Hopp til innhold

– Dette er en stor skandale

Bellona-leder Frederic Hauge er sjokkert over at Statoil ikke har rapportert potensielt farlige situasjoner til Petroleumstilsynet.

Frederic Hauge

SJOKKERT: Frederic Hauge krever at flere hendelser blir rapportert til Petroleumstilsynet.

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Frederic Hauge i Bellona reagerer sterkt på at Petroleumstilsynet ikke skal ha blitt informert om alvorlige hendelser som den på Mongstad i 2014, der en IT-arbeider i India stoppet produksjonen på Statoils oljeraffineri ved en tastefeil. Flere interne rapporter beskriver hvordan Statoils utflagging av IT til India har satt sikkerheten i fare.

– Jeg reagerer sterkt på at Petroleumstilsynet ikke har vært informert. Dette er et stygt eksempel på hvordan Statoil systematisk definerer ulykkeshendelser på en måte som gjør at de slipper å rapportere det inn til Petroleumstilsynet. Dette skulle åpenbart vært rapportert inn, sier Hauge.

Han sier potensialet for ulykker er stort når IT-konsulenter i India har tilgang til viktige sikkerhetssystemer, og ber Petroleumstilsynet komme på banen.

– Det er klart at når alarmer på anlegget i Mongstad kan skrus av fra en IT-person i India, da kan alt skje. Dette er et anlegg med stor fare for gasslekkasje og eksplosjon, så dette er en stor skandale, sier Hauge.

Reagerer på hemmelighold

Også fagforeningen Tekna reagerer på manglende åpenhet rundt rapportene.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg

ØNSKER ÅPENHET: Tekna-president Lise Randeberg sier det er viktig at tillitsvalgte involveres i prosessene.

Foto: NRK

– Det som er problematisk her er hemmeligholdet, at rapporter har blitt holdt unna offentligheten og at sentrale tillitsvalgte ikke har vært informert, sier president i Tekna, Lise Randeberg.

Hun understreker at det er viktig med full åpenhet.

– Når det gjelder feil som begås er det utrolig viktig at man har full åpenhet og at man involverer de tillitsvalgte og de ansatte godt i prosessene med å tette feilene.

Avviser hemmelighold

Randeberg mener saken bekrefter kompleksiteten i utflagging av IT.

– Det er en ting man ofte undervurderer til å begynne med og som gjør at dette fungerer dårlig. Vi vet jo at det i alle kompetansekrevende oppgaver er en risiko for at den samme tingen skjer igjen, sier hun.

Statoil avviser at de holder viktig informasjon hemmelig overfor ansatte og tillitsvalgte.

– Det stemmer ikke. Vi har bare en interesse, og det er å jobbe systematisk med IT-sikkerhet for å være best mulig på det. Det er derfor vi selv jobber grundig for å forstå risiko og det er derfor vi jobber grundig med tiltak, sier kommunikasjonsdirektør Bård Glad-Pedersen.

Bård Glad Pedersen, statselretær i UD (H)

AVVISER KRITIKKEN: Kommunikasjonsrådgiver i Statoil, Bård Glad-Pedersen, avviser at de holder viktig informasjon hemmelig.

Foto: Alf Ivar Martinsen / NRK

Han understreker imidlertid at de vil ta Tekna-presidentens syn til etterretning.

– Vi har åpne diskusjoner med tillitsvalgte om disse spørsmålene, og så får vi ta hennes syn til etterretning. Etter hendelsen på Mongstad valgte vi å gjennomføre en grundig gjennomgang av hendelsen for å forstå bakgrunnen for den, og den ledet til ganske omfattende tiltak, sier han.

Flere tiltak

Glad-Pedersen sier at de nå har strammet inn sikkerhetssystemene.

– Vi har innført tekniske barrierer, både når det gjelder bedre kontroll, færre med administrasjonsrettigheter og opplæring blant våre leverandører. Serveren som ble opprettet kan kun restartes fra Mongstad, og vi har strammet inn systemene rundt dette.

Han understreker at de hele tiden gjør grundige vurderinger.

– Vi har gjort en grundig vurdering. Men det er slik med alt sikkerhetsarbeid, at det er et kontinuerlig arbeid som pågår hele tiden. Og vårt utgangspunkt er at vi hele tiden kan bli bedre. Derfor jobber vi systematisk med det og så bruker vi hendelser som den i 2014 til læring.

Statoils oljeraffineri på Mongstad

MONGSTAD: Da en indisk IT-arbeider stanset produksjonen på Mongstad på grunn av en tastefeil, oppdaget Statoil at outsourcing til India hadde satt sikkerheten i fare.

Foto: Marit Hommeldal / NTB Scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger