Hopp til innhold

Statoil med i organisasjon som gir støtte til klimaskeptikere

Statoil er medlem av en av USAs mektigste lobbyorganisasjoner, API, som gir store summer til klimaskeptiske politikere. – Nå bør Statoil tenke seg nøye om, er beskjeden fra Venstre og Ap.

Statoil sitt hovedkvarter på Forus

Statoils medlemskap i bransjeorganisasjonen API i USA, er problematisk mener flere norske politikere. Grunnen er at API gir store summer i støtte til amerikanske politikere.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Guri Melbye vil ha skiltmyndighet

Guri Melbye er skeptisk til at Statoil er medlem av en organisasjon som gir penger til klimaskeptiske politikere i USA.

Foto: Hanne Roald / NRK

– Det er svært problematisk, er den klare beskjeden fra stortingsrepresentant for Venstre, Guri Melbye (V).

– Betenkelig, dette medlemskapet bør Statoil tenke nøye igjennom, sier Terje Aasland (Ap) i samme komite.

De snakker om Statoils medlemskap i bransjeorganisasjonen, API, American Petroleum Institute. En organisasjon som i tillegg til å fronte bransjen i USA, også har sin egen PAC, Political Action Comittee.

Denne komiteen gir store summer til politiske partier og enkeltpolitikere hvert år, deriblant flere uttalte klimaskeptikere.

– Det er definitivt i en gråsone, når Statoil sier de ikke skal gi støtte til et politisk parti. Det her er en sterk lobbyorganisasjon som har sterke knytinger til et stort parti i USA, sier Melbye.

– Støtten tas ikke av kontingenten

Statoil støtter ikke individuelle politiske partier eller
individuelle politikere.

Statoils etiske regelverk

Statoils skal ifølge sine egne etiske retningslinjer ikke gi støtte til politiske partier og politikere, og de mener medlemskapet i API er ikke et brudd på dette.

Her kan du lese Statoils etiske retningslinjer (ekstern lenke).

Knut Rostad

Knut Rostad i Statoil understreker at pengene de betaler for å være medlem i API, ikke går til politiske partier.

Foto: Ketil Kern

– Det er API, med egne innsamlede midler, og via en egen komite, som gir den støtten. Det er ikke en del av medlemskontingenten, sier informasjonssjef, Knut Rostad, i Statoil.

– Men avsender er API?

– Ja.

At det er et vanntett skille mellom API som bransjeorganisasjon med medlemskontingent, og API som bidragsyter til såkalte PACs – og dermed til politikere og partier, det vil ikke professor i Nord-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, være med på. Han synes ikke skillet er tydelig nok.

– Tydelig og tydelig, fru Blom. Det er formell uavhengighet, så de har sine ord i behold. Men når det gjelder det reelle, hvor pengene sendes, så er det klart noen favoriseres. Man kaller det ofte stråselskaper på norsk, og det er jo det de i virkeligheten er, sier Moen.

Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen

Professor i Nord-Amerikastudier, Ole O. Moen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Moen kjenner amerikansk politikk svært godt, og mener forholdet mellom de politiske handlingskomiteene, PAC, og organisasjoner som gir penger til de er «ganske intimt». Han legger og til at måten de opptrer på i amerikansk politikk er i ferd med å bli et demokratisk problem, selv om det er fullt lovlig.

– Det er en form for API å skaffe seg ryggdekning på.

– Er det en måte å unngå lovverket på for API?

– Ja, man kan egentlig si det så brutalt, sier Moen.

Gir til klimaskeptikere

Den siste tiden har også New York Times avslørt interne dokumenter som viser at API er medlem i Republican Attorneys General Association, hvor de skal ha bidratt med store summer.

Terje Lien Aasland

Terje Aasland (Ap) er første nestleder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hittil i år har API i tillegg gitt, ifølge Center for Responsive Politics, nesten 220.000 dollar til føderale politikere i USA. Det tilsvarer med dagens kurs, 1,6 millioner kroner. 16 prosent ble gitt til demokratiske partier, resten til republikanere.

Deriblant til klimaskeptikerne James Inhofe og Dan Benishek, som står bak følgende utsagn:

«Vitenskap viser nå at det er ingen sammenheng mellom CO2-utslipp fra mennesker og klimaendringer.» James Inhofe.

«Klimaet endrer seg kanskje, men jeg tror ikke menneskene bidrar til det.» Dan Benishek.

Dette skurrer i ørene til nestleder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Jeg synes det er betenkelig at man støtter en politisk retning og argumentasjon som til de grader argumenterer mot hva som er felles politiske mål i Norge. Det er ting Statoil må tenke nøye gjennom, sier Terje Aasland (Ap).

Til tross for kritikken, gjentar Statoil at API er tydelige på hvor midlene kommer fra når de gir økonomisk støtte til politikere, og at kontingenten ikke er en del av det. Dette er ifølge Statoil regulert i avtaleverket mellom de to partene.

AKTUELT NÅ