Hopp til innhold

Statoil holder sine største eiere skjult

Oslo Børs anbefaler selskapene mer åpenhet om hvem som faktisk eier dem. Men i motsetning til andre store selskaper, velger Statoil ikke å offentliggjøre sine største reelle eiere.

Statoils hovedkontor på Forus utenfor Stavanger

Statoil skårer ofte høyt på åpenhet i sin selskapsrapportering. Men å offentliggjøre sine største virkelige eiere, gjør selskapet ikke.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Oslo Børs oppfordrer selskapene på børsen om å vurdere mer åpenhet i spørsmålet om hvem som eier dem, i sin såkalte IR-anbefaling.

Telenor, DNB, Norsk Hydro og Orkla er alle selskaper som jevnlig publiserer oversikter over hvem som faktisk gjemmer seg bak forvalterkontiene i aksjonærregistrene.

Landets største selskap, Statoil, gjør det ikke.

Av Statoils 20 største eiere, er 17 ukjent for offentligheten. Kun staten, Folketrygdfondet og KLP er kjent.

– Ikke godt nok

Guro Slettemark

- I undersøkelser som Transparency International (TI) har gjennomført skårer Statoil høyt på åpenhet, men det gjelder ikke forhold om hvem som eier aksjer i Statoil, sier generalsekretær Guro Slettemark i TI Norge.

Foto: Transparency International

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge er overrasket, og sier hun hadde forventet mer av Norges største statsdominerte selskap.

– Nei, dette er ikke godt nok. Man burde forventet at Statoil var helt i front når det gjelder dette, og i det minste offentliggjøre de 20 største aksjonærene, slik børsen anbefaler, sier Slettemark.

Hun stiller spørsmål ved om børsen eller Finansdepartementet bør innføre krav om offentliggjøring av selskapenes største reelle eiere.

Sammen med selskapene selv, er det kun politiet og Finanstilsynet som kan kreve innsynsrett i hvem som gjemmer seg bak de såkalte nomineekontiene i eierskapsregistrene.

– Gir ingen mening

DNB har vært åpne om sine største eiere i flere år, ifølge Per Sagbakken, som er leder for eierrelasjoner (IR).

– Nominee-oversiktene gir ingen mening, og flere norske interesseorganisasjoner har gitt uttrykk for at selskapene burde komme til bunns i aksjonærmassen. Vi har vært enige i dette og praktisert det i en del år, sier Sagbakken.

Han sier at prosessen med å få forvalterne til å utlevere opplysningene kan være tung.

– Men vi kan kreve det med loven i hånd. Det pleier å hjelpe, sier han.

Statoil: – Kjent med anbefalingen fra børsen

Statoils kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. vil overfor NRK ikke gi noen begrunnelse om hvorfor selskapet velger å holde sine største eiere skjult for offentligheten.

– Vi er kjent med anbefalingen fra Oslo Børs om å vurdere dette, og det vil vi gjøre også i fremtiden. Dersom vi velger å endre praksis vil vi informere om dette, skriver Lindbæk i en e-post.

Han sier at Statoil overlater til andre å kommentere de ulike hensyn som naturlig inngår i en slik vurdering.

AKTUELT NÅ