Hopp til innhold

Rekordmange nordmenn kjøper privat kreftundersøkelse

Landets eneste private kreftinstitusjon undersøker i dag ti ganger så mange pasienter som betaler selv som for tre år siden. – Jeg kunne betalt tre ganger så mye for et raskt svar, sier kreftpasient Monica Thorud.

Radiograf Svein Torp og adm dir i Aleris, Grethe Aasved

Radiograf Svein Torp og administrerende direktør, Grethe Aasved tar imot dem som vil betale til undersøkelse hos Aleris.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

– Trekk pusten inn og hold pusten, sier radiograf Svein Torp hver gang en pasient legger seg klar i PET/CT-maskinen.

Det store maskineriet skanner, undersøker og gir svar som rekordmange nå heller betaler for enn å vente på det offentlige helsevesenet.

Monica Thorud

Monica Thorud betalte 6500 kroner for å slippe å vente i flere måneder på å bli undersøkt.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

– Jeg oppdaget at jeg hadde en kul på halsen, forteller Monica Thorud. Hun gikk til fastlegen som fant flere kuler på halsen. Legen skjønte at dette kunne være alvorlig. Hun hadde mistanke om kreft og sendte Monica videre til sykehus for utredning.

Ventetid: Tre-fire måneder

Da hun fikk beskjed om at ventetiden for undersøkelse kunne bli tre-fire måneder ringte hun fastlegen sin igjen.

– Jeg sa bare at det kan jeg ikke akseptere. Jeg tror ikke folk skjønner den psykiske belastningen, man kan jo ikke gå å vente i tre-fire måneder. Jeg klarte ikke tanken på det, sier hun.

Fastlegen tipset henne om det private tilbudet, og dagen etter at hun hadde ringt dit, var Monica Thorud inne til undersøkelse. Den legen hun traff der, sørget for at det ble tatt en biopsi samme dag. Dermed var det klart at Monica var én av de over 30.000 nordmenn i året som får kreft.

Offentlige sykehus kjøper stadig flere av plassene hos Aleris, men det store flertallet av pasientene er vanlige nordmenn.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Private kreftundersøkelser øker

VIDEO: Rekordmange nordmenn kjøper private kreftundersøkelser.

– Fortvilte pasienter på trappa

Ifølge administrerende direktør Grethe Aasved tar Aleris nå hver måned imot over 750 pasienter som betaler fra egen lomme. Da senteret åpnet i 2011 var mellom 60 og 70 pasienter inne til slike undersøkelse hver måned.

– Det er ikke sjelden at folk står på trappa her klokka åtte om morgenen, fordi de er fortvilet og trenger utredning. Hos det offentlige måtte de ha ventet, sier hun.

Hun mener de offentlige køene hadde blitt enda lengre, hvis ikke Aleris hadde tatt seg av disse pasientene.

– For noen kunne ventingen hatt en alvorlig konsekvens, sier Aasved.

Frykter private tapper det offentlige

Generalsekretær i Norsk Pasientforening Knut Fredrik Thorne

Generalsekretær i Norsk pasientforening Knut Fredrik Thorne

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

Norsk pasientforening misliker denne utviklingen, og frykter en todeling av norsk helsevesen.

– De som har penger kan kjøpe seg de tjenestene de trenger, når de trenger dem. Vi andre må pent stå i en offentlig kø og vente på tur og håpe på det beste, sier generalsekretær Knut Fredrik Thorne.

– Men kan ikke private aktører være med på å korte ned køen på offentlige sykehus?

– Det har helt klart reddet liv å få avdekket kreft raskt, men det er betenkelig at et privat senter tapper det offentlige for ressurser. Når faglig dyktige heller jobber i det private kommer vi inn i en ond sirkel hvor det offentlige sliter enda mer, mener han.

Hadde gladelig betalt mer

Monica Thorud betale 6500 kroner for den undersøkelse hun gjennomgikk. Hun syns det var verdt hver krone. Nå får hun behandling for lymfekreften på et offentlig sykehus.

– Det var jo verdt det. Jeg kunne betalt det tredobbelte for et raskt svar og slippe den belastningen, sier hun.

En undersøkelse Helsedirektoratet la fram i mai viste at bare noen få norske sykehus klarer å nå målet om at 80 prosent av alle kreftpasienter skal få startet behandling innen 20 dager. Og det selv om garantien ble innført for over tre år siden.

I løpet av neste år, skal kreftgarantien fases ut. Da innføres såkalte pakkeforløp, etter dansk modell.

Graf Aleris

Oversikten fra Aleris viser at senteret hadde 66 private pasienter i januar 2011, i juni 2014 var tallet 760.

AKTUELT NÅ