Hopp til innhold

Spår «guffen» høst på boligmarkedet

Det internasjonale valutafondet (IMF) tar ikke endringene i boligmarkedet på alvor i sin vurdering av norsk økonomi, mener sjeføkonom. Han spår en «guffen» bolighøst.

Jan Ludvig Andreassen

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika mener IMF sin vurdering er mer optimistisk enn det er grunnlag for.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

IMF overleverte i dag sin årlige vurdering av norsk økonomi og økonomisk politikk til finansminister Siv Jensen (Frp), og valutafondet fastslår at norsk økonomi er på vei opp igjen etter oljesmellen i fjor.

Sjeføkonom i Eika-gruppen, Jan Ludvig Andreassen, mener IMF sin vurdering er for optimistisk, og frykter at endringer i boligmarkedet vil prege norsk økonomi mer enn valutafondet tar høyde for i rapporten.

Rapporten er for rosenrød. Jeg frykter at problemer i boligmarkedet kommer til å prege norsk økonomi utover høsten, sier han.

Han mener man allerede ser en endring i boligmarkedet, og at boligmarkedet i høst blir «guffent» med dagens utvikling.

– Vi ser allerede nå en «vårflom» av boliger fordi det er mange boliger til salgs, sier Andreassen.

Han tror dette vil føre til at flere vil gå fra å kjøpe før de selger, til å selge før de kjøper.

– Dermed blir det større tilbud enn etterspøsel, og til høsten vil vi ha problematisk mange boliger som må ned i pris for å klarere markedet. Da får vi ringvirkninger med fallende boligpriser, som igjen vil gjøre at det går dårligere for varhandel og at det blir en nedgang i byggeaktivitet frem mot jul, sier han.

Tidligere denne måneden spådde eksperter en stans i boligprisveksten i hovedstaden, etter at man for første gang så resultater av nye og strengere lånekrav.

Andreassen mener den langsiktige utviklingen i norsk økonomi ser bra ut, men tror utviklingen i boligmarkedet vil føre til fallende priser, med svekket lønnsomhet i varehandel og oppsigelser for boligbyggerne.

Regjeringen får skryt

I vurderingen til IMF får regjeringen skryt for finans- og pengepolitikken etter oljesmellen i fjor. Valutafondet forventer at arbeidsledigheten i Norge synker til 4 prosent innen årsskiftet.

De anslår også at BNPFastlands-Norge vil vokse med 1,45 prosent i år og 2,25 prosent neste år.

– IMF gir støtte til regjeringens finanspolitikk og mener at oljepengebruken er riktig inntil den økonomiske veksten har fått godt feste, sier finansministeren om rapporten.

– Flere avgifter er det siste vi trenger

I sin vurdering kommer også IMF med en rekke anbefaler for å sikre norsk økonmi. De mener det er behov for ytterligere omlegginger av skatter og avgifter.

Det er Andreassen uenig i.

– Det siste vi trenger nå er å legge på flere skatter og avgifter. Det vil forsterke problemet unødig mye, mener han.

Han får støtte fra sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1.

– Dette er en ubalanse som har økt gradivs i mange år fordi vi har et skattesystem som er alt for gunstig når det gjelder å investere i eiendom, hvor man kan trekke fra gjeldsrente ubegrenset på skatten. Her burde man ha gjort mer, og gjort det for lenge siden, sier hun.

– Nå når boligprisene har steget så kraftig er det farlig å trekke for hardt i bremsen og legge på skatter og avgifter, legger hun til.

Holvik viser til at hun mener IMF i rapporten advarer om at boligprisveksten har vært foruroligende høy i lang tid, og at det har drevet opp gjelda til et bekymringsverdig nivå.

– De største utfordingene fremover blir å omstille oss bort fra oljeaktivitet, å øke sysselsettingen og minke frafall i skolen, mener Holvik.

Elisabeth Holvik, sparebank 1

Sjeføkonom Elisabeth Holvik mener flere avgifter og skatter er farlig å innføre nå.

Foto: SpareBank 1

AKTUELT NÅ