Hopp til innhold

Makwan (39) har blitt omtalt som «Krekars nestleder»: – Jeg er bare en journalist

FREDRIKSTAD (NRK): Italiensk politi mener Makwan Karim er tilknyttet mulla Krekars internasjonale nettverk. Nå snakker Karim, som skal vitne i utleveringssaken mot Krekar, for første gang ut om terroranklagene.

Makwan Karim i Fredrikstad

AVVISER ANKLAGENE: Makwan Karim møter NRK i sin stue, som også fungerer som kontor, i Fredrikstad. Han avviser terroranklagene på det sterkeste.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

I en vanlig gate, i den middels store norske byen Fredrikstad, ligger et ganske ordinært hvitt bolighus. Her møter NRK den 39 år gamle norskkurderen Makwan Karim, som tidlig morgen torsdag 12. november i fjor fikk besøk av politiet.

– Klokken fem på morgenen banket de på døra. De sa at hvis jeg ikke åpnet innen fem sekunder, skulle de knuse døren. Etter at jeg åpnet tok de på meg håndjern og sa at jeg var ønsket av italienske myndigheter, sier Karim, for anledningen iført en stram, sort dress og hvit skjorte.

Han har selv tatt kontakt med NRK for å bli kvitt det han oppfatter som et urettferdig «terroriststempel».

– Jeg har bodd 17 år i Norge, jeg har ikke vært i Italia, engang. Jeg vet ikke hvorfor jeg ble pågrepet. Jeg fikk sjokk, sier Karim.

– En mann med fine tanker

Senere samme dag fikk hele Norge ta del i nyheten om at Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, hadde blitt «arrestert» i Kongsvinger fengsel.

Grunnen var at italiensk påtalemyndighet mener Krekar er mannen bak et internasjonalt terrornettverk, kalt «Rawti Shax», som han de siste årene har ledet fra cella i Kongsvinger fengsel.

En fem år lang etterforskning av nettverket kulminerte i november med operasjon «JWeb», der totalt 17 personer ble pågrepet i Italia, Storbritannia, Finland og Sveits. Dette er bakgrunnen for at Oslo tingrett torsdag skal ta stilling til om Krekar og en 42 år gammel irakisk statsborger bosatt i Drammen kan utleveres til Italia.

Italiensk påtalemyndighet mener 42-åringen og 39 år gamle Karim har vært deler av Krekars nettverk. 39-åringen fra Fredrikstad er norsk statsborger og kan ikke utleveres, men har like fullt blitt beskrevet som en «ledende skikkelse» i nettverket.

Dette avviser Karim på det sterkeste. Samtidig legger han ikke skjul på at han har sympati for Norges mest omtalte mulla.

– Jeg er journalist, den første kurdiske journalisten som har snakket med Krekar. Da har folk antatt at jeg er på hans lag. Jeg har prøvd å få mest mulig informasjon fra ham, fordi han er en mann med fine tanker. Jeg vil dele dette med andre, sier tobarnsfaren, som er innkalt for å vitne i utleveringssaken i tingretten.

Mulla Krekars norske kontakter

Tre personer ble pågrepet i Norge 12. november i fjor. I tillegg til Karim og Krekar, ble en 42 år gammel irakisk statsborger pågrepet i Drammen.

Foto: Mari Grafsrønningen / Grafikk

Poserte med Krekar

Arrestasjonen i november er ikke første gang Karim blir plassert i ledtog med Krekar. Allerede i 2012 publiserte Aftenposten en artikkel der det heter at Karim «skal overta lederrollen i Krekars norske bevegelse». Som bildebevis brukte avisa, og senere også NRK, et bilde Karim selv har lagt ut på sin Facebook-profil, der han poserer med mullaen.

Til Aftenposten den gang sa Karim bare at han snakket dårlig norsk, før han «slenger på røret». I en oppfølgende sitatsak publisert av NRK samme dag sier Karim at han «ikke har noe med dette å gjøre».

– Men italiensk politi mener du er et en del av et terrornettverk, ledet av mulla Krekar. Hvordan forklarer du det?

– Det hele baseres på at jeg hadde intervjuet Krekar for mine magasiner. De (PST, journ, anm.) sa det var fare for bevisforspillelse da jeg ble pågrepet, men de hadde ingen dokumentasjon. Alt annet var basert på antagelser, antydninger og tvil.

Makwan Karim og mulla Krekar

I 2012 publiserte flere medier, deriblant NRK, dette bildet av Makwan Karim og mulla Krekar, hentet fra Karims egen Facebook-profil. Karim sier han ikke angrer på å ha lagt ut bildet, som skal ha blitt tatt i forbindelse med et intervju med Krekar.

Foto: Privat/Makwan Karims Facebook-profil

– Rawt er bare nettsted

For å understreke poenget med at han bare er en journalist, viser Karim frem en rekke magasinutgivelser han har stått bak i hjemlandet. Fokuset varierer, men at av magasinene har religion og islam som gjennomgangstema. I tillegg har Karim i perioder drevet en blogg som følges av flere tusen personer.

Kilder som følger det kurdiske miljøet i Norge påpeker overfor NRK at Karims navn blant annet dukker opp i artikler publisert på nettsteder som «Durbeen», som drives av støttespillere av Krekar.

Magasinet «Rega» med mulla Krekar

Karim har gitt ut magasinet «Rega» i hjemlandet. Her er en av utgavene, der mulla Krekar er intervjuet.

Karim legger heller ikke skjul på at han har hatt en viss kontakt med Krekars bror, men sier denne kontakten opphørte for noen år siden.

– Jeg publiserer ting på internett, og det blir republisert andre steder. Av og til, ved spesielle religiøse anledninger, har de (Krekars støttespillere, journ.anm.) bedt meg skrive artikler for dem, sier Karim.

Til tross for denne kontakten, hevder Karim at han har lite kjennskap til hva det angivelige terrornettverket Rawti Shax egentlig er.

– Da PST spurte meg, forklarte jeg det for dem også. Så langt jeg forstår er det et nettsted som publiserer Krekars skrifter. Denne nettsiden inneholder ikke noe politisk. Det meste er tanker og ideer om hvordan man skal «oppdra» et samfunn, sier Karim.

Mulla Krekar i fengslingsmøte

Mulla Krekar i fengslingsmøte i Oslo tingrett, dagen etter at han ble pågrepet på cella si i Kongsvinger fengsel.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Pågrepet i Sverige

18. desember i fjor ble Karim løslatt, etter å ha tilbrakt en drøy måned i varetekt. Da han 24. mars i år skulle reise til Nord-Irak, fikk han merke de praktiske konsekvensene av å bli koblet til Krekars terrornettverk.

Hensikten med turen var – ifølge Karim selv – å besøke sin syke mor. Turen endte på Arlanda flyplass, der han ble pågrepet av svensk politi som følge av den europeiske arrestordren utstedt i forbindelse med operasjon JWeb.

På flyplassen skal svensk politi ha tatt kontakt med sine kollegaer i Italia.

– De sa «beklager», vi har holdt deg arrestert på feil grunnlag. Italienske myndigheter vil ikke ha deg, og de har sagt at de ikke har noe med Makwan å gjøre. Etter 11 timer løslot de meg, og sa at jeg kunne reise videre. Da sa jeg: «Vi ikke er på bussterminalen, flyet mitt har gått nå», sier Karim, som dro til tilbake til Norge.

I en e-post til NRK bekrefter Alexander Platzgummer, kaptein i det italienske antiterrorpolitiet, hendelsen.

– Han ble pågrepet fordi den pågående utleveringsprosessen i Italia ikke har blitt gjennomført. Dette fordi norsk lov forbyr utlevering av sine borgere. Makwan ble løslatt, ettersom vilkårene for å holde ham i varetekt har utløpt.

Makwan Karim viser fram pressekortet

Makwan Karim viser frem sitt internasjonale pressekort.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Ikke et nært forhold

Krekars forsvarer Brynjar Meling sier han første gang ble klar over hvem Makwan Karim var i forbindelse med en straffesak fra 2012, der Krekar ble frifunnet for oppfordring til terror men dømt for trusler.

Brynjar Meling i Oslo tingrett

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling avviser at hans klient har hatt et nært forhold til mulla Krekar.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Senere dukket navnet igjen opp da tysk politi i 2014 etterforsket Krekars Rawt-nettverk, forklarer Meling. Karim skal da ha blitt kalt inn som vitne på grunn av samtaler han hadde hatt med Krekar på nettet, får NRK opplyst.

Karim selv hevder det også den gang var intervjuene han hadde gjort med Krekar som var grunnen til at han ble kalt inn til avhør. Meling avviser Karim og Krekar har et så nært forhold som italiensk påtalemyndighet mener.

– Jeg hadde selv aldri sett ham eller snakket med ham før han dukket opp som vitne i Tyskland-saken i 2014. Jeg har aldri hørt at han har noe tett forhold til mulla Krekar, annet enn at han har latt seg intervjue av ham, og at han har publisert artikler gjennom Krekars lovlige nettsteder, sier Meling.

Han mener opplysningen om at italiensk politi ikke ville at Makwan skulle sendes til Italia, taler mot en utlevering av hans klient.

– Det NRK opplyser her er meget interessant. Mulla Krekar har først vært varetektsfengslet og senere sonet en dom i så å si hele den perioden etterforskningen har pågått. Når de ikke er interessert i Makwan – som er en av dem som skal ha formidlet noe fra Krekar – så kan man si det litt folkelig: Uten Makwan, ingen sak mot Krekar.

PST: Større sakskompleks

Truls Dramer

Karims advokat Truls Dramer sier til NRK at han ikke har oppdatert informasjon om etterforskningen mot sin klient.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Da Karim ble løslatt 18. desember i fjor, sa politiadvokat Signe Kathrine Aalling i PST at det ikke hadde blitt opprettet en egen, norsk etterforskning mot norskkurderen. I dokumenter sendt fra PST til tingretten i forbindelse med utleveringssaken mot Krekar og 42-åringen fra Drammen, skriver PST følgende om Karim: «Eventuell overtakelse av videre etterforsking mot han vil bli avklart med italienske myndigheter på et senere tidspunkt».

Karims advokat Truls Dramer sier til NRK at han ikke kan svare sikkert for hva status er per i dag, utover at Karim er løslatt fra varetekt.

NRK har vært i kontakt med Aalling, som i utgangspunktet ikke ønsket å kommentere denne saken. Denne uken skal Oslo tingrett vurdere om vilkårene for utlevering av Krekar og 42-åringen fra Drammen er oppfylt.

I den forbindelse sier Aalling at det kun er utleveringsbegjæringen fra Italia som skal behandles i tingretten.

– Italienske myndigheter har bedt om at mulla Krekar skal overføres for iretteføring i Italia, som en del av et større kompleks de har etterforsket over flere år. Det samme gjelder 42-åringen, som de mener er en del av dette.

Solveig Kristine Høgtun, som er forsvarer for 42-åringen fra Drammen, sier til NRK at hun ikke tror hennes klient kommer til å bli utlevert.

– Han er så perifer, at jeg skjønner ikke at han kan siktes for å ha deltatt i en gruppe med formål om å begå terror. Det er ikke bestridt at han har kjent Krekar gjennom flere år, men det betyr ikke at han er med i en slik gruppe, sier Høgtun.

39 år gamle Karim kan altså ikke utleveres til Italia. Fordi han er norsk statsborger, har Justisdepartementet avslått utleveringsbegjæringen fra Italia.

– Italienske myndigheter er innforstått med at han er norsk statsborger, og ikke kan utleveres. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Aalling.

General Giuseppe Governale

General Giuseppe Governale på pressekonferansen om Operasjon JWeb i november i fjor.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Italiensk politi: Alle fortsatt siktet

Det er Eurojust, EUs organ for å effektivisere og påtale i straffesaker på tvers av Europa, som har ansvaret for å koordinere «Operation JWeb». Ifølge Aftenposten ble de første samtalene om en mulig aksjon holdt i den nederlandske byen Den Haag i 2011. Bakgrunnen var en liste på 500 navn italiensk politi mente hadde besøkt en nettside som blant annet har publisert materiale fra terrororganisasjonen Al Qaida.

Ulf Bergström, kommunikasjonssjef og leder for «eksterne relasjoner» i Eurojust ønsker ikke å svare på spørsmål om status for etterforskningen, og viser til italiensk politi.

Kaptein Platzgummer i det italienske antiterrorpolitiet opplyser at etterforskningen mot samtlige av dem som ble pågrepet 12. november fortsatt pågår.

Av de 17 som ble pågrepet i mai, var det bare fire som satt i varetekt per medio mai.

– De som er løslatt er fortsatt gjenstand for en rettslig prosess. Det er for tidlig å si når etterforskningen vil være ferdig, skriver Platzgummer i en e-post.

Makwan Karim intervjuer mulla Krekar

Makwan Karim intervjuer mulla Krekar. Bildet skal være tatt i 2008.

Foto: Privat / NRK

– Vil at barna skal unngå problemer

Før helgen ble det kjent at en IS-lojal forfatter i en ny bok hevder at mulla Krekar er en frafallen, og at ekte muslimer bør drepe ham. Karim hevder overfor NRK at han selv har blitt omtalt i negative ordelag av ekstreme islamister i Norge. NRK har ikke lyktes med å verifisere disse påstandene.

39-åringen føler nå at han har havnet i en skvis mellom politiet og ekstremister. Nedsunket i en dyp lenestol i sitt kontor i Fredrikstad sier Karim at grunnen til at han har latt seg intervjue av NRK, er at hans to barn skal unngå problemer.

– Jeg vil at mine barn skal se på Google om fem-seks år og se at jeg er uskyldig. En del av kurderne tar avstand eller er redde for snakke med meg, fordi de sier at jeg er en terrorist.

Bilder Karim har publisert i sosiale medier viser at han er svært aktiv forkjemper for den kurdiske sak, med heftig møtevirksomhet, intervjuer og taler.

– Et litt direkte spørsmål: Definerer du deg selv som en islamist?

– Jeg er muslim, som alle vanlige muslimer. Jeg er ikke med i en gruppe eller en politisk organisasjon. Jeg liker religionen, men den gjelder bare i mitt hus. Den skal ikke styre landet, sier 39-åringen.

AKTUELT NÅ