Hopp til innhold

Norske Budapest-studenter nektes praksis i Norge

For første gang har norske psykologistudenter i Budapest fått avslag på søknaden om å få lov til å ha praksisplass og jobbe i Norge. Psykologiforbundet mener studentene blir urettferdig behandlet.

For første gang har norske psykologistudenter i Budapest fått avslag på søknaden om å få lov til å ha praksisplass og jobbe i Norge. Psykologiforbundet mener studentene blir urettferdig behandlet.

Inger-Lise Bråthen er en av dem som ikke får godkjent utdanningen i Ungarn, selv om hennes medstudenter fikk den samme utdanningen godkjent i fjor.

– Mange har fått drømmen knust. Vi har lagt ned mange år med arbeid. Det er utrolig trist og frustrerende, sier Inger-Lise Bråthen.

Hun ble ferdig med psykologiutdanningen i Ungarn i vår. Forrige uke fikk hun et brev fra Helsedirektoratet. I det lå svaret om hun fikk innvilget lisens for å ta utdanningen i bruk i Norge eller ikke.

Godkjent siden 2003

Inger-Lise er en av 28 norske studenter ved Ungarns eldste og største universitet, Eötvös Loránd University (ELTE), som har fått dette avslaget.

Anne Farseth

Anne Farseth i Helsedirektoratet sier de var nødt til å endre sin praksis etter at de fikk ny informasjon fra ungarske myndigheter.

Foto: NRK

Totalt går det rundt 200 norske studenter på psykologiutdanningen på ELTE. Siden 2003 har studenter fått godkjent denne utdanningen i Norge. Det har vært vanlig å få avslag på autorisasjon, men innvilget lisens. Da har man jobbet ett til to år på lisens for deretter å søke om autorisasjon og få det innvilget.

– Jeg skjønner veldig godt at studentene er skuffet. Jeg kan ikke umiddelbart skissere muligheten for en løsning nå. Vi vurderer den utdanningen de har tatt i Ungarn opp mot den norske, og da er det et betydelig avvik, sier Anne Farseth, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til NRK.

Endret praksis på kort varsel

Avviket hun referer til går ut på at Helsedirektoratet nylig fikk beskjed fra ungarske myndigheter om at utdanningen fra ELTE ikke gir rett til autorisasjon, noe direktoratet hadde trodd tidligere da de hadde godkjent utdanningen.

– Vi har fått oppdatert informasjon som viser at de har rett til å arbeide som psykolog, men den gir ikke rett til autorisasjon. Ergo skal de vurderes etter et annet grunnlag, sier Farseth.

– I dette tilfellet har vi vurdert på et feil grunnlag, og vi er nødt til å innrette vår praksis etter det gjeldende regelverket. Derav denne praksisendringen som dessverre slår negativt ut for disse studentene.

– Bør møte oss på halvveien

Inger-Lise valgte å levere masteroppgaven sin ett år etter dem hun gikk i klasse med. Det betyr at hun i praksis har nøyaktig samme utdanning som dem som gikk ut av ELTE året før henne og som har fått innvilget lisens av Helsedirektoratet.

Nå er hun og hennes medstudenter bekymret for fremtiden.

– Hva skjer nå? I praksis sitter vi igjen med en utdanning som vi ikke kan bruke. Min oppfordring til helsedirektoratet er å møte oss på halvveien og forsøke å få til en overgangsordning på dette, sier hun.

– De har gjort en feil og ikke oppdaget denne nye informasjonen tidligere. Det bør ikke gå ut over oss.

Psykologiforbundet: – Urettferdig behandling

Arne Holte

Arne Holte sier avgjørelsen om å ikke godkjenne utdanningen fra ELTE er sløsing med ressurser.

Foto: Lene Solbakken

Også Psykologiforbundet reagerer på de nye retningslinjene hos Helsedirektoratet, og setter spørsmålstegn ved om årets kull har fått rettferdig behandling.

«Psykologiforbundet aksepterer ikke at folk med lik kompetanse blir behandlet ulikt og mener det er viktig at alle aktører i arbeidsmarkedet som blir berørt av mangel på psykologer og psykologikompetanse står frem og gir disse studentene støtte i at de skal ha rettferdig behandling under loven.», skriver forbundet i en pressemelding.

– Jeg synes dette er en utrolig sløsing med ressurser. I Norge er vi i den situasjonen at vi har en stor etterspørsel etter psykologer. For å fylle opp den kapasiteten vi trenger, er vi nødt til å ha psykologer som er utdannet i andre land, sier visepresident i Psykologiforbundet, Arne Holte, til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger