Hopp til innhold

Silje (30) overlevde ebolasmitten

30 år gamle Silje Lehne Michalsen ble smittet av ebola i Sierra Leone, men overlevde. Nå ønsker hun å reise tilbake så fort som mulig.

– Jeg er frisk og ikke lenger smittsom, sa Silje Lehne Michalsen da hun møtte pressen på Ullevål sykehus mandag ettermiddag.

I to uker har hun ligget til behandling her etter at hun ble evakuert til Norge, da hun fikk påvist ebolasmitten 5. oktober.

– Jeg er glad for at jeg ble evakuert så raskt og så problemfritt. På Ullevål ble jeg møtt av et fantastisk team av leger og sykepleiere som har gitt meg svært god behandling, støtte og oppmuntring. Jeg er utrolig takknemlig for den behandlingen jeg har fått der, fortalte 30-åringen.

Etter dager i fullstendig isolasjon, kan hun nå forlate høysmitteisolatet på sykehuset.

– Jeg føler meg veldig heldig, og det føles egentlig ikke som om at jeg har hatt ebola. De som har vært og som er smittet med ebola i Afrika, har hatt – og har – en helt annen opplevelse enn meg, la hun til.

Se pressekonferansen fra Ullevål sykehus mandag ettermiddag.

Første oppdrag

Michalsen er fra Andøy i Vesterålen i Nordland fylke. Til vanlig jobber hun ved medisinsk avdeling på Harstad sykehus.

Silje Lehne Michalsen

JOBBER SOM LEGE: Silje Lehne Michalsen på jobb på Harstad sykehus

Foto: Leger Uten Grenser

I juni dro hun ut på sitt første oppdrag for Leger uten grenser. Hun reiste da til Bo i Sierra Leone for å jobbe med diagnostisering av lassafeber på en barneklinikk.

Oppdraget skulle opprinnelig vare frem til desember. På dagens pressekonferanse sa Michalsen at hun gjerne reiser tilbake til Vest-Afrika.

– Mitt første oppdrag ble ikke helt som jeg hadde tenkt. Men jeg håper å kunne dra i felt igjen så snart som mulig, sa hun.

Michalsen sa også at hun var glad for at så mange andre nordmenn har meldt seg som frivillige.

– Det er flott, og jeg er veldig glad for at dere ikke er blitt skremt av at jeg ble smittet. Til dere alle vil jeg si tusen takk og lykke til, sa hun.

Ønsker mer handling

I løpet av de tre månedene hun var i Sierra Leone ble ebolaepidemien i landet gradvis større, og Michalsen fortalte om en arbeidshverdag preget av stadig mer usikkerhet.

– Ingenting skjedde, og vi følte oss hjelpeløse. Og smittetallene bare økte.
I dag begynner det å bli snakk om handling og hender og ikke bare ord og penger. Det er bra, men det er også på tide. Jeg skulle ønske vi kunne ha slått til for flere måneder siden; da ville kampen ha vært så uendelig mye lettere å vinne, sa hun og oppfordret også mediene til å skrive mer om det som skjer i Vest-Afrika.

Jobbet daglig med smittevernutstyr

Silje Lehne Michalsen

JOBBET MED BARN: «Don’t worry, no ebola!». Dette bildet la Silje Lehne Michalsen ut på Instagram fra sykehuset i Sierra Leone. Den lille jenta het Mariama og testet negativt, det vil si at hun ikke hadde ebola

Foto: Leger uten grenser

Opprinnelig skulle Michalsen jobbe med lassafeber i Sierra Leone. Lassafeber er en smittsom og dødelig blødningsfeber som er utbredt i Vest-Afrika. Sykdomsforløpet for lassafeber minner om tegnene på ebola-infeksjon. På grunn av faren for smitte har Michalsen jobbet mye med smittevernutstyr.

– Det første ebolatilfellet i Sierra Leone ble oppdaget bare dager før jeg kom til landet. De påfølgende månedene spredte ebolaepidemien seg i Sierra Leone, og min jobb på sykehuset ble gradvis mer og mer ebolarelatert, fortalte Michalsen.

Lassafeber rammer de aller fattigste i landet, og Michalsen har jobbet under utfordrende arbeidsforhold. Det finnes kun ett sted for lab-testing av lassafeber i hele Sierra Leone. Smitten kan komme fra rotter, men sykdommen kan også smitte mellom mennesker.

Hyllet som helt

Etter at det ble kjent at Michalsen var smittet av det dødelige ebolaviruset, ble hun omtalt som en helt på sosiale medier. Mange sendte hilsener og ønsker om god bedring.

På Facebooksiden til Leger uten grenser var dette noen av hilsenene:

– Velkommen hjem, måtte hun få den beste behandlingen. En ekte helt.

– God bedring, fantastisk at noen setter sitt eget liv i fare for å redde andre.

– Måtte den smittede medarbeideren bli frisk. Takk til henne for uegennyttig og uredd innsats i Sierra Leone! Lykke til til dyktige helsearbeidere på Ullevål!

– Varme tanker til kvinnen og hennes familie og med ønske om god bedring. Respekt for arbeidet dere gjør

.

Silje Lehne Michalsen og andre

BESKYTTET PÅ JOBB: Helsearbeidere på jobb i Sierra Leone. Fra venstre: gynekolog Colette, sykepleier Mattu og lege Silje Lehne Michalsen

Foto: Leger uten grenser

AKTUELT NÅ