Hopp til innhold

Slik unngår du boligfella

Det nærmer seg studiestart, og boligkrisen gjør at mange studenter nå er desperate etter å skaffe seg tak over hodet. Her får du gode råd i boligjakten.

Studentbustad

BYGGER UT: Her i Bergen har både kommunen og Studentsamskipnaden et mål om å bygge nok boliger til å huse 30 prosent av studentene. Det vil si at det må stå klart 4.500 studentboliger innen 2025.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Om én uke strømmer studentene til høgskoler og universitet over hele landet, men ikke alle har klart å skaffe seg et sted på bo før studiestart.

Totalt mangler det nærmere 15.000 studentboliger, og boligmangelen er størst i byene, viser Årets studentboligundersøkelse.

Scandic Lerkendal

MENS DE VENTER: Fra og med i morgen skal dette hotellet i Trondheim ta imot studenter som ønsker en midlertidig boligløsning. Her kan studentene velge mellom ettroms, toroms, treroms eller på sovesal med priser alt fra 150 kroner per døgn til 495 kroner.

Foto: Sven-Erik Knoff

I Trondheim for eksempel kan studenter ta seg inn på hotell, mens de venter på et sted å bo.

– Nå er det mange studenter som kontakter oss og har spørsmål om for eksempel kontrakter, depositum og lignende. Hittil i år og frem til juli har vi hatt over 2.800 henvendelser, og det er veldig mye, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Han gir deg tips til hvordan du unngår boligfella (se faktaboks).

Tips og råd

Det viktigste, ifølge kommunikasjonsrådgiveren er at du ikke leier en leilighet usett, at du signerer kontrakt og at du sjekker oppsigelsestiden.

Dette er spesielt viktig hvis du skal bo i kollektiv, sier Halsos.

Martin Skaug Halsos, Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet

TIPS OG RÅD: Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet gir deg tips og råd for å unngå boligfella.

Foto: Kjell Håkon K. Larsen / Forbrukerrådet

– Da er det smart å ha hver sin individuelle kontrakt med utleier, eller en felles kontrakt med alle navnene. Står bare ditt navn på kontrakten, er du ansvarlig hvis noen ikke betaler leien. Det bør du unngå, advarer Halsos.

Du finner husleiekontrakt og skjema på Forbrukerrådets hjemmesider.

Vær obs på fiktive hybler

Noen uheldige hybeljegere har opplevd å betale for en leilighet som ikke eksisterer andre steder enn i en annonse, ifølge Forbrukerrådet.

– Ikke betal før du har sett boligen og signert kontrakten. Det finnes dessverre uærlige sjeler som vil forsøke å utnytte ditt ønske om å få et sted å bo.

Halsos forteller også at den som utgir seg for å være utleier slett ikke disponerer boligen.

I mars i år åpnet Kunnskapsdepartementet pengesekken, og ga nærmere 360 millioner kroner til bygging av nye boliger.

Krev depositumskonto

– Sett aldri depositum inn på utleiers personlige konto. Da har du har ingen kontroll, og det kan bli vanskelig å få igjen pengene, advarer Halsos.

Utleiere kan ikke kreve at depositum skal dekke mer enn seks måneders husleie. Depositum skal settes på egen depositumskonto, og den skal stå i ditt navn.

Utleier skal betale kostnaden for kontoen, men det er jo egentlig du som betaler for den gjennom husleien.

Husleien skal dekke alle utgifter, men strøm er som regel unntaket. Har du vannmåler, kan utleier også kreve at du skal betale for vann og avløp, men dette skal være avtalt i kontrakten. Det samme gjelder avtale på internett- og kabel-TV.

Pass på vedlikeholdet

Ved siden av husleien har du også visse plikter for å holde boligen i stand. I tillegg til vanlig rengjøring har du ansvar for dørlås, dørhåndtak, kraner, vannklosett og varmtvannsbereder.

Du må også bytte batteri i røykvarslerne, og skifte sikringer om de går.

– Loven åpner for å avtale mer, så det er viktig å sjekke hva som ligger i kontraktsvilkårene. Deler du bolig med utleier, er det for eksempel greit å vite hvem som har ansvaret for å måke, råder han.

Ofte kan det bli uenighet om skader på boligen i etterkant eller at utleier kan hevde at noe er borte. Bruk derfor overtakelses- og tilbakeleveringsskjema for å sikre deg mot krav etter at du har flyttet, ifølge Forbrukerrådet.

Hybelløs tilværelse for studenter ved UiN

«PÅ SOVESAL 1»: I fjor måtte mange studenter starte studieåret på feltseng i sovesaler. Her fra Universitetet i Nordland.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Hvis uhellet er ute

– Hvis du er eller blir uenig med utleier om noe, og dere ikke greier å løse saken dere imellom, finnes det egne husleietvistutvalg i Oslo, Trondheim og Bergen som hjelpe deg, opplyser Halsos.

Har ikke lærestedet ditt et slikt utvalg, kan du gå til Konfliktrådet eller Forliksrådet. Som student kan du få juridisk veiledning av studenter i Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen.

Mye kan skje i løpet av et år, og da er det greit å vite når du kan si opp. Det vanlige er å ha tre måneders oppsigelsesfrist.

– Loven er streng på dette punktet. Hvis du inngår dårligere vilkår enn loven, gjelder de ikke og kontrakten går over til å bli en løpende avtale, opplyser han.

Grünerløkka studenthus

FLERE STUDENTBOLIGER: I Oslo alene er det gitt penger til bygging av 276 nye studentboliger. Her er Grünerløkka studenthus, også kalt Studentsiloen, som er en ombygget kornsilo fra 1953.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger