Hopp til innhold

Sosiale medier gir hodepine

Silja Nordvik er en av mange ungdommer som sliter med hodepine. Hun sier de usynlige plagene blir verre av presset som følger med sosiale medier.

Silja Nordvik

Silja Nordvik gikk ut av fra videregående i fjor vår etter å ha slitt med kronisk hodepine.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Grafikk over hodepine

Spenningshodepine er den vanligste formen for hodepine blant unge mennesker.

Foto: NRK

– Du må alltid være oppdatert og ha den perfekte fasaden. Det skal se ut som om livet ditt er perfekt når det egentlig ikke er det, sier Silja Nordvik til NRK.

Den unge Bergens-kvinnen gikk ut fra videregående skole i fjor vår etter å ha slitt med hodepine.

NRK skrev i går at hver tredje tenåringsjente har mye hodepine. Nordvik er en av dem som har slitt. Hun forteller at presset med å fremstå som vellykket på sosiale medier har bidratt til hodepinen.

– Du skal kanskje oppdatere Facebook eller Instagram med bilder av det du gjør eller maten du lager eller klærne du har på deg eller dagens outfit, sier hun.

Virkeligheten kan være en helt annen. – Du ligger med vondt i hodet og har det helt forferdelig, er Silja Nordviks beskrivelse.

Hun ser ikke på seg selv som ekstremt aktiv på sosiale medier. Nordvik forteller at hun bruker Facebook, Twitter, Instagram og en sjelden gang Vine: – Jeg tror ikke jeg har oppdatert Facebook-statusen min siden nyttår.

Kombinasjonen av hodepine og sosiale medier er vanskelig. Å skulle fremstå som vellykket mens hodet banker bidrar til stress.

– Det er på en måte en smerte som ingen ser – du går jo ikke ut når du har vondt. Da kan det være vanskelig for folk å forstå at du ikke kan være tilgjengelig og oppdatere Facebook hele tiden, sier Silja Nordvik.

Derfor får du hodepine

– Gi kroppen et friminutt

Barnelege Johan Henrik Hagelsteen har arbeidet mye barn og ungdom med smerte- og hodepineproblemer.

Johan Henrik Hagelsteen

Johan Henrik Hagelsteen har arbeidet med barn og unge som blir henvist fra andre leger.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

– Problemet er betydelig og undervurdert i samfunnet, sier han.

Han sier at det ofte er enkle teknikker som kan hjelpe til med å få bort hodepinen.

– Vi gir kroppen et friminutt. Ta ti minutter tre-fire ganger daglig der man ligger å slapper helt av, sier Hagelsteen til NRK.

Mange av dem som kommer til Hagelsteen har kronisk hodepine fra morgen til kveld, 15 til 30 dager i måneden, men resultatene av «friminuttene» er likevel målbare.

– Vi kan måle hvordan det ubevisste nervesystemet slapper av og hvordan blodsirkulasjonen bedres i kroppen, sier barnelegen Hagelsteen.

AKTUELT NÅ