Hopp til innhold

Frykter store mørketall i eldreomsorgen

Kun 16 pasienter har fått erstatning for feilbehandling ved norske sykehjem de siste fem årene. – Flere eldre burde søkt erstatning, mener staten.

Eldre kvinne med rullator

Kun 0,02 prosent av alle erstatningssakene Norsk Pasientskadeerstatning har tatt stilling til de siste fem årene omhandler forhold ved sykehjem. Myndighetene oppfordrer flere sykehjemspasienter til å klage (illustrasjonsfoto).

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I dag forteller NRK historien om Lise Ansethmoen (78) som er tilkjent erstatning etter at hun pådro seg et alvorlig liggesår og infeksjon mens hun bodde på et sykehjem i Oslo.

– Dette er en kvinne som har fått varig skade fordi hun ikke har fått helsehjelpen hun har krav på. Med bedre og tettere oppfølging kunne skadene vært unngått, sier kommunikasjonssjef i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), Øydis Ulrikke Castberg.

Under én prosent fra sykehjem

Norsk pasientskadeerstatning

MØRKETALL: Øydis Ulrikke Castberg sier mange eldre ikke har overskudd eller helse til å si fra når de ikke får den helsepleien de har krav på.

Foto: NRK

Siden 2008 har NPE fattet vedtak i 21.077 erstatningssaker i det norske helsevesenet.

Kun 43 av dem er saker tilknyttet forhold ved sykehjem. I 16 av sakene fikk klager medhold, og det er utbetalt i alt 845.000 kroner i erstatninger.

Ifølge Castberg forteller ikke tallene sannheten om forholdene ved norske sykehjem. Hun mener langt flere eldre bør søke erstatning.

– Vi har grunn til å tro at for denne pasientgruppen er det store mørketall. Det er nok flere som har rett på erstatning enn de som har meldt fra til oss, sier hun.

– Hva tror du er grunnen til at mørketallene er store?

– Dette er en svak pasientgruppe som ikke kjenner rettighetene sine så godt. Det er viktig at de får hjelp til å melde videre til oss.

Lovbrudd ved to av tre sykehjem

I fjor avdekket tilsyn avvik ved 70 prosent av de 112 sykehjemmene fylkesmennene besøkte.

Ifølge Helsetilsynet klager altfor få eldre og pårørende på behandlingen som blir gitt ved norske sykehjem. Som NRK.no skrev tidligere i år mottok tilsynet rundt 500 klager på helsetjenestene i landets 428 kommuner i fjor. I om lag 40 prosent av sakene ble det avdekket brudd på regelverket.

Fylkeslegen i Oslo, Petter Schou, understreker at det store flertallet av sykehjem og deres ansatte gjør så godt de kan.

– Men en del har problemer med å rekruttere kompetente, ferdigutdannede sykepleiere, sier han.

Det siste halvannet året har fylkeslegen gjennomført rundt hundre tilsyn ved sykehjem i Oslo, opplyser Schou. I stort sett alle sakene har de funnet mangler.

– Det kan være alt fra mangelfulle rutiner, til mangelfull journalføring og alvorlig feilmedisinering.

Fylkeslegen vil ha meldeplikt

fylkeslegen i Oslo Petter Schou

KVALITET: Fylkeslegen i Oslo, Petter Schou, sier enkelte sykehjem sliter med å få tak i ansatte med god nok kompetanse.

Foto: NRK

Schou etterlyser bedre melderutiner ved sykehjemmene.

I dag har ikke eldreomsorgen i kommunene plikt til å selv melde fra til Helsetilsynet ved alvorlige hendelser slik som sykehusene har.

– Vi kunne med fordel hatt et meldesystem i Norge som også omfattet primærhelsetjenesten, ikke minst sykehjem, hjemmesykepleie og legevakt, sier Schou.

Fylkeslegen i Oslo sier dagens system legger opp til at man må stole på at kommunene har god nok internrevisjon.

Så i dag kan det skje feilbehandling av beboere på sykehjem uten av noen får vite om det fordi sykehjemmet ikke har meldeplikt?

– Ja, det kan jo også skje selv om man innfører lov om meldeplikt, men sjansen for at de melder fra til statlige tilsynsmyndigheter vil være større, sier han.

Selv om sykehjemmene ikke har meldeplikt til Helsetilsynet ved uønskede hendelser, er ansatte bundet ved lov til å slå alarm dersom pasientenes sikkerhet er i fare.

Ifølge helsepersonellovens paragraf 17 skal ansatte i helsevesenet «av eget tiltak gi tilsynsmyndighetene informasjon om forhold som kan medføre fare for pasienters sikkerhet».

Flere burde klage

Statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg mener flere pasienter og pårørende burde klage. Men hun innser at det ikke er lett.

Astrid Nøklebye Heiberg om klagemulighet

Astrid Nøklebye Heiberg om klagemulighet

AKTUELT NÅ