Hopp til innhold

Mobberne drev nesten Jens-Kristian (15) til selvmord

RISØR (NRK): Jens-Kristian Heistad stod under et tre med tauet klart i hendene. Årevis med hets og trusler på nett og mobil holdt på å ta livet av ham.

Jens-Kristian Heistad stod under et tre med tauet klart i hendene. Årevis med hets og trusler på nett og mobil holdt på å ta livet av ham.

ÅREVIS: Jens-Kristian Heistad ble mobbet i årevis. I sjette klasse startet nettmobbingen.

Risør-gutten puster tungt mens han setter et nytt skudd i fotballmålet.

– Uten fotball tror jeg ikke at jeg hadde klart meg.

Jens-Kristian Heistad er bare 15 år gammel, men gjennom nesten hele livet har han opplevd å bli utestengt, truet og mobbet.

Frem til sjette klasse var mobbingen noe som stort sett skjedde i skolegården. Men da han fikk mobiltelefon med tilgang til Facebook, Instagram og Snapchat var det ikke lenger noe sted å gjemme seg for mobberne.

– Ofte kom det et svart bilde der de hadde skrevet at de skulle ta meg, hvor stygg jeg var eller at jeg ikke burde leve, forteller Heistad til NRK.

Lavere terskel

Jens-Kristian Heistad

MOBILFRI: Jens-Kristian begrenset bruken av mobilen for å skjerme seg fra hetsen.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / NRK

I en undersøkelse NRK har gjort blant 1000 norske skoler, svarer åtte av ti rektorer at de har eller har hatt problemer med nettmobbing på sin skole.

I en annen undersøkelse Norstat har utført for NRK blant 600 tenåringer, forteller 53 prosent at de har opplevd en eller flere former for ubehageligheter på nett. Hets, baksnakking i gruppechatter og private bilder som blir delt, er bare noe av det tenåringene opplever.

– Når du bruker en kanal der du ikke ser mottakeren er terskelen lavere for å ta kontakt og sende støtende ting, sier psykolog Aksel Inge Sinding til NRK.

Han hjelper stadig flere unge og voksne som sliter psykisk etter mobbing.

– Ofte må vi jobbe for å gjenopprette selvfølelsen, slik at ikke stemmen til mobberen blir det som styrer hvordan man har det nå, sier Sinding.

Alvorlige konsekvenser

Aksel Inge Sinding

SELVFØLELSE: Psykolog Aksel Inge Sinding møter mange voksne som sliter med selvfølelsen etter mobbing.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Under en Instagram-selfie i solnedgangen på terrassen hjemme kunne det ligge 10–20 kommentarer som: «mannehore», «æsj, blir kvalm av deg», «gå og dø».

Jens-Kristian smiler ikke. Han ser rett fram.

– Du føler deg liten og at du ikke er verdt noe. Jeg stod med et tau i hånda under et tre. Jeg gikk over klipper og broer som var høye nok til at du hadde dødd på sekundet. Men det jeg hadde betydde mye mer for meg enn det jeg ikke hadde, så da tenkte jeg at jeg skulle se hva framtida hadde å by på.

Konsekvensene av stygge kommentarer, utfrysing og trusler på nett kan ødelegge liv.

– De som opplever mobbing har dobbelt så stor sannsynlighet for å utvikle psykiske plager som søvnproblemer, vondt i magen. Det kan utvikle seg til psykiske lidelser som depresjoner, angst, selvmordstanker og traumer, sier Sinding.

Å slette kontoer på sosiale medier og koble inn personer som kan hjelpe er viktige tiltak, ifølge psykologen.

Nettopp det gjorde også Jens-Kristian. Han begrenset mobilbruken og brukte heller kveldene til å se på filmer på Netflix og Youtube.

– Det hjalp å legge det bort. Slette appene og brukerkontoene mine for en periode.

Problemer med maten

Jens-Kristian forteller at de stygge kommentarene han fikk overskygget de positive.

– Jeg tok bare til meg de negative kommentarene som gikk på utseendet mitt. På den tiden var jeg også tykkere enn det jeg er nå, forteller han.

Kommentarene på utseendet hans førte til at spiste mindre og gikk kraftig ned i vekt. Han brukte lang tid på å komme opp i normalvekt igjen.

– Fikk du en spiseforstyrrelse?

– Ikke akkurat, men jeg ble mer oppmerksom på hva jeg spiste. Det er veldig ubehagelig at hver gang man spiser begynner man å tenke på at man heller burde spist noe annet og sunnere.

– Til slutt begynte jeg likevel å drite i det og spise som vanlig igjen. Da kunne jeg ta meg en sjokoladeplate med god samvittighet.

Drømmer om fotball

En tenåring bruker i snitt nesten fire timer hver dag på sosiale medier, ifølge tall fra Medie-Norge,

Jens-Kristian begrenset seg til slutt til bare en time på telefonen om dagen. Han slettet både Facebook, Instagram og Snapchat for å slippe unna kommentarene, men mobbingen tok likevel ikke helt slutt før familien kontaktet politiet og fikk saken behandlet i Konfliktrådet i vår.

– Før er før. Jeg får heller konsentrere meg om framtida mi, uansett hvor forferdelig det var.

Og framtida ser lys ut. 15-åringen har fått seg kjæreste og mange nye venner. Han har byttet til et fotballag hvor de har stort fokus på det sosiale i tillegg til å vinne kamper.

Jens-Kristian Heistad

DRØMMER OM LIVERPOOL: Nå satser Jens-Kristian alt på fotballen. Drømmen er å stå i Champions League-finalen med Liverpool.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / NRK

Det siste året har han trent hardt. Han løper, trener styrke og spenst med mål om en dag å bli fotballproff.

– Målet er å stå i Chamipons League-finalen, høre Champions League-sangen og stå med Liverpool på brystet, sier Heistad med bestemte øyne.

Først mål er at skal han komme inn på toppidrettsgymnaset i Skien.

«Flashbacks»

Til daglig tenker Jens-Kristian lite på årene med mobbing. Men de psykiske sårene er der fremdeles, om enn ikke like synlige for andre.

– Noen ganger når vi snakker om mobbing på skolen føler jeg meg veldig ukomfortabel siden jeg ble mobbet så lenge. Da faller jeg ut av samtalen og setter meg for meg selv og tenker.

For et halvt år siden begynte han også å få flashbacks fra mobbingen.

– Jeg sier det ikke til andre når jeg får dem. Jeg setter meg heller på rommet og ser en film. Men tankene er så vonde at jeg bare må la tårene komme ut. Jeg må grine for at jeg skal kunne glemme det.

– Så går det en ukes tid og så kommer det tilbake igjen. Men det er bare noen få ganger i året at det er skikkelig heftig, sier 15-åringen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger