Hopp til innhold

Kamptolkene ble lovet ny sjanse – har ikke hørt noe

To måneder etter at Stortinget vedtok å behandle asylsøknadene til 26 kamptolker på nytt, har de ikke mottatt søknadspapirene en gang.

Faizullah Muradi i Afghanistan

Den afghanske tolken Faizullah Muradi (t.v.) jobbet i mentorstyrken OMLT 4 -veteraner (Operational Mentor and Liaison Team). Han fikk noe våpenopplæring og deltok i trefninger. Her er han avbildet sammen med norske soldater.

Foto: Privat

Samtidig blir situasjonen stadig verre for tolkene, og mange av dem lever i skjul. De 26 tolkene har tidligere fått avslag på søknadene. Men da Faizullah Muradi fikk bli, fikk alle en ny sjanse.

NRK har kontaktet alle tolkene – og ingen av dem har mottatt søknadspapirer eller noe hørt noe som helst fra norske myndigheter.

Da de norske Isaf-styrkene var stasjonert i Afghanistan, ansatte de rundt 50 afghanske kamptolker. Tolkene var ofte med de norske styrkene på krevende oppdrag. De ble utstyrt med både uniform og våpen, og ble ansett som uunnværlige i kampen mot Taliban.

23 av dem har i ettertid fått opphold i Norge, mens resten fikk avslag på asylsøknadene sine.

Fortsatt har ikke norske myndigheter avklart spørsmål som hvordan tolkene skal søke om asyl igjen, eller hvor de skal intervjues.

Geir Toskedal i gangen på Stortinget

Geir Toskedal (KrF) synes det er overraskende at tolkene ikke har blitt kontaktet ennå.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK
Karin Andersen

Karin Andersen (SV) ville at tolkene skulle få opphold i Norge mens sakene ble behandlet.

Foto: Stig Weston / SV

– Haster

– Det var underlig å høre. Forslaget ble vedtatt med et betydelig flertall i Stortinget, sier Geir Toskedal (KrF).

Han minner om at den ene delen av vedtaket gikk ut på at kamptolkene skulle få søke, der de oppholder seg, til nærmeste norske utenriksstasjon.

– Alle forutsatte at det skulle skje fort fordi det gjelder deres livssituasjon, og den blir sannsynligvis bare verre. Dette burde det ha gått veldig fort. Det haster, sier Toskedal.

– Livsfare

Også Karin Andersen i SV og André Nikolai Skjelstad Venstre er utålmodige, og krever fortgang i saksbehandlingen.

– De er i livsfare på grunn av den tjenesten de har utført for oss i farlige oppdrag, sier Andersen.

Hun hadde også forventet at forsvarsdepartementet hadde full oversikt over hvilke tolker de har brukt, og at de øyeblikkelig hadde satt i gang arbeidet med å kontakte tolkene.

– Vi fryktet at dette ville skje, og derfor ba vi om en ordning hvor kamptolkene fikk komme til Norge mens behandlingen pågikk.

Skjelstad sier det vil følge denne saken tett videre.

Jeg tror denne saken med fordel kunne vært behandlet raskere. Regjeringen må for fortgang på saken fordi Stortinget er utålmodig.

En av kamptolkene i samtale med NRKs Kristin Solberg

Ikke glemt

Av de 26 tolkene lever de fleste i Afghanistan, mange av dem i skjul eller på flukt internt i landet. Flere som er drapstruet forteller at de flytter seg med rundt. De venter fortsatt på svar fra Norge.

Justisdepartementet mener de jobber for fullt for å få til en løsning, men før helgen hadde ikke departementet kontaktet noen av tolkene.

Først noen minutter før intervjuet med NRK fredag tok departementet kontakt med veteranforbundet Siops.

– Tolkene kommer snart til å bli kontaktet av veteranforbundet som skal sende ut et skjema til dem sånn at de skal kunne sende ut sine saker, sier statssekretær Jøran Kallmyr.

Hvorfor har ikke avtalen med Siops kommet på plass før NRK ringer og ber departementet om et intervju?

– Vi har hatt en dialog med dem over tid, og vi har jobbet hardt for å få på plass de praktiske løsningen. Jeg kan ikke gå inn i alle detaljer.

Kallmyr sier de har ventet med å ta kontakt fordi det har vært sikkerhetsmessige utfordringer knyttet til fasilitetene for intervjuene med tolkene.

– Tolkene vil snarlig bli kontaktet, og sakene vil bli behandlet ganske raskt når vi har fått inn søknadene.

Statssekretær Jøran Kallmyr sier tolkene snart vil bli kontaktet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger