Hopp til innhold

Skudd for baugen for Sanners prestisjeprosjekt

Regjeringens planer om å tegne kommunekartet på nytt gikk på en smell da innbyggerne i Bjugn sa nei til å slå seg sammen med Ørland. Men kommunalminister Jan Tore Sanner (H) nekter å gi seg.

Sanner i Politisk kvarter

VIDEO: Jan Tore Sanner (H) forsvarte regjeringens planer om en storstilt kommunereform i Politisk kvarter. Programleder Alf Hartgen.

– Det blir ikke noe bløtkake i dag, men den kommer, sier en optimistisk statsråd til Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

Sanner sier han er sikker på at diskusjonen om kommunesammenslåinger vil fortsette på Fosen, selv om 64,2 prosent av bjugningene stemte nei i den rådgivende folkeavstemningen om kommunesammenslåing mandag.

I Ørland er de ikke like optimistiske. Der stemte 63 prosent for sammenslåing, men nå er tålmodigheten slutt.

– Dette var siste gang Ørland inviterer Bjugn til kommunesammenslåing, sa en skuffet Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) til NRK i går.

Kranglet om hvor sentrum skulle være

Den betente kommunekrangelen på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag gir en pekepinn på problemene regjeringen vil støte på når de skal starte sin planlagte kommunereform.

Begge kommunene var i utgangspunktet positive, og samarbeidet allerede om en rekke tjenester. Men så begynte den opprivende kampen om hvor kommunesenteret skal ligge, og til slutt gikk både ordføreren og folket i Bjugn mot forslaget.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Prosessen fram mot en rådgivende folkeavstemning har vært lang for de to kommunene, men i dag gikk innbyggere til valgurnene for å stemme nei - eller ja.

VIDEO: Ulike meninger blant de som stemte over sammenslåing av Bjugn og Ørland.

Tegningen av et nytt kommunekart med færre og større kommuner er et prestisjeprosjekt for Høyre/Frp-regjeringen.

Allerede under sonderingene i Nydalen lovet de fire borgerlige partiene en kommunereform i Norge.

Tvang eller ikke tvang er det store spørsmålet når det kommer til kommunereform.

Ingen politikere liker å bruke ordet, men samtlige partier på Stortinget er samtidig positive til kommunesammenslåinger.

Ekspertrapport før påske

De siste ti årene har kun seks kommuner valgt å slå seg sammen med naboen frivillig, og mange mener det går for sakte.

Før valget fattet alle partier på borgerlig side landsmøtevedtak som åpner for at rikspolitikerne på Stortinget skal ha større innflytelse over prosessen. Frivillighet er fortsatt målet, men de utelukker ikke bruk av tvang.

I januar samlet Sanner en ekspertgruppe som skal utrede hvilke krav som stilles til kommunene. Allerede før påske skal gruppen, som er ledet av professor Signe Vabo ved Høyskolen i Oslo, legge fram sin rapport.

– Og så legger vi fram en sak for Stortinget i mai. Vi skal diskutere både mål for kommunereformen og ikke minst hvordan den skal gjennomføres, varsler Sanner.

Han sier Bjugns nei til sammenslåing delvis skyldes at den politiske ledelsen i kommunen gikk «splittet inn i prosessen».

– Nå er det opp til lokalpolitikerne på Fosen å bestemme veien videre, sier han.

– Her lå mye til rette for sammenslåing, men det ble likevel nei. Hvordan har du tenkt å få gjennomført en kommunereform når du ikke får med deg lokalbefolkningen?

– Her må vi ha litt is i magen. Vi er helt i startgropen av kommunereformen, og det som er viktig nå er at lokalpolitikerne diskuterer hva slags utfordringer vi står overfor i tiden som kommer. Jeg er opptatt av at det tas lederansvar, både lokalt og sentralt. At vi ikke tenker bare fram mot neste kommunevalg, men at vi tenker på våre barn og barnebarn, og hvordan vi kan sikre gode tjenester i årene som kommer, sier Sanner.

– Styrker lokaldemokratiet

Hans hovedargument for færre og større kommuner er at dagens struktur, med 428 kommuner, ikke er robust nok til å sikre lokaldemokratiet og gode tjenester til innbyggerne.

Sanner viser til at det er 50 år siden sist kommunereform, og mener det endrede politiske og demografiske landskapet gjør nytekning tvingende nødvendig.

– Jeg ønsker at kommunene skal ha mer frihet, større selvstyre og mer makt lokalt, men da trenger du også større og mer robuste kommuner, sier han.

Men det er ikke bare i Bjugn at motstanden er stor.

I desember i fjor spurte NRK landets ordførere om de tror større kommuner styrker demokratiet. Av de 212 som svarte, sier mer enn halvparten at de er uenig eller svært uenig i den påstanden.

AKTUELT NÅ