Hopp til innhold

13 personer på tiltalebenken - sju andre er allerede dømt

Allerede før den massive Lime-saken skal for retten, er sju personer dømt for trygdesvindel i forbindelse med sakskomplekset. Statsadvokat Geir Evanger tror det kan gjøre hans jobb lettere.

Sivilkledd politi ved hovedkontoret til Lime i Oslo

AKSJON: Sivilkledde politimenn aksjonerte mot hovedkontoret til Lime Minipris på Tøyen i Oslo september 2014.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Det er enkeltpersoner som har jobbet i butikken, og som har fått forskjellige trygdeytelser. Det er en lang rekke av disse som er dømt for trygdebedrageri, og vi mener dette er tilknyttet Lime-butikkene og at Sajjad Hussain er en medvirker, sier statsadvokat Geir Evanger til NRK.

Onsdag starter den svært omfattende Lime-rettssaken i Oslo tingrett. Saken skulle egentlig begynne tirsdag, men ble utsatt én dag på grunn av spørsmål knyttet til Evangers habilitet.

Totalt 13 personer sitter på tiltalebenken. I tillegg til menneskehandel, omfatter tiltalen også omfattende bedrageri og skattesvik.

Påtalemyndigheten mener blant annet at Lime-sjef Sajjad Hussain (37) og flere av de andre tiltalte brukte ansatte for å lure Nav til å utbetale store summer i uberettigede trygdeytelser.

Statsadvokat Geir Evanger

ENKLERE: Statsadvokat Geir Evanger påpeker at de sju sakene som allerede er ført mot personer i Lime-komplekset, gjør at den massive bevismengden som må legges frem i retten blir litt mindre.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Sju dommer

Direktør Sverre Lindahl i NAV Kontroll

STØRSTE: Direktør i Nav Kontroll, Sverre Lindahl, sier Lime-saken er en av de største trygdesvindel-sakene på flere år.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Totalt er har det falt sju dommer som gjelder trygdesvindel i ulike rettssaker med tilknytning til Lime-saken i løpet av høsten og vinteren, viser en gjennomgang NRK har gjort.

Tre av dommene er rettskraftige. Fire er det ikke, fordi dommen er anket eller ennå ikke forkynt. Enkelte av dem som er dømt er i familie med de tiltalte i Lime-saken, andre jobbet bare i butikkene.

En av metodene som er brukt er etablering av fiktive arbeidsforhold, slik at arbeidstagerne kunne søke om trygdeytelser de ikke hadde krav på. Ved å melde inn for lav stillingsprosent ble grunnlaget for ytelser uriktig.

– Lime-saken kan være blant de største trygdesvindel-sakene på flere år. NAV har til sammen anmeldt 19 personer for trygdesvindel av til sammen 6,6 millioner kroner. I tillegg er flere personer anmeldt for medvirkning i hver sak, sier direktør i

Sajjad Hussain, daglig leder Lime Minipris

HOVEDMANN: Sajjad Hussain var daglig leder i Lime Minipris, og ifølge påtalemyndigheten helt sentral i det man mener var et organisert kriminelt nettverk.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Nav Kontroll, Sverre Lindahl, til NRK.

Lurte til seg 135.000 kroner

25. november i fjor ble en 30 år gammel kvinne bosatt i Oslo dømt til 45 dagers fengsel for å ha lurt til seg 135.000 kroner mens hun jobbet i en Lime-butikk.

Kvinnens forsvarer, Javeed Shah, sier til NRK at han mener det er feil at saken har fått for retten, før de hovedtiltalte i Lime-saken har forklart seg.Statsadvokat Geir Evanger

John Christian Elden

ADVARER: Advokat John Christian Elden advarer statsadvokaten mot å «selge skinnet før bjørnen er skutt».

Foto: Stig Karlo Helstrøm

sier mener på sin side at det har vært viktig å få unnagjort de enkeltstående saken i forkant av den omfattende rettssaken.

– Det har vært viktig for oss få dommer mot de såkalte primærforbryterne. Vi mener det kan lette bevisførselen i den store hovedforhandlingen, sier Evanger.

– Taktisk spill

Sajjad Hussains forsvarer, John Christian Elden, var ikke tilgjengelig for en kommentar tirsdag, da denne saken ble publisert. I en e-post til NRK onsdag skriver Elden følgende:

– Politiet har valgt å spille et taktisk spill, der de prøver å få dommer mot andre for å bruke dem som selvstendige bevis mot Hussain. Det er deres valg, men det blir nok gjennomskuet av dommeren. Tidligere rettspraksis har gitt oss mange eksempler på at straffedommer må gjenopptas hvis det kommer frem andre opplysninger i hovedsaken enn det retten har lagt til grunn i en tidligere hovedforhandling, så jeg skjønner advokat Shahs utspill.

AKTUELT NÅ