Hopp til innhold

Stormark: – Økende trussel fra høyreekstreme miljøer i Norge

Mens islamistgruppene i Norge er betydelig svekket, vokser det høyreekstreme miljøet, ifølge Kjetil Stormark. Også Tore Bjørgo ved Senter for ekstremisme-forskning ser økt aktivitet blant høyreekstreme.

Kjetil Stormark

MER VOLD: Forfatter og journalist Kjetil Stormark advarer mot at ulike ekstreme miljøer kan hisse hverandre opp og føre til en økende voldsspiral. Det høyreekstreme miljøet i Norge er i fremvekst som en følge av innvandringsbølgen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Journalist og forfatter Kjetil Stormark mener miljøet ikke er så truende i Norge som for eksempel i Finland og Sverige, men at vi ser forsøk på å etterligne initiativ derfra.

I Finland patruljerer den såkalte borgervernsgruppa «Odins soldater» i gatene for å beskytte befolkningen mot farlige asylsøkere. Også i Vestfold har gruppa etablert seg, og mer enn 500 vestfoldinger er med på laget, ifølge dem selv.

– Blant disse gruppene kan terskelen for å utøve vold mot personer på etnisk grunnlag være ganske lav, sier Stormark til NRK.

Mot asylsøkere

SVARTKLEDDE: «Odins soldater» viste seg fram i den finske byen Joensuu tidligere i år.

Foto: MINNA RAITAVUO / Afp

– Flyktninger er farlige

Politiets sikkerhetstjeneste legger i ettermiddag frem en ny trusselvurdering og det er ventet at PST vil fortelle at det ekstreme islamistmiljøet i Norge er noe svekket, mens det høyreekstreme miljøet er styrket.

– Det er ingen tvil om at det er økt aktivitet. Det siste halvåret har retorikken blitt hardere i sosiale medier og det som går igjen er at flyktninger er farlige, sier Tore Bjørgo som leder Senter for ekstremisme-forskning ved Universitetet i Oslo.

Bensin på bålet

Tore Bjørgo

FORSKER: Tore Bjørgo leder Senter for ekstremisme-forskning som har et særlig fokus på høyreekstreme og hatkriminalitet.

Foto: NRK

Han legger til at det foreløpig har vært lite direkte vold, men at de høyreekstreme tegner et katastrofebilde i måten de snakker på.

– De nye borgervernsgruppene spaserer på en knivskarp egg, og de er klar over at politiet vil slå hardt ned på dem så fort de tråkker over linja for hva som er greit, sier han.

Bjørgo tror både flyktningstrømmen og hendelser som overgrepene i Köln og Stockholm, er med på å trigge de høyreekstreme.

– Slike hendelser er bensin på bålet. Militante islamister og islamhatere bekrefter hverandres verdensbilde, og selv om de ikke er i direkte konfrontasjon så ser vi at det er spenning.

Farlig hvis de hisser hverandre opp

Benedicte Bjørnland

TRUSSEL: PST-sjef Benedicte Bjørnland har også tidligere advart om en økende trussel fra høyreekstreme miljøer.

Foto: Vidar Ruud, Scanpix

Da PST la frem den forrige trusselvurderingen i oktober i fjor ble PST-sjef Benedicte Bjørnland spurt om det er personer i Norge som de vurderte som en sikkerhetsrisiko på det tidspunktet.

– Vi har personer vi følger med på som kan ha intensjon og kapasitet til å gjennomføre angrep, men vi har ikke etterretning som tyder på at noe er under planlegging eller oppseiling. Den bekymringen vi ser tydeligst nå er utviklingen i det høyreekstreme miljøet, svarte Bjørnland da.

Hun har også advart mot flere voldshandlinger i Norge som et resultat av innvandringsbølgen, og bedt kommunene være oppmerksomme på det som skjer på asylmottakene.

– Den store bekymringen er at ulike ekstreme miljøer hisser hverandre opp slik at det blir en slags voldsspiral. Da kan man få en mer voldelig front hos flere ytterliggående grupper, sier Kjetil Stormark.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger