Hopp til innhold

Holdt nede av vekter med halsgrep: Ole Kristian (27) trodde han skulle dø

HARSTAD/OSLO (NRK) Igjen og igjen festet vekteren grepet rundt halsen til festivaldeltaker Ole Kristian Kvammen (27) mens han lå i håndjern på bakken. Vekteren sier han handlet i nødverge. Saken er henlagt av politiet.

Ole Kristian Kvammen besvimte tre ganger mens en vekter holdt ham i et halsgrep på Gatebil på Rudskogen 1015.

VIDEO: Ole Kristian Kvammen ble holdt i halsgrep til han besvimte.

Rudskogen i Østfold fredag 10. juli 2015. Det er gatebilfestival og Ole Kristian Kvammen er sammen med en vennegjeng fra Førde og kjæresten sin. Han sitter utenfor teltet med vennene sine og drikker øl.

En diskusjon med vekterne fra Protect Vakthold og Sikkerhet om oppskyting av fyrverkeri blir starten på en aggressiv konflikt. Vekterne hevder Kvammen og vennene har skutt opp fyrverkeri og frykter brannfare på festivalområdet. Kvammen hevder de ikke var med på oppskytingen.

Den ene vekteren vil kutte festivalbåndene deres, og Kvammen dytter ham bort. Etter dette har vekterne og 27-åringen helt forskjellige historier om hva som skjedde videre. Der vekterne forklarer at Kvammen var aggressiv og ville slå ned den ene vekteren, sier Kvammen at han var rolig i det øyeblikket han ble lagt i bakken.

Det de derimot er enige om, er hvordan det endte. Kort tid etter er Kvammen lagt på bakken av to vektere, med et kvelertak rundt halsen.

Etter episoden på Rudskogen anmelder Kvammen vekteren, den som tok halsgrepet, til politiet. Saken henlegges på bevisets stilling. Selv sendes han på glattcelle og får en bot på 8000 kroner for ordensforstyrrelse, som politiet siden trekker tilbake. Kvammen anker saken, men også statsadvokaten henlegger anmeldelsen.

NRK har gjentatte ganger vært i kontakt med de involverte partene. Verken Østfold politidistrikt eller Rudskogen gatebilfestival ønsker å uttale seg om hendelsen.

Se på ansiktet hans, han får ikke puste! Dere skader ham jo!

Vitner
En vekter holdt Ole Kristian Kvammen i halsgrep i to minutter. Vekteren sier han handlet i nødverge. Saken er henlagt av politiet.

VIDEO: Se reportasjen i Dagsrevyen.

Skal ha mistet bevisstheten flere ganger

Sju av vennene til Kvammen filmer hendelsen med mobiltelefoner, men opptakene starter etter at han allerede er lagt i bakken.

Videoklippene viser at 27-åringen blir lagt ned på bakken og holdt i et halsgrep. Først ligger han på ryggen og delvis på siden. Etter hvert ligger han på magen mens vekterne holder ham nede. Han blir påført håndjern med hendene bak på ryggen, mens vekteren fortsatt holder halsgrepet.

Vekteren øker trykket i kvelertaket, sånn at Kvammen ikke får puste og opplever å miste bevissthet. Så slipper han opp, og Kvammen trekker inn pust. Dette gjentar seg flere ganger.

– Jeg var livredd. Først prøvde jeg å signalisere at jeg ikke fikk puste, men jeg kunne ikke si noen ting. Da prøvde jeg å være helt slapp i kroppen, for å vise at jeg overga meg. Men han slapp ikke opp, sier Kvammen til NRK.

På videoklippet kan man se og høre at vennene til Kvammen roper sinte protester. «Se på ansiktet hans, han får ikke puste! Dere skader ham jo!». Andre vektere kommer til og prøver få kontroll på vennene, som filmer og sier de skal anmelde saken til politiet. En av dem blir lagt i håndjern.

Ole Kristian Kvammen

Ole Kristian Kvammen.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Folk ropte og skrek at jeg var blå i fjeset. Sakte, men sikkert mistet jeg følelsen i kroppen. Mot slutten ble hørselen min bare til susing, og det svartnet for meg, sier Kvammen.

Han tror han mistet bevisstheten opptil tre ganger. I et notat fra legen som undersøkte Kvammen, står det at han var hoven i halsen, hadde petekkier i ansiktet og blødninger i høyre øye.

– Jeg mener jeg var nær ved å dø. Hadde ikke politiet kommet, hadde jeg dødd, sier Kvammen.

Politiet kom og sa «slipp, slipp, slipp». Men det er en grunn til at jeg holdt fast. Jeg slipper bare når vi har kontroll.

Vekteren

Politiet ropte «slipp, slipp, slipp»

Ole Kristian Kvammen

Vekteren slapp ikke taket før politiet fjernet grepet.

På videoklippene kan man se at politiet kommer til stedet, og ber vekteren slippe taket. Det gjør han ikke før politiet drar i skulderen hans og fjerner grepet.

Vekteren, som er i 30-årene, bekrefter overfor NRK at det var dette som skjedde.

– Det var kaotisk da politiet kom. Jeg følte at de ikke hadde oversikt. Den første politimannen var veldig på at vi ikke skulle bruke kvelning. Han ba meg slippe, men jeg sa «nei». Jeg mente han heller måtte få kontroll først, sier vekteren på telefon til NRK.

Han opplevde at politiet ikke forsøkte å forstå hvorfor denne mannen ble holdt nede, og at de ikke kunne vite hva som var bakgrunnen for maktbruken.

– Politiet kom og sa «slipp, slipp, slipp». Men det er en grunn til at jeg holdt fast. Jeg slipper bare når vi har kontroll, sier vekteren.

Ingen av dem vet hvor lenge halsgrepet varte, vekteren anslår to minutter. Videoklippene NRK har sett viser i overkant av to minutter før halsgrepet slippes.

En bra utført kvelning er trygt å gjøre i et nødstilfelle. Jeg hadde ikke noe valg, det var rent nødverge

Vekteren

Det uforutsigbare grepet

Politidirektoratet har de siste årene skjerpet inn bruken av halsgrep og mageleie ved arrestasjoner. Å bruke kvelertak er ulovlig, og kun tillatt i nødverge.

Med bakgrunn i en straffesak fra Bærum hvor en 18 år gammel gutt døde etter å ha vært holdt i halsgrep, sendte justisdepartementet ut et rundskriv i 1991, hvor det ble lagt ned forbud mot bruk av grepet.

De rettsmedisinske erklæringene viste at halsgrep kan føre til nedsatt blodtilførsel til hjernen, tilstopping av luftveiene og plutselig hjertestans.

Dette er noe politiet selv fikk erfare i Obiora-saken fra 2010, der en norsk-nigeriansk mann mistet livet etter pågripelse med halsgrep, og i den såkalte legevaktsaken, der Erik Are Stedt (35) mistet livet som følge av et kvelertak som ble holdt i 58 sekunder.

I rundskrivet står det også at restriksjonene er strenge for bruk av mageleie. Det skal kun benyttes i situasjoner der det er absolutt nødvendig for å få kontroll på en kjempende person. Når håndjern er påsatt skal mageleiet opphøre.

Vekteren: – En bra utført kvelning er trygt

– Jeg hadde ikke noe annet valg enn å ta ham i kvelning, sier vekteren da NRK intervjuer ham om hendelsen.

Mannen i 30-årene sier Kvammen skulle til å slå ned hans kollega, og at han derfor handlet i nødverge. Kvammen benekter dette, og sier han var rolig i øyeblikket vekteren la ham i bakken.

– En bra utført kvelning er trygt å gjøre i et nødstilfelle. Dette var rent nødverge, sier vekteren.

Politiet får ikke lov til å bruke kvelergrep fordi de mener det er for farlig. Det er flere tilfeller av at arresterte dør, nå sist i legevaktsaken. Har du noen tanker om hvor farlig det er?

– Jeg har brukt det på jobb to ganger. Det er ikke noe vi normalt gjør, men alternativet var at jeg hadde slått ham rett ned. Det er ikke bra, men du må se på forholdene og hva alternativet er, sier han.

Mannen i 30-årene sier at han er kyndig på å bruke halsgrep, fordi han trener kampsport. Målet hans var å få kontroll på Kvammen, da han strammet grepet om halsen, tre ganger.

– Jeg strammet til i omtrent fem sekunder hver gang. Det tar fem til syv sekunder før en mann mister bevisstheten. Han var ikke borte så lenge, vi snakker om et par sekunder der han var uten bevissthet, sier vekteren.

– ​I samme situasjon hadde jeg gjort det samme i dag. Alternativet hadde vært så mye verre. Jeg anser ham som en meget farlig mann.

Det er tydelig at politiet prøver å få vekteren til å slippe kvelertaket flere ganger, uten at han etterkommer dette

Advokat Sulman Hussain

Tar avstand fra kvelning

Selskapet Protect Vakthold og Sikkerhet har siden festivalen blitt kjøpt opp av et annet selskap, og den tidligere lederen er ikke lenger tilknyttet selskapet. Den nye eieren, Quality Security, er fortsatt arbeidsgiver for den aktuelle vekteren og har oppdragene med gatebilfestivalen på Rudskogen i år.

Daglig leder Dick Enar Hansson sier at selskapet ikke vil kommentere en sak som er etterforsket og henlagt av politiet.

– Jeg var ikke involvert i selskapet på den tiden og hadde ikke kjennskap til situasjonen før jeg ble kontaktet av NRK, sier Hansson.

Han vil bare uttale seg på generelt grunnlag.

– Vi tillater ikke kvelertak. Vi lærer de ansatte at man ikke skal bruke halsgrep og kvelning. Det tar vi avstand fra. De ansatte får undervisning i hvorfor slike grep ikke skal brukes, fordi det kan være farlig, sier Hansson.

Henlagt av statsadvokaten

Både Kvammen og vekteren ble anmeldt og etterforsket av politiet etter episoden på Rudskogen. Anmeldelsen mot Kvammen for ordensforstyrrelse ble henlagt som intet straffbart forhold. Saken mot vekteren ble henlagt på bevisets stilling.

– Det er rett og slett utrolig at politiet kan henlegge noe sånt, sier Kvammen.

Salman Hussein

Advokat Sulman Hussain.

Foto: NRK

Advokaten hans, Sulman Hussain, mener det ikke er tvil om at de syv videoklippene gir tilstrekkelige bevis for at vekteren overskred sin myndighet.

– Det er tydelig at politiet prøver å få ham til å slippe kvelertaket flere ganger, uten at han etterkommer dette, sier Hussain når NRK møter ham i Oslo.

Han reagerer sterkt på at politiet og statsadvokaten har henlagt saken.

– Det er svært oppsiktsvekkende. Det er sjelden man finner så klare bevis i strafferetten som videobevis. Her har vi syv ulike videoer, så en slik henleggelse kom veldig overraskende på oss.

De klaget inn saken for statsadvokaten, som opprettholdt henleggelsen.

Etterforskes av Spesialenheten

NRK har vært i kontakt med stadsadvokat Stein Vale, som ikke vil kommentere saken utover det som står i henleggelsen. Der skriver han at han er i sterk tvil om det er riktig å la henleggelsen stå.

Vitner kan verken bekrefte eller avkrefte om Kvammen var truende. Videobevisene er ikke sterke nok til å holde i strafferetten, ifølge Vale.

​Heller ikke Østfold politidistrikt ønsker å kommentere saken overfor NRK, fordi de selv er under etterforskning.

Kvammen har anmeldt politidistriktet til Spesialenheten for politisaker. Marit Storeng i Spesialenheten Øst-Norge bekrefter at anmeldelsen er under behandling.

AKTUELT NÅ