Hopp til innhold

Tromsø en av kun tre kommuner som åpner opp for kvoteflyktninger

Tirsdag starter forhandlinger på Stortinget om Norge skal ta imot inntil 10.000 flere kvoteflyktninger i løpet av i år og neste år. Samtidig sliter kommunene med å bosette de som allerede er her.

JORDAN-SYRIA-CONFLICT-AID-REFUGEE

To syriske barn prøver å få dagene til å gå i sitt nye hjem i Azraq-leieren i Jordan.

Foto: KHALIL MAZRAAWI / Afp

Ved utgangen av mars satt 5256 flyktninger med innvilget opphold i mottak landet over. De venter på å få flytte til en norsk kommune.

Syriske Steve Gazelle er en av dem. Han tilbringer ventetiden med å samle inn underskrifter som frivillig, for Amnesty.

– Jeg har fått tillatelse til å bli her i tre år til, og har nå ventet i fem måneder på mottakssenteret i Tromsø på å bli bosatt, sier Gazelle.

Regjeringen har sendt brev til alle landets kommuner for å kartlegge hvor mange flere flyktninger de kan bosette.

I morgen begynner forhandlingene om de 10 000 ekstra syriske flyktningene som flertallet på Stortinget ønsker å få til Norge.

Kun 3 av 428 har svart ja til å bosette flere

Ni dager før fristen går ut har 38 av landets 428 kommuner svart på regjeringens brev.

  • 3 har svart ja til å ta imot flere flyktninger (Hvaler, Overhalla, Tromsø)
  • 10 er negative
  • 25 ønsker utsatt frist

– Vi har fått tre brev fra kommuner som sier at de kan ta imot flere flyktninger neste år. Det er Hvaler, Overhalla og Tromsø kommuner. Det er kommunene som skal bosette og integrere de som kommer. Da må vi vite at kommunene har kapasitet til både å ta unna de 5.000 som venter, og eventuelt noen flere, sier Kai Morten Terning, statssekretær for Frp i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD).

Samtidig har landsmøtene i seks politiske partier åpnet for at Norge kan ta imot inntil 10.000 syriske flyktninger.

Det betyr at det nå er politisk flertall på Stortinget, noe som gjør saken vanskelig for regjeringspartiene Høyre og Frp.

– Klarer ikke bosette de som allerede er her

Tirsdag starter stortingsforhandlingene om de 10.000 kvoteflyktningene.

– Vi klarer ikke å få bosatt alle de som skal bosettes, som er i Norge, ute i kommunene. Da å begynne å hente 10.000 til, som da skal gå forbi disse i køen igjen, det blir utrolig utfordrende, sier Harald Tom Nesvik, sier FrPs Harald Tom Nesvik.

Venstres leder Trine Skei Grande sier at hun nå håper at flere kommuner strekker seg lenger, og viser til at det foreløpig er få kommuner som har svart.

– Venstre har kjempet lokalt for at vi skal si ja til flere flyktninger, og store byer som er Venstre-styrt, som Oslo, har jo sagt ja til full kvote, sier hun.

AKTUELT NÅ