Hopp til innhold

– IS-sympatisører klarer ikke å skjule det

Moskeene i Oslo samarbeider tett med politiet for å hindre radikalisering av unge muslimer. – Vi har sikkert vært med på å avverge noen hendelser, sier forstander Basim Ghozlan i Det islamske forbundet.

Basim Ghozlan

TRUSSEL MOT OSS: – Vi er en del av det norske samfunnet, og det som truer det norske samfunnet truer også oss, sier Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet. Moskeen tar kontakt med politiet dersom de oppdager at noen har radikale holdninger.

Foto: NRK

Mandag besluttet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) å heve beredskapsnivået i Norge etter Paris-terroren. PST ønsker å samle inn informasjon om de mange asylsøkerne som kommer til Norge. Frykten er at noen kan ha voldelige intensjoner.

Mange av flyktningene som kommer til Norge er muslimer. Moskeene i Oslo forteller at de lenge har hatt et tett samarbeid med PST.

Kontakter PST

– Hvis vi har mistanke om radikalisering, prøver vi først å snakke med dem for å få dem på bedre tanker. Hvis vi tror de utgjør en trussel, kontakter vi PST. Det som er en trussel mot Norge er en trussel mot oss, sier forstander Basim Ghozlan i Det islamske forbundet.

– Har dere opplevd at dere har avverget farlige situasjoner ved å si fra?

– Heldigvis har vi aldri vært i nærheten av at det skulle skje alvorlige hendelser i Norge. Men jeg tror vi har vært med på å avverge noen mindre alvorlige hendelser, sier Ghozlan.

Kan være vanskelig å oppdage

Ghozlan sier han tror han vil oppdage det dersom noen av flyktningene og migrantene støtter Den islamske staten.

– De klarer nesten ikke å skjule det, de er i angrepsposisjon. Og de jeg har møtt som sympatiserer med IS har ikke villet hilse på meg, for dem er jeg nesten en frafallen, sier Ghozlan.

Styreleder i Islamic Cultural Centre, Najam ul-Saqib Farhan, tror derimot det kan være vanskelig å oppdage det dersom flyktninger sympatiserer med IS.

– Problemet er at kun har korte opphold i moskeen, de kommer for å be og så drar de igjen. Man kan lese litt ut av klesstilen og hårstilen, sier Farhan.

Lærer opp ungdom

Moskeen lærer opp ungdom i hvordan de kan unngå ekstremistiske miljøer, og forbød medlemmer i den ekstremistiske grupperingen Profetens Ummah fra å oppholde seg unødig i moskeen.

– Vi tok kontakt med dem og sa at de ikke fikk lov til å oppholde seg i moskeen før eller etter bønn.

Imamen i moskeen involverte seg sterkt for at den norske 18-åringen som er siktet for å ville slutte seg til IS i Syria, skulle la være å dra.

Farhan tror enda mer ressurser bør settes inn i arbeidet mot radikalisering av muslimsk ungdom.

– Imamene og moskeene kan spille en viktig rolle i å opplyse og lære opp ungdom. Det arbeidet bør starte veldig tidlig.

– Den beste oppskriften mot radikalisme er rettferdighet, utdanning, jobbmuligheter og at samfunnet gir tilhørighet uansett hvor du kommer fra.

AKTUELT NÅ