Hopp til innhold

Oppretter egen avdeling for uoppklarte saker

I kjølvannet av Monika-saken i Hordaland kommer nyheten om at Politidirektoratet vil opprette en egen avdeling som skal gjennomgå uoppklarte kriminalsaker.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård og justisminister Anders Anundsen

EGEN AVDELING: Politidirektør Odd Reidar Humlegård og justisminister Anders Anundsen informerte om opprettelsen av en ny avdeling underlagt Kripos.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det opplyser politidirektør Odd-Reidar Humlegård til NRK.

– Målet er å oppklare flere alvorlige straffesaker og kunne lære av saker som ikke har blitt oppklart, sier politidirektøren.

Humlegård har derfor gitt Kripos i oppdrag å opprette en egen avdeling som skal se nærmere på uoppklarte saker, en såkalt «cold case»-avdeling.

Utløsende årsak

Nyheten om opprettelsen av en slik avdeling kommer få dager etter at det ble klart at en 32 år gammel mann er siktet for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Hun ble funnet død i 2011, men saken ble henlagt som selvmord.

Humlegård sier Monika-saken har vært en utløsende faktor for å opprette den nye enheten.

Monika Sviglinskaja

NY DRAPSSIKTELSE: Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt eget hjem i 2011. Saken ble henlagt, men nå er en mann siktet for drapet.

– Det har vært snakket over lengre tid om behovet or en slik enhet, ikke minst etter att man endret foreldelsesfristen på alvorlige straffesaker. Men for meg ble det en utløsende sak. Det betyr ikke har jeg har tatt stilling til hva som har gått rett og galt i Bergen, sier Humlegård.

Justisminister Anders Anundsen sier tiden er inne for å opprette en slik avdeling og at det har vært politisk press for å få dette på plass.

– Vi gjør dette nå fordi vi har satt i gang arbeidet for en god stund siden, og dette er diskusjoner som dukker opp fra tid til annen. Det er viktig å signalisere at vi tar disse gamle sakene på et helt annet alvor enn vi har gjort tidligere, sier Anundsen.

Kan velge ut selv

Stillingsinstruksen til politibetjentene som skal jobbe i den nye avdelingen er ikke klar, men Humlegård sier man vil få dette på plass raskt, arbeidet kan starte så fort som mulig. Det blir også avgjørende å få bestemt hvilke saker gruppen skal jobbe med.

– Vi skal jobbe frem en instruks på hvordan saksinntaket skal være, og det kan jo bli svært mange saker så vi må ha en prioriteringsrekkefølge. Gruppen bør ha frihet til å velge noen saker selv, innenfor gitte kriterier, det er noe av tilliten til denne enheten. At de selv kan gjøre et utvalg av saker de finner interessante eller hvor de kan gjøre en forskjell, sier Humlegård.

Anundsen sier gruppen er inspirert av lignende enheter i andre land, og at det meldes om gode erfaringer fra dem som har tatt i bruk en slik gruppe.

– At vi får det til Norge tror jeg vil styrke rettssikkerheten og også muligheten til å få et bedre overblikk over saker som kanskje burde vært håndtert noe annerledes. Men det trenger ikke være kritikk mot den innledende etterforskningen som gjør at man kommer videre. Det kan handle om nye etterforskningsmetoder, et nytt blikk eller ny informasjon som er kommet inn, og det er viktig å systematisere dette, sier justisministeren.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger