Hopp til innhold

Hunden din kan smitte deg med livsfarlige bakterier

Hunder og katter kan smitte eierne med bakterier som gjør dem immune mot antibiotika, advarer Vitenskapskomiteen for mattrygghet. – Folk lever veldig tett med dyrene sine, sier Mattilsynet.

Åshild Roaldset

ØNSKER STRENGERE REGLER: Veterinær og avdelingsleder Åshild Roaldset på Smådyrklinikken i Oslo ønsker seg strengere regler for antibiotikabruk på kjæledyr. Her undersøker hun hunden Siri.

Foto: NRK

Hvert år tar antibiotikaresistente bakterier livet av 30.000 mennesker i Europa.

konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet med at mennesker kan bli smittet med slike bakterier av sine egne hunder og katter.

Bakteriene befinner seg på dyrets hud og i avføringen. Hvor høy sannsynligheten er for at de smitter over på mennesker, er det ingen som vet.

– Lever veldig tett med dyrene

Mattilsynet, som har bestilt vurderingen fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet, ser på bekymring på konklusjonen.

Karen Johanne Baalsrud

BEKYMRET: Seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet, Karen Johanne Baalsrud.

Foto: NRK

– At det er fare for overføringer av slike bakterier fra kjæledyr til mennesker er noe vi har begynt å se mye mer på. Folk lever veldig tett med kjæledyrene sine, sier Karen Johanne Baalsrud, seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet.

De siste ti årene har forbruket av antibiotika på kjæledyr økt med 19 prosent. Høy antibiotikabruk er en viktig årsak til at bakterier blir resistente, og dyrlegene skal derfor begrense bruken på dyr.

Tror de kan bestille antibiotika

Men dyrelege Åshild Roaldset på Smådyrklinikken i Oslo opplever at mange ikke har forståelse for dette.

– De fleste reagerer veldig greit, men noen har lest seg opp på nettet og nærmest bestiller antibiotika. Det kan bli konfliktfylt og være vanskelig å si nei.

Klinikken sjekker bakterieprøver for antibiotikaresistens en gang i måneden, og finner stadig flere tilfeller. Roaldset ønsker seg strengere regler for bruk av antibiotika på smådyr.

– Jeg syns også det er viktig å få frem at det også er en risiko for eierne og menneskene rundt dyret fordi de risikerer å bli smittet.

Må være enda mer restriktiv

Mattilsynet kommer til å advare enda tydeligere mot å bruke antibiotika på dyr, sier Baalsrud.

– Det kan tenkes at veterinærer må informere sitt publikum, endre praksis og være noe mer restriktiv med å bruke antibiotika, sier Baalsrud.

Regjeringen har i sin nasjonale strategi mot antibiotikaresistens lovet å redusere bruken av antibiotika til kjæledyr med minst 30 prosent innen 2020.

AKTUELT NÅ