Hopp til innhold

Så sunn at det ble usunt

– Frykten spiser seg inn i diettene våre, sier psykiater og professor Finn Skårderud. Fire av ti unge har enten en spiseforstyrrelse eller et anstrengt forhold til mat. Noen er rett og slett for sunne.

Nordmenn er så opptatt av å være sunne - at det blir usunt. 
En undersøkelse viser at nesten halvparten av alle unge har et anstrengt forhold til mat. Men hvor går grensen til usunnhet?

– Jeg tenker på mat hele tiden og jeg tenker mest på hva jeg ikke skal spise. Når du bruker halve dagen din på å planlegge hva du skal trene og hva du skal spise, så er ikke det normalt, sier 26 år gamle Mathilde når NRK møter henne i« Villa Sult».

På Instituttet for Spiseforstyrrelser ble en undersøkelse gjort av Respons Analyse lagt fram i dag og tallene var klare: Mange har et anstrengt forhold til mat. Undersøkelsen laget av Respons Analyse på oppdrag for Mills og Villa sult.

En av de andre NRK treffer på instituttet forteller at han har gått på lavkarbokur, tomatkurer og at han i et helt år bare spiste salatblader. Etter en liten bemerkning om hvordan han så ut, slanket han bort halve kroppsvekten sin.

– Blir for opptatt av å leve sunt

Finn Skårderud

Finn Skårderud har jobbet med spiseforstyrrelser i 30 år. De siste årene har hann møtt flere og flere som er sykelig sunne.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Finn Skårderud sier ortoreksi er en praksis der de unge driver med noe sykelig som de tror er sunt. Han mener det er en markant trend at unge blir altfor opptatt av å leve sunt.

– Denne opptattheten av det sunne livet gjør at de ikke får levd livet. Fett er skummelt, gluten er skummelt, sukker er skummelt. Frykten spiser seg inn i diettene, sier han.

Han mener interesseen blir en besettelse når det man spiser gjør en redd, når man føler seg skitten på grunn av det man spiser - og når spisingen forstyrrer hverdagen og livet.

Skårderud sier at mens mange med anoreksi er klar over at de gjør noe som skader kroppen, tror de med ortoreksi at de driver med noe sunt.

– Men hvis en invitasjon til en kveld med pommes frites og hamburger får en til å tenke at «nå må jeg finne på en unnskyldning for å ikke gå dit» bør man spørre seg om man har et problem, sier han.

– Sunnhetshysteri

Han mener sunnhetshysteriet preger flere og flere av dem han møter.

Mathilde

Mathilde målte alt hun spiste i trening.

Foto: Arild Sansvik / NRK

Mathilde forteller at det er flere år siden hun begynte å tenke på hva hun spiste for å ta kontroll over kroppen sin og livet sitt.

– Men så fikk det kontroll over meg, sier hun.

I dag er hun bedre og klarer å droppe en treningsøkt og heller sette seg i sola og spise en is når det er fint vær.

– Det var utenkelig for meg i mange, mange år, men nå ser det lysere ut, sier Mathilde.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger