Hopp til innhold

Ny ebolavaksine er foreløpig 100 prosent effektiv

Norge har ledet en internasjonal studie som vil være revolusjonerende i kampen mot ebola.

ebola-vaksine

EFFEKTIV: Her får en person ebola-vaksinen i Guinea.

Foto: Leger Uten Grenser

John-Arne Røttingen

HINDRER STORE UTBRUDD: John-Arne Røttingen forteller at ebola-vaksinen er svært effektiv.

Foto: NRK

– Dette har skjedd på rekordtid. Vi hadde ikke trodd at vi skulle få resultater så raskt, sier John-Arne Røttingen, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet.

En norskledet studie i Guniea viser nå svært positive resultater. 3300 personer har blitt vaksinert i områder der det har blitt påvist ebolasmitte. Av personene som fikk vaksinen med en gang, har ingen blitt smittet.

– De første resultatene viser at vaksinen er 100 prosent effektiv. Nå vil nok det tallet gå ned etter hvert, men etter alle solemerker er vaksinen svært effektiv, sier Røttingen.

2.500 døde i Guinea

Børge Brende

BRUKTE PENGER: Børge Brende mener det er mulig å få store gjennombrudd hvis man satser stort.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vaksine-studien er et samarbeid mellom helsemyndighetene i Guinea, Verdens helseorganisasjon, Leger uten grenser og Folkehelseinstituttet. Norge har gått inn med 500 millioner kroner i ebolainnsats. 23 millioner har gått direkte til vaksineprosjektet.

– Når man ruller ut og er villig til å satse penger på vaksinasjon, og får med de dyktigste folkene, så kan vi få til denne typen gjennombrudd, sier utenriksminister Børge Brende.

11.000 mennesker har mistet livet i Vest-Afrika som en følge av ebola. Guinea har blitt hardt rammet med 2.500 døde.

– Det eneste vi har kunnet angripe ebola med er støttende og forebyggende arbeid med isolering. Nå har vi en ny teknologi som vil kunne benyttes videre framover, sier Røttingen.

– Jeg tror helt klart at vi aldri, og da mener jeg faktisk aldri, kommer til å se et så stort ebola-utbrudd igjen.

– Krever mye innsats

Helseminister Bent Høie. Grå bakgrunn

- KORTERE VEI: Bent Høie sier at veien mot null nye tilfeller av ebola blir mye enklere med den nye vaksinen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I starten av studiet ble deltagerne delt opp, ved at halvparten ble vaksinert med en gang, mens de resterende ble vaksinert etter 21 dager. Dette for å kunne måle vaksinens beskyttende effekt.

De som ble vaksinert med en gang, har til nå ikke fått påvist ebola, som kan tyde på at vaksinen gir en fullstendig beskyttelse mot sykdommen. I den andre gruppen ble derimot flere syke. Med tanke på folkehelsen og av etiske grunner, blir dermed alle deltagerne nå vaksinert med én gang.

I det pågående utbruddet i Vest-Afrika har over 27.000 mennesker hittil blitt smittet.

– Tiden fram til null smittede er langvarig og vil kreve mye innsats. Nå har vi fått en vaksine, og hvis resultatene holder seg, vil arbeidet mot null bli betydelig enklere, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger