Hopp til innhold

Solberg: – Personlig mener jeg at homofile bør få lov til å gifte seg i kirken

Som statsminister respekterer Erna Solberg kirkemøtets vedtaket om å nekte å la homofile gifte seg i kirken, men som privatperson, er hun uenig med kirkemøtets avgjørelse.

Statsminister Erna Solberg sier hun respekterer kirkevedtaket om å nekte å la homofile gifte seg i kirken, men som privatperson er hun uenig med kirkens avgjørelse.

HØR: Erna Solberg blir intervjuet av programleder Astrid Randen i Politisk kvarter.

8.april vedtok kirkemøtet at homofile ikke skal få lov til å gifte seg i kirken. Et knapt flertall stemte ned alle forslag som medfører liberalisering av kirkens syn på ekteskapet, inkludert vigsel og forbønn av homofile par.

Sosiale medier og politiske arenaer har vært dominert av opphetede diskusjoner om avgjørelsen til Kirkemøtet forrige uke. Nå forteller statsminister Erna Solberg hva hun mener om at kirken ikke ønsker å vie homofile.

– Jeg respekterer at dette er et spørsmål som er opp til kirken å avgjøre. Jeg er selv medlem av kirken, og som et kirkemedlem, har jeg selvfølgelig private meninger, sier Erna Solberg til NRK.

– Mener du personlig at homofile bør få lov til å gifte seg i kirka?

– Personlig er dette veien jeg, som kirkemedlem, ønsker at kirken skal gå. Men som statsminister trenger jeg ikke å uttrykke mine private meninger i offentligheten. Vi har skilt stat og kirke, og da må jeg respektere at det er kirken som selv tar sine beslutninger, sier Solberg.

Solberg forteller NRK at hun stemte på de unge kandidatene under årets Kirkemøte, men sa ikke konkret hvem disse kandidatene var.

Vil ikke frata kirken vigselsretten

Venstreleder Trine Skei Grande sier til Dagsavisen onsdag at hun mener staten kan stå for det juridiske ved giftemål, og at kirken kan ha en mer sermoniell rolle i vigselen.

Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande mener debatten etter kirkemøtet gir grunn til å vurdere borgerlig vigsel som obligatorisk ordning.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg er redd for at noen konservative vil gjøre folkekirken smalere. Men dette forslaget om å innføre borgerlig vigsel vil fjerne problemet for alle parter. Dette foreslår vi for å redde kirken, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagsavisen.

Men ifølge Erna Solberg er ikke dette forslaget lenger aktuelt for Høyre.

– Høyre hadde en opphetet diskusjon om et lignende forslag da vi jobbet med partiprogrammet i forkant av valget. Det var med stor bravur at forslaget ble nedstemt med 80 prosent flertall, sier Solberg.

– Jeg har ikke planer om å gjenoppta denne diskusjonen. Men det er mulig at vi stemte over dette for tidlig, før saken hadde fått tid til å modnes, sier Solberg.

– Ikke meld deg ut av kirka

Leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) sa tidligere denne uken at «kirkemøtet har vært veldig i utakt med medlemmene av Den norske kirke.»

– Det er mange flere enn oss i LLH som ønsker en raus og åpen folkekirke. Sosiale medier på nett rant over av skuffede ytringer fra folk som ville melde seg ut av kirken, sa Nylund til nyhetsbyrået NTB.

Kirkemøtets nedstemming av homovigsel tirsdag formiddag har provosert mange. Vårt Land skriver at nesten en tredjedel av trafikken på kirkens nettsider under Kirkemøtet søkte opp siden med utmeldingsskjema.

Erna Solberg mener det ikke er en god løsning å melde seg ut av kirka, for å vise sitt standpunkt.

– Den beste måten til å påvirke er å stemme ved neste kirkevalg. Still kritiske spørsmål til kandidatene. Man må delta i prosessene og ikke bare melde seg ut, sier hun.

– Føler du at kirka er i utakt med folket?

– Som statsminister skal jeg la være å gi uttrykk for mine meninger om hvordan kirken tar avgjørelser. Det kan jeg gjøre privat og ovenfor biskoper som privatperson og kirkemedlem.

Også forslaget om forbønn ble nedstemt på Kirkemøtet i dag. Leder for LLH Sør, Lene Tønnessen er svært skuffet.

VIDEO: Kirkemøtet tar stilling til likekjønnet ekteskap. Leder for LLH Sør, Lene Tønnessen, er svært skuffet etter avgjørelsen.

AKTUELT NÅ