Hopp til innhold

Skam har fått flere til å søke hjelp etter overgrep

Suksesserien Skam har vært med på å bryte tabuer rundt seksuelle overgrep, mener fagfolk. Både overgrepsmottak og hjelpesentre har opplevd en økning i folk som søker hjelp.

Screenshot frå NRK-serien Skam

MISTENKTE VOLDTEKT: I ungdomsserien Skam våkner karakteren Noora opp etter en fest hvor hun ikke husker noen ting. Hun mistenker at hun er voldtatt, og får senere tilsendt nakenbilder av seg selv fra gutten som lå i samme seng.

Skam fikk stor oppmerksomhet etter at serien tok opp overgrep som et problem blant ungdom. Nå viser det seg også at flere har søkt hjelp hos profesjonelle aktører.

Rundt 30 prosent flere har oppsøkt overgrepsmottaket i Oslo i juni og juli i år, sammenlignet med det månedlige gjennomsnittet de siste årene.

Lisa Arntzen

Lisa Arntzen er sosionom i Dixi. Hun tror serier som Skam bidrar til at flere tør å søke hjelp etter overgrep.

Foto: Eirin Eikås/NRK

Samtidig har ressurssenteret Dixi hatt en økning på 26 prosent nye brukere sammenlignet med samme periode i fjor.

– Jeg tror at når flere får vite hva som faktisk er straffbart, så kanskje de tenker at ting de har vært utsatt for ikke var greit. Det bidrar til å øke kunnskapen til folk flest, men også senke terskelen for å søke hjelp, sier Lisa Arntzen, sosionom og pressekontakt i Dixi.

Følelsesmessig kaos

Men selv om flere søker hjelp opplyser overgrepsmottaket at undersøkelser fremdeles peker mot at bare 10 prosent av dem som har opplevd seksuelle overgrep, melder ifra. Mange opplever et følelsesmessig kaos i tiden etterpå, sier Helle Nesvold, overlege på mottaket i Oslo.

Helle Nesvold

Helle Nesvold er overlege på overgrepsmottaket i Oslo og har tatt imot mange personer som har vært utsatt for overgrep.

Foto: Anna Rydland Nærum / NRK

– Den første umiddelbare reaksjonen på et overgrep er ofte forvirring og utenkelighet, iblandet diffus skam- og skyldfølelse. Man skjønner ikke helt hva dette her var.

Hun mener serier som Skam bidrar til at flere får vite hvor man kan søke hjelp. Og at det er viktig å søke hjelp, selv om man ikke vil gå til politiet.

– Rundt en femtedel kommer uten å vite hva som har skjedd. De våkner kanskje i en mistenkelig situasjon og har behov for avklaring.

Aldri sett slike tall

Mens overgrepsmottaket har hatt rundt hundre saker i juni og juli, har Dixi fått henvendelser fra nesten 90 personer i mai og juni.

– Slike tall har vi aldri sett før. Det kan være en kombinasjon av mediefokus, flere informasjonskampanjer og mer festliv som gjør at flere melder ifra, sier Nesvold.

Arntzen hos Dixi sier mange av dem som tar kontakt er veldig usikre på hva de har opplevd.

– Vi håper jo at økningen betyr at flere søker hjelp og ikke at flere blir utsatt for voldtekt, men det vet vi ikke.

Flere politianmeldelser

I halvårstallene hos Oslo politidistrikt finner man også økende tall. Innen seksuallovbrudd ble det i første halvår i år registrert 390 anmeldelser, en økning på 27,9 prosent fra i fjor.

Oslopolitiet har tidligere dokumentert hvordan anmeldelsestallene for seksuallovbrudd påvirkes i perioder der overgrep er framme i den offentlige samtalen. De er derfor ikke overrasket over at det oppstår en sterkere pågang etter Skam og andre medieoppslag.

SKAM sesong 2 følger Noora gjennom våren i førsteklasse på Nissen vgs i Oslo. Du kan følge serien hver dag på skam.p3.no http://skam.p3.no. Hver fredag kan du se alle ukens filmer samlet i en episode her. Anbefalt målgruppe 15 år.

Noora forteller venninnene at hun tror hun er voldtatt, og de drar på legevakta.

AKTUELT NÅ