Hopp til innhold

Norsk kvinne døde av hjerneamøbe etter neseskylling

Folkehelseinstituttet advarer nå mot å bruke kranvann til neseskylling når man oppholder seg i tropiske strøk etter at en nordmann ble infisert i Thailand.

Naegleria-amøben

Amøben angriper hjernen via luktenerven og neseslimhinnene.

Foto: Ap

Karin Rønning

Overlege Karin Rønning sier man må oppsøke lege ved symptomer på hjernehinnebetennelse.

Foto: Folkehelseinstituttet

Oslokvinnen døde etter hjemkomst til Oslo i desember i fjor, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Hun hadde vært frisk forut for infeksjonen, men skal ha fått hjerneamøben «Naegleria fowleri» inn i kroppen fordi hun skylte nesen med kranvann på ferien i Thailand.

Angriper unge og friske

Den svært sjeldne amøben som bare er dokumentert 300 ganger på verdensbasis i løpet av de siste 116 årene, angriper hjernen via neseslimhinnene og luktenerven.

Amøben trives i uklorede basseng, innsjøer og drikkevann. Ifølge FHI kan man bli smittet bare ved å dukke hodet under vann, eller som i oslokvinnens tilfelle gjennom neseskylling.

– Det er disse to måtene den smitter på. Amøben trives i varmt vann mellom 25 og 30 grader. Faren er når vannet kommer i kontakt med neseslimhinnen øverst i neseboret. Da er det kort vei inn til hjernen, sier overlege Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåking ved FHI til NRK.

Det er spesielt unge, friske personer som blir rammet, og amøben fører til at de utvikler hjernebetennelse (meningoencefalitt).

Sammenfallende symptomer

Foreløpig er det ingen kjent behandling mot amøben, og symptomene arter seg ganske likt hjernehinnebetennelse.

– Man vil kunne oppleve hodepine, nakkestivhet og mental fjernhet. For de 300-400 som har fått denne infeksjonen har den vært dødelig fordi den går løs på hjernevevet, sier Rønning.

– Hva er deres råd til folk som har skylt nesa i tropiske strøk og som merker symptomer?

– Ved symptomer på hjernehinnebetennelse skal man legges inn på sykehus uansett. Har man drevet med neseskylling eller badet under vann, må man gi beskjed om dette til legen, sier Rønning.

Ifølge FHI har infeksjonen en inkubasjonstid på 1-7 dager.

– Kok vannet

Folkehelseinstituttet anbefaler alle som oppholder seg i tropiske og subtropiske områder av verden om å koke vannet dersom man praktiserer neseskylling. Kun slik kan man få tatt knekken på den livstruende amøben.

I forbindelse med dødsfallet i Oslo har FHI nå tatt kontakt med thailandske myndigheter gjennom Verdens Helseorganisasjon for å orientere om smittetilfellet.

AKTUELT NÅ