Hopp til innhold

Sandra (25) fikk antidepressiva i stedet for psykolog: – Medisinen gjorde meg sykere

Bruken av antidepressiva blant unge jenter er nesten doblet på ti år. Da Sandra Gundersen (25) fikk antidepressiva som 18-åring, ble hun sykere.

Sandra Gundersen

BLE VERRE: Sandra Gundersen (25) fra Trondheim ble mobbet som barn, og har siden slitt psykisk. Men da hun ba om hjelp som 18-åring, fikk hun antidepressiva i stedet. Medisinen gjorde at hun fikk selvmordstanker, en av de vanligste bivirkningene av antidepressiva.

– Jeg følte på et veldig press. Jeg ville ha hjelp, men den eneste hjelpen jeg fikk tilbud om, var medisin. Det endte til slutt med at jeg sa ja, fordi jeg var desperat etter å få det bedre, sier Sandra Gundersen (25) fra Trondheim.

Hun var 18 år da hun ba legen om psykologhjelp og fikk antidepressiva i stedet. Hun mener den gjorde henne sykere.

– Det gikk raskt nedover. Jeg fikk selvmordstanker, en vanlig bivirkning. De ble sterkere og sterkere. Til slutt ble jeg lagt inn, forteller hun.

Bruken øker stadig

Bucketlist

KUNSTTERAPI: Sandra har skrevet en liste over små ting som kan hjelpe henne gjennom hverdagen.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / NRK

De siste ti årene er bruken av antidepressiva blant jenter mellom 15 og 19 år nesten doblet. Og bruken fortsetter å øke, viser ferske tall fra Reseptregisteret.

– Vi hadde en liten nedgang for ti år siden etter at det kom advarsler om forskriving av antidepressiva til unge, men spesielt de siste fem årene har det økt kraftig igjen, sier Kari Furu, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

– I utgangspunktet har jeg tillit til at leger som forskriver medisiner, har en god grunn til det. Men samtidig er det god grunn til å stille spørsmål ved økningen, sier hun.

Frykter selvmord

Forskning viser at antidepressiva kan gi selvmordstanker hos barn og unge. Sandra er redd for hva bivirkningene kan gjøre med unge mennesker.

– Kanskje blir de innlagt eller tvangsinnlagt. Det verste som kan skje er at de blir så suicidale at de tar livet sitt, sier hun.

De siste sju årene har livet til Sandra vært preget av innleggelser og utskrivninger. Hun spør seg selv om ting kunne vært annerledes om hun hadde fått hjelp med én gang, i stedet for medisinen som gjorde at hun ble verre.

– Ikke veien å gå

Det høye forbruket av antidepressiva blant unge bekymrer Mental helse ungdom. De mener at de fleste unge som får antidepressiva, ikke burde få det.

Adrian Lorentsson

BEKYMRET: Adrian Lorentsson mener tilbudet for barn og unge med psykiske problemer må bli bedre.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / NRK

– For veldig mange handler det om å få hjelp til å få sortert en del tanker i hverdagen, og ikke bare medisinere vekk symptomene. Det er ikke veien å gå, sier Adrian Lorentsson, politisk rådgiver i Mental helse ungdom.

Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin, sier at behandlingstilbudet for unge med psykiske problemer varierer fra sted til sted. Han innrømmer at tallene kan tyde på at enkelte leger tyr til antidepressiva for lett.

– Jeg tror i mange tilfeller at det er en effektiv behandling vi tyr til når annen behandling ikke virker, men i andre tilfeller kan det nok hende at vi forskriver det for raskt, sier ​Brelin.

AKTUELT NÅ