Hopp til innhold

Helseministeren presses fra alle kanter

Så lenge kommunene har ansvaret for fastlegene, bør lokalpolitikerne bestemme om legene skal kunne nekte å henvise kvinner til abort, mener helseminister Bent Høie (H).

Betenkt Bent Høie i Stortinget

MOTSTAND: Bent Høie og regjeringen har fått mye kritikk for lovforslaget som gir fastleger mulighet til å reservere seg mot aborthenvisning.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Når kommunene har ansvaret for et område, er det kommunestyrene som må bestemme innholdet, innenfor de nasjonale reglene som er. Det er det som er mitt utgangspunkt, sier Høie.

Men en rekke ordførere advarer nå regjeringen mot å la det være opp til kommunestyrene å avgjøre om de skal tillate leger å si nei til å henvise kvinner til abort. Mange NRK har snakket med mener reservasjonsmulighet for fastleger er et så prinsipielt viktig tema at det bør avgjøres av Stortinget.

Høie: Kvinners tilgang til tjenesten viktigst

Sist uke kom helseminister Bent Høie (H) med et lovforslag (se faktaboks) som åpner for at kommuner kan inngå avtaler med fastleger som ønsker å reservere seg. Forutsetningen er blant annet at legene det gjelder må ha inngått en skriftlig avtale med en kollega som forplikter seg til å ta imot de berørte pasientene.

– Det jeg hadde behov for å sikre nasjonalt, var pasientens tilgang til tjenesten. Men vi gir kommunal frihet når det gjelder om de ønsker å inngå den type avtaler eller ei, sier Høie.

– Mange ordførere mener dette er en så viktig sak at Stortinget må komme med klare retningslinjer. Forstår du det?

– Vi har sendt dette spørsmålet ut på høring, og kommunene er høringsinstans. Jeg vil avvente de høringsinnspillene kommunene kommer med.

Misliker at kommunene får bestemme selv

Helseministeren var omringet av journalister da NRK.no møtte han i Stortingets vandrehall torsdag ettermiddag. Reservasjonsmuligheten for fastleger har blitt et betent tema for regjeringen, og Høyre-statsråden møter motbør fra både politiske venner og motstandere.

Mens SV og Ap anklager regjeringen for å svekke kvinners rett til fri abort, har også en rekke Høyre-ordførere flagget sterk motstand mot reservasjonsmulighet for fastleger.

Heller ikke KrF, som under sonderingene fikk regjeringspartiene med på en avtale som gir fastleger reservasjonsadgang, er fornøyde.

De frykter den kommunale vetoretten fører til at en rekke fastleger mister muligheten til å reservere seg med loven i hånd.

Ap og KrF vil ha nasjonale retningslinjer

Enkelte lokale KrF-politikere går så langt at de anklager Høyre for å bryter samarbeidsavtalen. Også ledelsen i partiet krever nasjonale retningslinjer.

Helga Pedersen

UENIG: – Vi i Arbeiderpartiet er mot reservasjonsretten, fordi vi mener hensynet til pasienten skal veie tyngre enn legens samvittighet, sier Helga Pedersen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Hvis dette skal bli en reell reservasjonsadgang, ser vi et behov for tydeligere nasjonale kriterier enn det høringsutkastet legger opp til. Men det tror jeg vi skal finne ut av sammen, sa nestleder Dagrun Eriksen til NRK onsdag.

I spørsmålet om nasjonale retningslinjer får KrF støtte fra reservasjonsmotstanderne i Arbeiderpartiet.

– Jeg mener det er prinsipielt viktig at det er regjering og Storting som bestemmer hva slags standard vi skal ha når det gjelder fastlegetilbudet over hele landet, sier nestleder Helga Pedersen.

– Men samtidig er mange ordførere rundt om i landet enige med Ap i at leger ikke bør få reservere seg. Er det ikke da bra at lovforslaget åpner for at kommunene kan si «nei takk»?

– Det er vel og bra at kommunene sier nei, men det mange kommuner gjør nå er å drive skadebegrensning på regjeringens politikk. Det er viktig at kommunene slår fast at dette er en ordning de ikke ønsker.

AKTUELT NÅ