Hopp til innhold

Starter stiftelse i Odins navn

Tre mødre som opplevde at barna ble mobbet starter en anti-mobbestiftelse. – De som ikke føler at de blir hørt, trodd eller sett, skal bli hørt, trodd og sett hos oss, sier Elisabeth Hatland.

Villemo og Elisabeth Hatland hos NRK

– Jeg kjente meg igjen i historien til Odin og vi ville gjøre noe, sier Villemo. Hun og mamma Elisabeth Hatland tok initiativ til fakkeltoget mot mobbing i Oslo søndag ettermiddag.

Foto: Torunn Grymer / NRK

Elisabeth Hatland har med seg Katrine Olsen Gillerdalen, moren til Odin (13) som tok sitt eget liv etter å ha opplevd mobbing, og Ann Kristin Liland, moren til Robert som etter ti års kamp fikk erstatning fra staten for å ha blitt mobbet.

De tre mødrene opplevde alle at barna deres ble mobbet, og alle opplevde den samme unnfallenheten hos dem som burde hjelpe. Sammen starter de nå en stiftelse for å hjelpe barn og foreldre som opplever mobbing.

– Vi har tre forskjellige historier, fra forskjellige steder av landet, men vi opplevde alle mye av det samme da barna våre ble mobbet, sier Hatland til NRK.

Odin Olsen Andersgård

Odins historie minnet Elisabeth Hatland og datteren Villemo om deres egne opplevelser med mobbing, og Hatland vil nå starte et fond i Odins navn sammen med Odins mor, Katrine Olsen Gillerdalen, og Ann Kristin Liland, moren til Robert som ble den andre i Norge som fikk erstatning etter å ha blitt mobbet.

Foto: Privat

De vil ha en stiftelse med et mobbefond som skal jobbe mot mobbing, både forebyggende og å hjelpe barn og foresatte som trenger hjelp.

– Vi skal være et upolitisk, uavhengig organ som kan hjelpe og bistå om noen trenger råd, eller hjelp i leddet mellom skole og fylkeskommune for eksempel, sier hun.

– Det kan også være ressurskrevende både mentalt og økonomisk å stå i kampen mot mobbing og eventuelt få byttet skole, og der ønsker vi å hjelpe, sier Hatland videre.

Hun håper det både vil være statlig støtte å få, og at det private næringslivet og privatpersoner vil støtte fondet, så de kan yte god hjelp til de som trenger det.

– De som ikke føler at de blir hørt, trodd eller sett, skal bli hørt, trodd og sett hos oss, sier hun.

Fakkeltog mot mobbing

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, Katrine Olsen Gillerdalen og barneombud Anne Lindbo er blant de kjente ansiktene som deltar i fakkeltoget mot mobbing i Oslo søndag, sammen med konferansier Kristin Oudmayer (til venstre).

Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/Humanist/NRK

– Fakkeltoget er startskuddet

Elisabeth Hatland og datteren Villemo (14) er også initiativtagere bak fakkeltoget mot mobbing i Oslo søndag ettermiddag. Ideen fikk de da historien om Odin (13) som tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet ble kjent. Villemo opplevde selv å bli så mobbet at hun byttet skole.

– Fakkeltoget er startskuddet for en kamp mot mobbing, og stiftelsen er fortsettelsen, sier Elisabeth.

Villemo sier at hun vil arrangere et fakkeltog fordi det er synlig og alle kan delta.

– Jeg kjente meg igjen i historien til Odin, med opplevelsene hans med skolen, og vi ville gjøre noe, sier Villemo.

Opplevelsen av å ikke bli hørt og at det ikke hjelper å si ifra fordi ingenting blir gjort. Villemo sier hun opplevde kommentarer, dytting i friminutter og utestengelse.

– Ingen sparket ballen til meg på fotballtrening, og ikke engang treneren tok meg med, sier hun.

Ann Kristin Liland

Ann Kristin Liland, moren til Robert Liland som fikk erstatning etter å ha blitt mobbet i tenårene, har skrevet bok om hvordan det er å være mor til et mobbeoffer. Robert ble den andre i Norge som fikk erstatning for å ha blitt mobbet. Hun er en av de tre mødrene som står bak den nye anti-mobbestiftelsen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det må handlinger til

Villemo håpet det ville hjelpe da hun ba moren hjelpe henne, men heller ikke mamma Elisabeth fikk skolen til å ta skikkelig tak i problemet.

– Skoleledelsen sendte ut et skjema for å få elevene til å signere på at de ikke skal mobbe, – den dagen det var ball. Ikke hadde de snakket skikkelig med elevene først heller. Det hjalp ikke akkurat, forteller moren.

– Det førte bare til at elevene høylytt sa «ikke snakk med Villemo, da må dere signere mobbebrev», sier hun videre.

Villemo forteller at alt ble bedre da hun fikk bytte skole. Hun skal selv holde en appell utenfor Stortinget etter at fakkeltoget har gått fra Jernbanetorget og opp. Hun håper mange møter opp.

– Også mange andre byer har tatt initiativ til fakkeltog mot mobbing etter at vi gjorde det, forteller hun.

Villemo og moren er overveldet over all støtten og hjelpen de har fått, og håper nå at støttende ord også blir handlinger mot mobbing.

– Å sørge for at barna har det godt er å sørge for at vi får friske voksne som bidrar i samfunnet, og at de får et godt liv, sier mamma Elisabeth.

AKTUELT NÅ