er spesielt ille for Hinda. Her er en dame som skal starte sitt norske liv og integreres. Dette er et tapsprosjekt for alle involverte, samfunnet og staten inkludert, sier Andreassen.

– Jeg får et forklaringsproblem ovenfor Hinda, når hun spør meg hvorfor de ikke vil ha henne. Det er pinlig og ikke verdig. Det er mulig kommunene tror at hun ikke vil klare å få en jobb og vil koste kommune for mye, sier Andreassen.

Han mener problemet er at kommunene får lov til å velge bort «ulønnsomme» flyktninger.

– Bosetting bør foregå etter en liste, slik at de som har ventet lengst, skal bli bosatt først. Kommunene bør ikke få velge selv, sier Andreassen.

Syrerne kommer først i køen

Nærbilde av Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne sier ventetiden kan øke fremover.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

De 8000 syriske kvoteflyktningene som Stortinget har besluttet å ta imot de neste tre årene, kommer foran i bosettingskøen.

I dag sitter 5113 personer på mottak med lovlig opphold, men uten noe sted å bo. 123 av disse har ventet mellom to til tre år. Tolv personer har som Hinda, ventet i over tre år.

– Jeg håper at alle skal få seg en kommune å bo i. Men vi går mot en utfordrende tid og det kan være at ventetiden vil øke fremover, sier inkluderingsminister Solveig Horne.

AKTUELT NÅ