Hopp til innhold

Store språkproblemer blant sykepleiere

Språkkunnskapene blant sykepleiere med fremmedspråklig bakgrunn er så dårlige at det går ut over pasientsikkerheten, viser ny undersøkelse.

Sykehjem

Mange sykepleiere kan ikke tilstrekkelig norsk, ifølge en undersøkelse. (Illustrasjonsfoto).

Foto: colourbox.com / colourbox.com

En undersøkelse NRK har gjennomført i samarbeid med Sykepleierforbundet, viser at 90 prosent av sykepleierne opplever språkproblemer i helsevesenet.

To av fem er delvis eller helt enig i påstanden «Språkproblemer på min arbeidsplass har ført til dårligere omsorg for pasientene».

– Jeg er ikke overrasket over resultatene, men jeg synes det er skremmende, sier Ahus-sykepleier Ann Christin Pettersen.

Ann Christin Pettersen

– Vi trenger utenlandsk arbeidskraft, men det må stilles tilstrekkelige språkkrav, sier sykepleier ved Ahus, Ann Christin Pettersen.

Foto: Tormod Strand / NRK

Pettersen har lang fartstid som sykepleier, og driver også opplæring av sykepleiere med fremmedspråklig bakgrunn. Hun har eksempler på episoder der språkproblemene kunne fått store konsekvenser.

– Jeg oppdaget at en sykepleier med fremmedspråklig bakgrunn var i ferd med å gi feil medisin til en pasient. Heldigvis fikk vi forhindret det, forklarer Pettersen.

Undersøkelsen er basert på svar fra 4104 personer. Dette tilsvarer en svarprosent på 34 prosent.

Les også: Sykepleier: – Fare for både pasienter og ansatte

Har opplevd at det ble gitt feil blod til et barn som en gammel mann skulle hatt og omvendt. Forveksling pga av språkproblemer.

Anonym sykepleier

Jobber med nye regler

Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier nye språkkrav er på trappene. Men de vil bare gjelde for sykepleiere fra land utenfor EU.

Foto: NRK

– Det er tydelig at språkproblemer er et økende problem i den norske helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK.

I dag er det opp til den enkelte arbeidsgiver å bestemme hvilke krav som skal stilles til norskkunnskaper for å få jobb i helsevesenet.

Helseministeren går inn for at det innføres nasjonale krav til helspersonell som er fra land utenfor EU. Flertallet av utenlandsk helsepersonell, de som er fra EU, kan det foreløpig ikke stilles nasjonale krav til, det hindrer EUs regelverk.

– Men uansett hvor gode nasjonale ordninger vi har eller kan få til, så er det først og fremst et lederansvar å sikre seg at den man ansetter har de kvalifikasjonene som skal til for å gjøre jobben. Det handler om både språk, egnethet og at en sjekker referanser, sier Høie.

Les også: Hun er den eneste som forstår

Har varslet om feilbehandlinger

Solveig Kopperstad Bratseth

Vi har visst om dette lenge, men jeg tror problemet har blitt verre, sier nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Solveig Kopperstad Bratseth.

Foto: Norsk Sykepleierforbund

Sykepleierforbundets medlemmer har i lengre tid varslet om feilbehandlinger og språkproblemer. Nestleder Solveig Kopperstad Bratseth tror situasjonen har oppstått fordi kommunene trenger helsepersonell, og har problemer med å rekruttere.

Kommunesektorens organisasjon (KS) sier språkproblemene er en problemstilling de er godt kjent med. KS kommer denne uken til å behandle regjeringens forslag til nye språkkrav, og ønsker ikke kommentere forslagene før den tid.

Les også: Språkvansker fører til alvorlige avvik på sykehjemmene

Har vært med på at pasient reiste seg gråtende og sa «er her ingen som snakker norsk». Pasienten hadde lenge forsøkt å formidle at han/hun måtte på toalettet, men ingen forstod vedkommende.

Anonym sykepleier

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger