Hopp til innhold

Offiseren vurderer erstatningskrav

Løytnanten som beordret Alice Asplund til å bade naken i 2011, har i etterkant av hendelsen hatt det tøft, ifølge Offisersforbundet. Nå kan han kreve erstatning fra Forsvaret.

Faksimile av flere saker om nakebadingen i Forsvaret

– Det er tøft når et samlet mediekorps, forsvarsledelse og politikere fordømmer dette unisont, sier nestleder Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund (NOF).

Foto: Skjermdump

Etter øvelsen høsten 2011 ble løytnanten refset, ilagt bot på 2500 kroner og fjernet fra stillingen. Forbundet som har representert mannen, legger ikke skjul på at han har hatt det vanskelig.

– Han har hatt det tøft. Jeg har ikke lyst til å si så mye mer enn det. Men det er tøft når et samlet mediekorps, forsvarsledelse og politikere fordømmer dette unisont, sier nestleder Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund (NOF).

Forbundet har gitt offiseren juridisk bistand. Det var NOF som fremmet saken for gjenopptagelse over et år etter at klagenemnda hadde opprettholdt refsen.

– Ledelsen har ikke tatt ansvar

Alice Asplund

Alice Asplund var 23 år gammel og avtjente førstegangstjeneste da hun ble beordret til å bade naken under en øvelse i 2011.

Foto: Privat

Mandag meldte NRK at offiseren, etter tre års kamp, slipper refsen han fikk etter å ha beordret Alice Asplund til å bade naken på en øvelse i 2011.

Løytnanten ble forflyttet etter hendelsen, og selv om klagenemnda har kommet frem til at han ikke kan straffes, har kritikken mot handlingen fortsatt.

– Den uavhengige klagenemnda har gjort en juridisk vurdering. Men det er også en moralsk og etisk side som gjør at denne type hendelser er helt uakseptable, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide da avgjørelsen ble kjent.

– Det har vært en ubalansert, kraftig kritikk. Vi føler at man utelukkende har lagt skyld på offiseren, og at ledelsen ikke har tatt sin del av ansvaret, sier Bongo.

– Er det aktuelt å fremme et erstatningskrav?

– Det kan vi ikke utelukke. Vi har en dialog med medlemmet, men foreløpig er ingenting avklart, svarer Bongo.

Økonomisk tap og oppreisning

Han sier at spørsmålet om erstatning ble aktuelt da klagenemnda opphevet refsen.

– Det dreier seg om økonomisk tap og oppreisning for prosessen.

– Hva utgjør det økonomiske tapet?

– Det ønsker jeg ikke å si noe konkret om. Jeg kan ikke prosessere saken her, svarer Bongo, som heller ikke vil utdype hvordan dette har gått ut over offiserens karriere.

Forsvaret og forsvarsministeren har gjentatte ganger omtalt handllingen som uakseptabel. Offisersforbundet mener forsvarsledelsen har trengt en syndebukk.

Men klagenemnda mente offiseren ikke kunne klandres. Derimot mente de utførelsen ikke var urimelig med bakgrunn i signaler fra ledelsen.

«Klagenemnda er enig med refsede i at det avgjørende må være hvordan han oppfattet praksis ut fra samtaler med tidligere ledere så lenge det ikke kan påvises at det var unaturlig eller uforsvarlig at han la denne oppfatningen til grunn,» står det i begrunnelsen for at refsen oppheves.

Jan Tormod Dege

Advokat Jan Tormod Dege i Brækus Dege.

Foto: Tor Rene Stryger / NRK

Bongo sier Offisersforbundet på vegne av løytnanten nå først og fremst ønsker å komme til en enighet med Forsvaret.

– Det er ikke første gang Forsvaret har gjort grep som viser seg å være urimelige. Og når sånne situasjoner oppstår, reises spørsmålet rundt erstatning, sier Bongo.

– Bør få en oppreisning og en beklagelse

– Offiseren har krav på erstatning, men aller viktigst: Han har krav på å komme tilbake til en operativ stilling som han hadde da refselsen fant sted, sier advokat Jan T. Dege ved advokatfirmaet Brækhus Dege til NRK.

Han er spesialist på arbeidsrett og sier han følger Offisersforbundets anførsel på at det har vært en ubalansert kritikk av hvordan offiseren oppfattet praksisen og situasjonen.

– Det har også vært en steil og unyansert saksbehandling som er elementer i en eventuell tort og svie-erstatning, sier Dege.

Han sier at siden offiseren har fått medhold av klagenemnda og er frifunnet, betyr det samtidig at det er begått en urett mot offiseren.

– Han bør få en oppreising for dette og en beklagelse, sier Dege.

Forsvarsdepartementet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken, men registrerer at løytnanten via sin arbeidstakerorganisasjon, Norges Offisersforbund, vurderer å fremme erstatningskrav mot Forsvaret.

– Vi vil vurdere et eventuelt krav når dette foreligger og se på videre behandling. Inntil et krav foreligger, er det ikke mulig å kommentere ytterligere, sier seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet til NRK..

AKTUELT NÅ