Hopp til innhold

Ni druknet – sju hadde ikke flytevest

Ni mennesker døde i ulykker med fritidsbåter i juni og juli, den første sommeren med flytevestpåbud. Minst sju av de omkomne brukte ikke vest. Hadde de hatt det, ville flere av dem overlevd, mener Sjøfartsdirektoratet.

Politi i båt

PÅBUD: Politiet har gjennomført flere kontroller denne første sommeren med flytevestpåbud. Mange om bord i båter bruker flytevest, slik som denne politimannen, men fremdeles ikke alle.

Foto: Tellef Dahll / NRK

– Vi er helt sikre på at flere av disse definitivt hadde overlevd hvis de hadde brukt flytevest, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.

Fra 1. mai i år har det vært påbudt med bruk av flytevest for alle om bord i fritidsbåter som er kortere enn 8 meter.

I løpet av den første sommeren med vestpåbud, har det imidlertid vært flere drukningsulykker knyttet til fritidsbåter.

– Unødvendig

– Statistikken for juni og juli så langt viser at det har vært ni dødsfall i fritidsbåter, mot sju i fjor, sier Alvestad.

– Det er en utvikling vi ikke liker. Det som er bekymringsfullt, er at i sju av de ni dødsfallene i sommer er vi helt sikre på at det ikke ble brukt flytevest. Det synes vi er unødvendig, for det er klart at flytevest redder liv.

Lars Alvestad

– UROVEKKENDE: Fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad er bekymret over at de aller fleste som døde i ulykker i fritidsbåter i sommer, ikke brukte flytevester.

Foto: Leiv Våge / Våge Foto AS

I de siste to tilfellene, er det ukjent om de omkomne brukte flytevest eller ikke.

Alvestad er ikke i tvil om at flere av dem som mistet livet i sjøen i sommer, hadde levd i dag dersom de hadde hatt på seg flytevest.

– I én av ulykkene var det flere personer involvert. Noen av dem overlevde, men ikke alle. De som overlevde, hadde tydeligvis klart å svømme litt lenger. Å greie det er enklere med flytevest. I tilfeller med enkle fall over bord, er vi også ganske sikre på at vedkommende hadde overlevd dersom flytevest hadde vært brukt, sier han.

Frykter flere ulykker

Vi går nå inn i siste del av sommeren, men det betyr ikke at ulykkessesongen med båt er over.

– Nå går vi inn i sensommersesongen, hvor det blir tidligere mørkt om kvelden, og det er svært mørkt om natten, sier Ole Petter Parnemann, ansvarlig for sjøtjenesten i Politidirektoratet.

– Vi ser av erfaring at mange av fritidsbåtulykkene skjer i mørket. Det er i seg selv farlig å kjøre i nattemørket, og når vi ser at noen også kjører med til dels altfor høy hastighet, og av og til med promille, forsterker det faren voldsomt. Skal man kjøre båt i mørket, må man i hvert fall kjøre sakte, selvsagt være edru og selvsagt bruke vest, sier Parnemann.

AKTUELT NÅ