Hopp til innhold

Politiet om jula: – Folk drikker seg fullere enn ellers

Fylla hadde skylda for over 3000 henvendelser til politiet og medisinsk nødtelefon denne jula. – Beruselsesnivået er høyere enn vanlig.

3300 henvendelser til politiet i julen

JULEFYLL: Noen nyter vel mye alkohol i jula, viser tallene fra politi og helsevesen.

Det er natt til 3. juledag i Moss. I en folketom gate møter en politipatrulje en overstadig beruset mann i midten av 20-årene som gråter kraftig. Han ligger på bakken i vinterkulda. Mellom hikstene får han fram at han har blitt slått ned og sparket i hodet av en ukjent mann.

Voldsepisoden er én av de 118 alkoholrelaterte hendelsene Østfold politidistrikt har loggført denne jula.

NRK har hentet inn tall fra alle landets politidistrikt og akuttmedisinske kommunikasjonssentraler (AMK). Fra klokken 18 lille julaften til klokken 06 første nyttårsdag har de samlet sett registrert 3331 tilfeller der alkohol har ført til at folk har tatt kontakt med politiet eller helsevesenet.

– Mange tar seg en skikkelig fest

Det dreier seg om alt fra fylleslagsmål til vold i hjemmet, promillekjøring og ordensforstyrrelser.

– Jeg har inntrykk av at veldig mange tar seg en skikkelig fest i jula. Noen får seg en på nesa og havner på legevakta, mens andre havner i arresten, sier innsatsleder i Østfold politidistrikt, Frode Petersen.

Gjennom flere netter denne jula har NRK vært flue på veggen når politiet og ambulansepersonell er ute på jobb.

Vi så festglade ungdommer som hadde det gøy. Men også berusede jenter som gråt alene på gaten og fulle menn som angrep ambulansepersonell.

– Det er et høyt beruselsesnivå blant dem som er ute i jula. Høyere enn vanlig. Det virker som om de har vært i lystig lag hjemme først, med mye mat og drikke. Så avslutter de kvelden på byen, og da er de godt i gang når de kommer ut, sier politibetjent Helge Gulbrandsen som NRK møter natt til 2. juledag i Fredrikstad.

Det store flertallet takler festingen. Men ikke alle.

– Det er noen som nyter vel mye. Noen blander også med andre rusmidler, og det gjør dem enda mer utsatt. De klarer ikke ta vare på seg selv. Det er en lei utvikling, sier operasjonsleder ved AMK-sentralen i Vestre Viken, Hege Anita Drammen.

– Det vi opplever setter spor

Som NRK fortalte 30. desember, slår noen seg så vrange at de også går løs på dem som forsøker å hjelpe. 3. juledag rykket ambulansepersonell ut til et bolighus etter at en mann hadde falt og skadet seg. Mannen var beruset og aggressiv. Han slo etter ambulansefolkene, og politiet måtte tilkalles.

Vaktleder Glenn Erik Bjølseth sier at slike hendelser går inn på ham. Verst er det når de rykker ut til hjem der barn rammes av at foreldrene drikker seg fulle i jula.

– Det er ikke all right. Jeg og makkeren min er flinke til å snakke om det. Jeg tror at det er det som holder deg gående, at du snakker om det. Det vi opplever preger oss og setter spor.

Bjølseth kunne ønske storsamfunnet i større grad tok skadevirkningene av alkohol på alvor.

– Jeg tror det er litt sånn i det stille, at det nærmest blir akseptert. Det er utrolig viktig å få fokus på det. Dette er hendelser som påvirker disse personene og deres pårørende veldig. Når det skjer i familiesettinger, kan barna få varige men, sier han.

AKTUELT NÅ