Hopp til innhold

– Ny Statoil-sjef trenger ikke norsk pass

Lederlønn på norsk nivå blir en av hovedutfordringene når Statoil-styret skal finne nye sjef. – Viktig at han eller hun har gått gradene i oljebransjen, sier de ansatte.

Helge Lund ler under kvartalpresentasjonen i februar 2013.

Helge Lund kan le hele veien til banken når han skifter jobb. Nå bli utfordringen å finne en ny sjef som vil gjøre jobben for lønn på norsk nivå.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Når man nærmere seg ti år som konsernsjef så kan det være greit å vurdere å la andre slippe til, var hovedbudskapet fra Helge Lund da han møtte pressen onsdag.

Derfor går han fra Statoil, og sine rundt sju millioner kroner i årslønn, til BG Group hvor han kan innkassere over det dobbelte i grunnlønn i året. Total lønnspakke når aksjer, pensjon og bonusordninger regnes inn har Lunds lønnspakke en nåverdi på rundt ni millioner pund, tilsvarende 94 millioner kroner.

Styreleder i Statoil Svein Rennemo

Styreleder i Statoil Svein Rennemo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Og dette blir en av hovedutfordringene når Styreleder Svein Rennemo og styret skal ut på lederjakt.

– Det jeg registrerer er at Statoil har hatt nytte av Lunds lederegenskaper til en lavere pris enn det BG Group kan gi. Det er jeg fornøyd med. Men det illustrerer noe det særnorske er særnorsk. Det BG tilbyr er nærmere det internasjonale selskaper tilbyr, sier Rennemo.

Vil ha en industribygger

Han skal sammen med styremedlemmene Grace Reksten Skaugen, James Mulva og Lill Heidi Bakkerud nå finne en ny sjef.

For de ansatte blir det viktigst at den nye sjefen har gått gradene selv, sier leder for fagforeningen Safe, Hilde-Marit Rysst.

– Vi vil ha en industribygger, en som kan bygge Statoil videre, og ikke bare glede aksjonærene. Han eller hun på kjenne forholdene på gulvet i organisasjonen, sier Rysst.

– Er det realistisk?

– Det er vanskelig å si. det begynte jo sånn med Helge Lund for ti år siden. Han kom fra Aker Kværner og kjente industrien, men det har forandret seg de siste årene til å bli mer fokus på aksjonærene.

Lund selv vil ikke kommentere hvor mye lønnsbetingelsene har hatt å si for jobbyttet. Han påpeker heller at det var andre ting som fristet.

– Jeg har hatt lyst på en lederutfordring til. Jeg synes jeg er for ung til å pensjonere meg, og dette er en lederutfordring jeg synes er spennende, og det er begrunnelsen for mitt valg, sier Lund.

Lund fikk henvendelsen fra BG Group for «seks til åtte uker siden», og styreleder Rennemo fikk beskjed mandag 6. oktober. De har allerede startet prosessen med å finne ny sjef, og både lønn og jobbeskrivelsen kan bety at de må se utenfor Norges grenser.

– Må forstå den norske måten å jobbe på

Hilde-Marit Rysst og Leif Sande

Hilde-Marit Rysst i safe og Leif Sande i Industri Energi representerer store deler av de ansatte i Statoil. De vil ha en sjef som kan snakke godt med de ansatte.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Jeg mener jo at en ny sjef må være i stand til å orientere seg i det norske samfunn, nettopp det å forstå måten å jobbe på. Det blir viktig å oppnå en tillit hos våre aksjonærer. Men det betinger ikke et norsk pass. Jeg er optimistisk med tanke på å finne en ny, og vi skal lete både internt og eksternt, sier Rennemo.

Og selv om flere av Safes medlemmer i dag har gitt utrrykk for at de er glade for at det blir nye konsernsjef i selskapet, så er det vanskelig å komme opp med et nytt navn til jobben på stående fot. men Rysst vet hva hun mener er viktig.

–Vi vil ha en som har gått gradene, en som vet hav statoil er, og betyr. og som snakker godt med de ansatte, sier Rysst.

Det er ikke gitt noe tidspunkt på når ny sjef skal være på plass, og inntil videre er Eldar Sætre konstituert konsernsjef. Han kommer fra jobben som leder for markedsføring, prosessering og fornybar energi i Statoil. Han har gitt beskjed til styret at han ikke er kandidat for jobben som konsernsjef i tiden fremover.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger