Hopp til innhold

KrF: – Takker trolig nei til Visjon Norge

Etter Brennpunkt-dokumentaren om TV Visjon Norge vil KrF trolig takke nei til neste invitasjon, sier første nestleder Dagrun Eriksen (KrF).

Jan Hanvold

TAKKER NEI: Blir Dagrun Eriksen invitert av Jan Hanvold og Visjon Norge igjen vil hun trolig takke nei.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

KrF-nestleder Dagrun Eriksen tror Visjon Norge dekker et behov for mange mennesker, men etter å ha sett Brennpunkt-dokumentaren vil hun være varsom og ønsker et klarere skille mellom næringsvirksomheten og den ideelle virksomheten.

– Uakseptabelt og uetisk

Dagrun Eriksen (1.nesetleder)

BETENKELIG: – Det er veldig betenkelig at en kristen TV-kanal som får så mye støtte sitter igjen med så mye av økonomien selv, sier Dagrun Eriksen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

TV-pastoren fra Visjon Norge Jan Hanvold sitter selv på flere sider av bordet når pengene skal fordeles. Flere avtaler NRK Brennpunkt har fått tilgang til viser at Hanvold har inngått arbeids- og leieavtaler mellom seg selv og Visjon Norge. Her står Hanvold både som arbeidsgiver, arbeidstaker, utleier og leietaker. Uakseptabelt og uetisk, sier Eriksen til NRK.

– Det er veldig betenkelig at en kristen TV-kanal som får så mye støtte sitter igjen med så mye av økonomien selv. Det er både uakseptabelt og uetisk, sier Eriksen.

Tidligere har representanter fra KrF deltatt i programmer på Visjon Norge, selv vil hun mest sannsynlig takke nei hvis hun blir spurt om å delta igjen.

– Jeg har ikke blitt invitert siden sist jeg var der i 2010. Vi kommer fortsatt til å delta på politiske debatter, men vi kommer til å være varsomme, forteller Eriksen.

– For min del kommer jeg nok ikke til å stille opp hvis ikke det blir et større skille, sier hun.

– En ordning vi har forlatt

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener at ordningen må strammes inn. Vedum reagerte sterkt på måten TV Visjon Norge samler inn penger på.

Trygve Slagsvold Vedum

FORLATT: – Dette er en avlatsordning som vi egentlig har forlatt i Norge, sier Slagsvold Vedum.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det vi så var et misbruk av tillit, her gir enkeltmennesker store pengebeløp og måten de samler inn penger på er meget betenkelig. Dette er en avlatsordning som vi egentlig har forlatt i Norge, sier Vedum til NRK.

Senterpartilederen forteller at hvis det som kommer fram gjennom Brennpunkt-dokumentaren er sant så bryter det med skattefradragsordningen. Nå vil han at ordningen skal strammes inn.

– Alle offentlige ordninger baserer seg i stor grad på tillit, når vi ser brudd på denne tilliten må vi stramme inn. Hvis ikke kan legitimiteten til de som driver ideelle virksomheter bli rammet, sier Vedum.

Ville ikke blitt godkjent

Børre Hagen

GRAVERENDE: Børre Hagen sier at det Brennpunkt-dokumentaren viser er svært graverende, og viser en utnyttelse av mennesker i sårbare situasjoner.

Foto: NRK

Koblingen mellom helbredelse og pengegaver får Børre Hagen, som både er høyesterettsadvokat og daglig leder i Innsamlingskontrollen, til å reagere.

– Dette er noe av det mer graverende jeg har sett. Her utnytter man etter min oppfatning mennesker som er i en spesielt sårbar situasjon. Du trenger ingen doktorgrad i moralfilosofi for å forstå at dette er forkastelig, sier Hagen til NRK.

– Har dere vært i kontakt med TV Visjon Norge?

– Ja, jeg hadde et møte med Hanvold og regnskapssjefen for et drøyt år siden. De ba om møtet, det var vel for å undersøke om de kunne bli godkjent av innsamlingskontrollen, forteller Hagen.

– Ville de hatt mulighet til å ha blitt godkjent?

– Nei, ikke slik virksomheten er organisert, sier Hagen.

Hagen forteller at han ikke kan nevne andre organisasjoner som driver virksomheten på denne måten. Han kommer heller ikke på noen som lover helbredelse.

Til NRK sier Jan Hanvold at de har startet prosessen med å søke om godkjenning hos Innsamlingskontrollen. Han sier at kunnskap basert på Brennpunkt-dokumentaren er basert på desinformasjon.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger