Hopp til innhold

I dag stopper Norge

I to timer skal arbeidstakere fra Unio, YS og LO streike for å vise misnøye med regjeringens foreslåtte endring av arbeidsmiljøloven. Det kommer til å lamme store deler av Norge.

Oslo S

Alle togene til NSB stopper klokken 15:00.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

– Vi går til kamp mot mer midlertidig ansettelser i arbeidslivet, mot utvidelse av overtidsarbeid og mot mer søndagsarbeid.

LO-leder Gerd Kristiansen skal holde apell til streikende medlemmer om noen små timer. Hun er klar på at regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven er dårlig nytt for norske arbeidstakere.

YS: – Arbeidsliv i feil retning

Hun er uenig i arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) ressonement om at det er bedre å få en midlertidig fot innenfor arbeidslivet, enn å stå med begge bena utenfor.

Kristiansen mener mulighet for flere midlertidig ansatte ikke fører til flere fast ansatte, kun til flere midlertidige.

Det er YS-leder Jorun Berland enig i.

– Summen av de forslagene som er lagt frem tar norsk arbeidsliv i feil retning etter vår mening.

Rammer bredt

Streiken er en politisk markering som er frivillig for medlemmene av LO, YS og Unio å delta på. De hevder oppslutningen er stor.

Det betyr at du må belage deg på potensielt store konsekvenser i tidsrommet for markeringen.

Barnehager, skoler og SFO'er i hele Norge blir rammet. Det samme gjelder kollektivtransport.

Samtlige av NSBs tog kommer til å stoppe mellom klokken 15:00 og klokken 16:00. Samtidig vil en rekke buss-, trikk- og t-banelinjer rammes.

21 av Avinors flyplasser kommer også til å merke konsekvensene av streiken.

Arbeidsminister Eriksson (Frp) sier han finner hele markeringen underlig.

– Vil skape arena for å få flere i arbeid

Hans intensjon er å endre arbeidsmiljøloven for å hjelpe flere inn i arbeidslivet.

– Det er underlig at man velger et så kraftig virkemiddel bare fordi regjeringen ønsker å skape en arena for at flere som står utenfor arbeidslivet skal få prøve seg i arbeidslivet. Jeg mener det er bedre å få en fot innenfor arbeidslivet fremfor å stå med begge bena utenfor, sier Eriksson til NRK.

Det samsvarer argumentene til leder for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristin Skogen Lund, i Politisk kvarter på NRK P2 for nøyaktig én uke siden.

– Det er snakk om å gi arbdsgiver og arbeidstaker større rammer man kan bli enig innenfor. Dette er en forsiktig og positiv endring av arbeismiljøloven.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger